Hlavní obsah

Havlíček odmítá, aby vláda sáhla na zvýšení důchodů. Slibuje jí „peklo“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Opozice slibuje „peklo“ ve Sněmovně, když bude bojovat proti změně systému valorizace důchodů.

Reklama

aktualizováno •

Vláda Petra Fialy (ODS) chce ušetřit desítky miliard korun ve státním rozpočtu, mimo jiné plánuje snížit valorizace důchodů. „Hází tím důchodce přes palubu,“ namítá bývalý ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (ANO).

Článek

S vysokým růstem inflace se ze zákona navyšují také důchody. Vláda chce šetřit, mimo jiné plánuje změnit systém valorizace. Snížit tempo navyšování důchodů zamýšlí už v červnu.

„Zákon se mění za pochodu. Podle našeho názoru je to protiústavní. Máme na to právní rozbory,“ namítl v diskuzním pořadu Partie na CNN Prima News první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Opozice chce podle něj zabránit vládnímu řešení všemi možnými způsoby a ve Sněmovně plánuje „peklo“. Kabinet má v plánu schválit omezení mimořádné červnové valorizace důchodů v pondělí.

„Pro nás je to opravdu nepřijatelné. Uděláme vše pro to, aby se to ve Sněmovně neschválilo. Uděláme vše. Budeme mluvit, obstruovat. Hodili jste důchodce přes palubu,“ řekl Havlíček svému oponentovi, ministru dopravy Martinu Kupkovi z ODS.

Průměrná výše důchodů v Česku se nyní blíží 20 tisícům korun. Kupka zmínil, že po červnové valorizaci bude průměrný důchod o 31 procent vyšší než na začátku roku 2022. Dodal, že se penze v průměru navýšily o více než 4000 korun.

Jak se valorizují penze?

Při řádných valorizacích jdou nahoru obě dvě složky penze. Základní výměra, tedy pevně stanovená část důchodu, stejná pro všechny důchodce, od ledna stoupla o 140 Kč z 3900 na 4040 Kč. Zásluhová výměra, která se odvíjí od počtu odpracovaných let a výše příjmů, se zvýšila o 5,1 %.

Mimořádné valorizace se počítají jinak než ty každoroční lednové. Zvyšuje se pouze zásluhová část penzí. Nahrává proto lidem s vyššími penzemi. Čím vyšší důchod, tím víc ho mimořádná valorizace zvedne.

Menší valorizace?

Podle pracovního materiálu, který vznikl na resortu práce a sociálních věcí a vychází i z podnětů ekonomů a expertů, by se valorizace mohla zmenšit už letos na jaře. Lidé by tak dostali přidáno méně už při červnové valorizaci.

„Byla zpracována varianta, která po dobu dvou let, od ledna 2023 do ledna 2025, sníží úroveň valorizace o jednu třetinu. Tato změna ovlivní tři valorizace důchodů – očekávanou valorizaci v mimořádném termínu od června 2023 a valorizace v řádných termínech v lednu 2024 a 2025,“ píše se v dokumentu, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

V červnu by tak penzisté - namísto navýšení o 1700 korun - mohli dostat v průměru jen 760 korun.

„Žádná jiná skupina obyvatel v Česku nemohla dostat tak významnou podporu z hlediska státu. Kdybychom znovu důchody navyšovali významně víc, zatížíme rozpočet nejen příštího roku, ale i ty další další velkou částkou,“ vysvětlil v neděli Kupka.

Opatření má v rozpočtu ušetřit přibližně 20 miliard korun.

Kupka zdůraznil, že vláda všem důchodcům přidá minimálně 400 korun, čímž pomůže těm nejohroženějším.

Podle Havlíčka se zákonný nárok na další valorizaci důchodů naplnil už na konci letošního ledna. Pokud prý vláda sníží plánované valorizace, poruší zákon. „Máme na to právní názory, které tvrdí, že je to protiústavní. Mimo jiné to tvrdí i koaliční senátor Michael Canov. Říká, že se změna nemůže týkat toho navýšení od června. Navýšení je podle něj nepřijatelné i z etického úhlu pohledu.

Seznam Zprávy exministra Havlíčka požádaly o jím zmíněné právní analýzy. „Nejdříve vše projednáme v rámci klubu, porovnáme různé pohledy a potom vydáme stanovisko,“ reagoval.

Opoziční poslanec Radek Rozvoral z SPD řekl, že je změna valorizací pro hnutí nepřijatelná. „Není možné měnit pravidla, jak se to vládě hodí. Důchodci měli v souvislosti s vysokou inflací legitimní očekávání, že se jim zvednou důchody, a teď jim chce vláda zákonnou částku vzít. Je to na hraně ústavnosti. Probírají to naši právníci. Zvážíme i podání ústavní žaloby,“ řekl v diskuzním pořadu.

Poslanec Michael Kohajda (nestr. za KDU-ČSL) zdůraznil, že i při změně valorizací dosáhne v červnu průměrný důchod 20 200 korun. „To je za rok a půl navýšení o 31 procent. Ruku na srdce: Když to porovnáme s běžnými zaměstnanci či průměrnou mzdou, nikomu takto příjmy nevyrostly. Pojal bych to z hlediska solidarity. Neexistuje legitimní očekávání na budoucí příjmy nebo výdaje státního rozpočtu. Musíme porovnávat veřejné zájmy,“ hájil vládní plán. Podle něj by změna obstála i před Ústavním soudem.

Poslankyně Berenika Peštová (ANO) kritizovala vládu, že už při sestavování rozpočtu na rok 2023 vůbec nepamatovala na výdaje související s další valorizací důchodů. „Měli jste tam velkou nulu. Ministr financí tehdy řekl, že 20 miliard korun není problém a že se najdou.“

AKTUALIZACE: Doplnili jsme reakce poslanců.

Reklama

Doporučované