Hlavní obsah

Červnová valorizace důchodů je podle ekonomů nesystémová

Foto: Seznam Zprávy

Omezení červnové valorizace důchodů je podle Nerudové a Rusnoka nesystémové. Ilustrační foto.

Reklama

Především jako nesystémové hodnotili v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce ekonomové Danuše Nerudová a Jiří Rusnok chystaný návrh mimořádné valorizace.

Článek

Ekonomové považují plán vlády Petra Fialy (ODS) na nižší mimořádnou červnovou valorizaci důchodů za nesystémový.

Někdejší guvernér České národní banky Jiří Rusnok a bývalá předsedkyně komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová se v pořadu České televize Otázky Václava Moravce shodli na tom, že by se měl změnit celý valorizační proces, a to jako součást důchodové reformy.

Pro připomenutí: Důchody by podle záměru vlády mohly v červnu vzrůst v průměru o 760 korun, zatímco podle současných pravidel by to bylo o tisícovku víc. Proti tomu už ostře vystoupila opozice, která ho chce ve Sněmovně dokonce zablokovat.

Podle kabinetu je snížení nutné kvůli udržení důchodového systému, jinak by jeho letošní schodek dosáhl 90 miliard korun.

Sněmovna by měla novelu schvalovat na mimořádné schůzi v úterý 28. února. Koalice má v dolní komoře většinu, dají se ale očekávat obstrukce, jak v nedělním pořadu Partie v televizi CNN Prima News nastínil místopředseda ANO Karel Havlíček.

Jedinečná příležitost

Bývalá prezidentská kandidátka Nerudová soudí, že vláda má v první polovině volebního období jedinečnou příležitost předkládat systémové návrhy.

„Od října všichni upozorňujeme na to, jak se výrazně rozevírají nůžky díky tomu, jaký je valorizační vzorec u mimořádné valorizace. Upozorňujeme na to, že vysoká inflace, kterou máme, nedopadá na všechny důchodce stejně. Dopadá více na ty důchodce, kteří mají nízké důchody,“ řekla.

Stejně tak i Rusnok vnímá kroky vlády jako nesystémové. Připomněl, že pro novelizaci vzorce pro valorizaci se vyslovuje již delší dobu.

„Hlavně je pro mě překvapení, že vůbec vláda našla odvahu. Mám velké obavy, jak to vůbec ve Sněmovně dopadne,“ podotkl s odkazem na to, že jednací řád a zvyky v dolní komoře považuje za katastrofu.

„Doufám, že systémová změna bude součástí ohlašované reformy důchodů,“ řekl také.

Reklama

Doporučované