Hlavní obsah

Benzin a nafta zlevní. Vláda sníží daně a zvažuje strop na marže pumpařů

Foto: Roman Bjuty, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vláda odmítala plošný zásah do cen tím, že by snížila daně na pohonné hmoty. Nyní tlaku ustoupila.

Článek

Vláda schválila snížení spotřební daně na naftu a benzin o 1,50 koruny na litr. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Petr Fiala (ODS). Z litru benzinu se nyní odvádí daň 12,84 koruny a u nafty 9,95 koruny. Ke snížení spotřební daně již delší dobu vyzývali vládu mimo jiné dopravci, podle kterých dosavadní opatření vlády byla pro ně nedostatečná.

„Pomůže to všem občanům, kteří potřebují jezdit autem, i všem dopravcům. Toto opatření pomůže všem lépe snášet nárůsty cen, které způsobila ruská agrese na Ukrajině,“ uvedl premiér.

Snížení spotřební daně bude podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) platné od 1. června do 30. září.

Vláda tak reagovala na výzvy dopravců, kteří si stěžovali, že nejsou schopní výrazný nárůst cen pohonných hmot přežít déle než týdny. Před dvěma týdny sdružení dopravců Česmad odhadovalo, že na jednom kilometru kamionové firmy prodělávaly na naftě šest až sedm korun.

Dopravci totiž musí jezdit za již dříve smluvně dohodnuté ceny a nemohou dražší naftu okamžitě přenést na své zákazníky. Redakci SZ Byznys to následně potvrdilo několik společností.

„Na to, abychom vůbec přežili, jsme si vzali provozní úvěr. Pokud se to nezlepší, je to pro nás předposlední nebo poslední měsíc. Pokud vláda nepřijde s razantnější pomocí, budeme to muset zavřít. Ztráta za poslední měsíc dosáhla asi 240 000 korun,“ popsal Vlastimil Chlumský, jednatel společnosti Hamr Art.

Vláda zvažuje strop na marže pumpařů

Otázkou zůstává, zda se snížení daně promítne zcela také do koncových cen na totemech pump. V tomto ohledu probíhaly kontroly pump, zda si nezvyšují své marže. Kabinet chce nyní přitvrdit. „Musím říct, že velmi zvažujeme zavedení mimořádného opatření, a to je stanovení maximálních marží,“ dodal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Vláda v reakci na růst cen pohonných hmot v souvislosti s válkou na Ukrajině schválila také balíček novel zákonů, které ruší povinné přimíchávání biosložky do pohonných hmot a silniční daň pro osobní automobily, autobusy a nákladní auta do 12 tun. Součástí vládního balíčku jsou i daňová opatření na podporu elektromobility.

Částečné zrušení silniční daně sníží její výnos o zhruba 4,2 miliardy korun ročně. Loni stát získal na silniční dani 5,43 miliardy korun, předloni to bylo 5,96 miliardy korun.

OPRAVA: V textu jsme opravili informaci o tom, kolik tratí kamionové firmy. Správně je, že na jednom kilometru na naftě prodělávaly šest až sedm korun, nikoliv na jednom litru nafty.

Reklama

Doporučované