Hlavní obsah

Elektroauta spustila přetahovanou největších těžařů mědi na světě

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Jeden z největších těžařů mědi na světě – společnost Anglo American – opět odmítla nabídku na převzetí od jedničky oboru, BHP. Poslední návrh činí 34 miliard liber, tedy 986 miliard korun, to je ale pro Anglo American stále málo.

Článek

Těžařský gigant Anglo American odmítl už dvě nabídky na převzetí od BHP. První přišla v dubnu a nacenila společnost na 31 miliard liber. Druhá nabídka byla navržena na začátku května, v té se nabídka zvýšila o 3 miliardy liber, uvedla agentura The Guardian. Anglo si ale přeje, aby navrhovaná cena byla minimálně 38,6 miliardy liber, což je v přepočtu přes 1,1 bilionu korun.

Konkurenční a hlavně větší společnost BHP stále doufá, že se jí koupě podaří. Kdyby se obchod zdařil, vznikl by tak největší těžař mědi na světě.

Tento kov se stává strategickou surovinou a poptávka po něm neustále stoupá, je totiž klíčový pro výrobu elektromobilů nebo pro obnovitelné zdroje energie a obě firmy jsou si toho dobře vědomy. Měď je důležitá zejména v elektromobilech a nejvíce se používá v kabelech. Na výrobu jednoho elektromobilu se spotřebuje až 80 kg mědi, což je čtyřikrát více než u klasických vozů.

Klíčovými jsou podle Guardianu především měděné doly společnosti Anglo American v Chile a Peru. Společnost ve svém vyjádření oznámila nový termín, do kterého může BHP dodat novou nabídku, a stanovila ho na 29. května. BHP ale podle reportéra Bloombergu uvedl, že poslední návrh byl finální a neplánuje podat žádný nový. I takové vyjádření ale může být součástí vyjednávací strategie.

Měď se používá ve výrobě technologií, elektromobilů, na stavbách, ale i v solárních panelech. Cena suroviny se za poslední dva roky na londýnské burze kovů zvýšila na přibližně 8700 liber za tunu, což je historické maximum.

Související témata:

Doporučované