Hlavní obsah

Americká centrální banka zvýší sazby razantněji, upozornil její šéf

Foto: Federalreserve/Flickr.com

Šéf americké centrální banky Jerome Powell.

Reklama

Americká centrální banka (Fed) bude muset pravděpodobně zvýšit úrokové sazby více, než se původně očekávalo. V úterním projevu to uvedl její předseda Jerome Powell, který není spokojen s inflačním vývojem v USA.

Článek

Centrální banka ve Spojených státech bude nejspíš muset v boji proti inflaci ještě přitvrdit. Poslední ekonomické údaje o stavu největší světové ekonomiky totiž ukazují, že Fed inflaci pod kontrolou zatím zcela nemá, a bude proto muset přistoupit k dalšímu zvyšování úrokových sazeb. Powell to v úterý řekl v projevu před senátním výborem pro bankovnictví a bydlení.

„Poslední ekonomické údaje jsou silnější, než se očekávalo. To naznačuje, že konečná úroveň úrokových sazeb bude pravděpodobně vyšší proti původním předpokladům,“ uvedl sedmdesátiletý guvernér.

Očekávaná trajektorie úrokových sazeb byla celkově posunuta vzhůru. Vrchol sazeb byl navýšen z 5,4 procenta na 5,6 procenta. Na trhu se dokonce začínají objevovat názory, že sazby by dokonce mohly vystoupat až na šest procent, upozornila agentura Reuters.

Pokud by souhrn údajů naznačoval, že rychlejší zpřísňování měnové politiky je oprávněné, byli bychom připraveni tempo růstu úrokových sazeb zvýšit
Jerome Powell, šéf Fedu

Vyjádření vystudovaného právníka je první od zveřejnění statistik za leden, které ukázaly, že inflace v USA a růst počtu pracovních míst byly vyšší, než se čekalo. Podíl na tom mohlo mít teplé počasí a další sezonní vlivy. Fed si je však podle Powella vědom, že to může být znamením, že centrální banka toho musí udělat více pro zmírnění inflace, možná se dokonce vrátit ke zvyšování sazeb o více než o čtvrt procentního bodu.

„Pokud by souhrn údajů naznačoval, že rychlejší zpřísňování měnové politiky je oprávněné, byli bychom připraveni tempo růstu úrokových sazeb zvýšit,“ zdůraznil Powell před výborem.

Dezinflační proces, tedy trvalejší pokles cen v ekonomice, o kterém Powell hovořil na tiskové konferenci ještě na začátku února, podle něj neprobíhá hladce.

Senátoři na guvernérova slova reagovali širokou škálou otázek a ostřejší kritikou. Zeptali se ho například, zda Fed správně diagnostikuje problém inflace a zda lze cenové tlaky zkrotit, aniž by došlo k výraznému poškození hospodářského růstu a trhu práce.

Dva miliony lidí bez práce

Senátorka za stát Massachusetts Elizabeth Warrenová dokonce centrální banku obvinila, že zvyšováním sazeb hazarduje s lidskými životy, protože růst úroků zpravidla vede k růstu nezaměstnanosti. Bez ochlazení trhu práce se ale centrální banka podle jejího šéfa neobejde.

Byli by na tom snad pracující lépe, kdyby Fed zanevřel na boj s inflací?
Jerome Powell, šéf Fedu

Ochotu centrální banky bojovat s vysokou inflací dobře ilustruje Powellova odpověď na otázku, co by řekl těm dvěma milionům Američanů, kteří podle odhadů Fedu přijdou o práci, pokud bude centrální banka dále zvyšovat sazby.

Powell odpověděl protiotázkou: „Byli by na tom snad pracující lépe, kdyby Fed zanevřel na boj s inflací?“

Pro Fed je aktuální stav na trhu práce komplikací v boji proti vysokým cenám. Když je totiž trh práce přehřátý a firmy hledají kvalifikované pracovníky, mohou být nuceny nabízet vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky, aby si udržely své zaměstnance. To může vést k růstu nákladů, které firmy přenášejí na zákazníky, což inflaci přiživuje. A zároveň lépe placený zaměstnanec chce své peníze utratit a je ochoten si připlatit… což inflaci přiživuje.

Dlouhá cesta

Míra nezaměstnanosti v zemi v současnosti činí 3,4 procenta, což je nejnižší údaj od roku 1969. Powell naznačil, že trh práce bude možná muset oslabit, aby se zmírnila inflace v širokém sektoru služeb, tedy v části ekonomiky s vysokým podílem lidské práce, kde ceny nadále rostou.

Powellův projev ukázal, že proces zpomalování inflace nemusí být vůbec snadný. „Inflace sice zpomaluje ze svého loňského vrcholu, proces jejího návratu na dvě procenta má ale před sebou ještě dlouhou cestu a nebude snadný,“ uvedl Powell. Míra inflace v USA dosáhla v lednu meziročně 6,4 procenta.

„I při absenci důležitých ekonomických dat došlo v úterý na finančním trhu k otřesu. Důvodem je výpověď šéfa Fedu Powella před americkým Kongresem, která obsahovala poměrně jestřábí výroky. Sázky na zvýšení sazeb o půl procentního bodu na příštím zasedání Fedu (22. března) již překonaly 50 procent,“ komentují úterní Powellova slova analytici Raiffeisenbank.

Jestřábi a holubice

Holubice – Centrální bankéři preferující hospodářský růst před nízkou inflací. Většinou se užívá ve spojení s měnovou politikou. Měnové holubice mají tendenci prosazovat nižší úrokové sazby.

Jestřábi – Centrální bankéři preferující nízkou inflaci před hospodářským růstem. V praxi měnové politiky to zpravidla znamená, že měnoví jestřábi mají tendenci prosazovat vyšší úrokové sazby.

„Jerome Powell je v obtížné situaci. Není tomu ani měsíc, co před národem prohlásil, že dochází ke zklidňování inflace. Pokud příští týden americká inflace dopadne podobně jako švýcarská, tedy dojde k jejímu opětovnému zvýšení namísto původně deklarovaného zklidňování, kredibilita americké centrální banky bude nabourána a pravděpodobnost rozhodného zásahu a výrazného zvýšení základních úrokových sazeb se dále zvýší,“ vysvětluje Petr Hotovec, hlavní analytik společnosti Soft Vision a fondu p-hat.

„Prohlášení předsedy Fedu bylo překvapivě jestřábí, neboť vyjádřil možnost pro březnové zvýšení sazeb o půl procentního bodu. Powell dal zároveň najevo zklamání z dosavadního nedostatečného poklesu inflace. Trhům tak připomněl, že Fed je odhodlán dále zpřísnit finanční podmínky a udržet je utažené po delší dobu. Není tak překvapením, že dolar po jeho vystoupení výrazně posiloval, a naopak akcie se propadly směrem dolů,“ shrnul Powellův výstup analytik Michael Brown z londýnské společnosti TraderX.

Reklama

Doporučované