Hlavní obsah

Springsteen, Bowie či Dylan. Slavní hudebníci prodávají celoživotní dílo

Foto: Flickr.com

Zpěvák Bruce Sprinsteen je dvacetinásobným držitelem Grammy.

Reklama

Zpěvák Bruce Springsteen prodal autorská práva na svou hudbu za půl miliardy dolarů. Jde zatím o největší obchod tohoto typu. Svá celoživotní díla prodal například i Bob Dylan či David Bowie.

Článek

Druhá největší hudební společnost Sony Music koupila práva na umělecká díla amerického rockového a folkového zpěváka Bruce Springsteena, který je dvacetinásobným držitelem ceny Grammy.

Prodej autorských práv v hodnotě 500 milionů dolarů Sony poskytne vlastnictví celého katalogu, včetně platinových alb Born In The U.S.A a The River. Součástí kontraktu je zhruba 300 písní, 20 studiových alb včetně písní jako Born to Run, Born in the USA či No Surrender.

Podle serveru BBC pro Springsteena znamená odkoupení jeho tvorby finanční stabilitu po zbytek života. Sony však díky tomuto obchodu může jeho hudbu dále prodávat a půjčovat, a je tedy možné, že se objeví ve filmech, seriálech či rádiích.

„Hudební společnosti začaly ve velkém nakupovat celoživotní díla známých umělců. Může za tím být plán americké vlády na zvýšení daní,“ myslí si Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS.

Jde o poslední z obchodů s hudebními katalogy v tomto roce. Veškerou svou hudbu prodali také umělci David Bowie, Paul Simon, Stevie Nicks, Neil Young, skupiny The Killers, Imagine Dragons a další.

„V posledních měsících jsme svědky toho, že se mnoho významných umělců rozhodlo pro prodeje svých děl. Díky tomu získají vysoké jednorázové platby místo vybírání pravidelných honorářů. Někteří umělci tak zřejmě chtějí řešit výpadky příjmů, se kterými se potýkají kvůli pandemii koronaviru,“ říká Křeček.

Co se týče hodnoty obchodu, Springsteen nyní porazil Boba Dylana, který zhruba před rokem prodal své celoživotní dílo největší hudební společnosti na světě Universal Music za 400 milionů dolarů. V září koupila společnost Warner Music práva na katalog Davida Bowieho, jehož hodnota se odhaduje na 200 milionů dolarů.

Na květnovém setkání s investory uvedl výkonný ředitel Sony Music Rob Stringer, že společnost v uplynulých šesti měsících utratila za akvizice 1,4 miliardy dolarů.

Springsteen je jedním z nejúspěšnějších rockových hudebníků všech dob, do jeho portfolia spadá například píseň Dancing in the Dark. Celou svou kariéru nahrával pro vydavatelství Columbia Records společnosti Sony.

Reklama

Doporučované