Hlavní obsah

Bitcoin v úterý dosáhl na nové historické maximum 69 tisíc dolarů

Foto: Shutterstock/CKA, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Bitcoin po více než dvou letech překonal dosavadní cenové maximum 69 tisíc dolarů. K prudkému růstu přispívají jednak nově schválené bitcoinové fondy obchodované na burze, ale také blížící se půlení bitcoinu. Později cena klesla.

Článek

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin v úterý překročila maximum z listopadu 2021 a je nejvýše v historii. Kolem 16:00 se jeden bitcoin krátce dostal nad 69 tisíc dolarů (přes 1,6 milionu korun). Později se však jeho cena snížila, krátce po 22:00 se bitcoin obchodoval kolem úrovně 63 tisíc dolarů.

Růstu kryptoměny na rekord pomáhá více faktorů. Americká burzovní komise v lednu svolila, aby se na burze mohlo obchodovat s fondy na spotový bitcoin. Nově schválené investiční fondy obchodované na burze (ETF) tak mohou nakupovat přímo bitcoiny a jejich cena se odvíjí od cenových pohybů této kryptoměny.

Objem obchodů s fondy na nové bitcoinové ETF minulý týden v USA prudce vzrostl a výrazně překonal dosavadní rekord. Někteří analytici v této souvislosti hovoří až o šílenství.

Například bitcoinový fond společnosti BlackRock obchodovaný pod symbolem IBIT získal jen za úterý podle BitMEX Research od investorů v čistém vyjádření 520 milionů dolarů (12,2 miliardy korun). Ve středu pak objem obchodů s bitcoinovým fondem ETF od společnosti BlackRock dosáhl 3,3 miliardy dolarů, což byl více než dvojnásobek proti předchozímu rekordu.

„Výrazná část investovaných peněz do nejznámější kryptoměny plyne právě z těchto fondů. Je nutno říct, že jsme v tomto relativně na začátku, největší americké banky, například Wells Fargo, začnou svým klientům nabízet bitcoinové ETF v následujících dnech,“ říká František Vinopal, předseda České kryptoměnové asociace.

Do růstu bitcoinu se promítá také blížící se půlení bitcoinu, takzvaný „halving“, ke kterému dojde v druhé polovině dubna. Při tomto procesu se zhruba za každé čtyři roky snižuje odměna pro těžaře bitcoinů na polovinu.

Do oběhu se tak dostává méně bitcoinů, což zpravidla vede k růstu jejich ceny. Těžbou bitcoinů se rozumí proces, při kterém jsou transakce digitálně ověřovány na blockchainu.

Na cenové maximum v korunovém vyjádření se bitcoin dostal už minulý týden v pátek. Pomohla mu k tomu i oslabující koruna vůči americkému dolaru.

Reklama

Související témata:

Doporučované