Hlavní obsah

Kdo před rokem koupil bitcoin, je dnes skoro třikrát bohatší

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Cena nejpopulárnější kryptoměny v roce 2024 úspěšně navazuje na loňský silný růst. Posilování bitcoinu nepřekazily ani nedávné negativní komentáře na jeho adresu ze strany Evropské centrální banky.

Článek

Cena nejznámější digitální měny bitcoin během středy pokračuje v růstu a nachází se pod hranicí 60 tisíc dolarů, což je v přepočtu zhruba 1,4 milionu korun. K rekordní hodnotě z listopadu 2021 mu tak chybí přibližně devět tisíc dolarů.

Na dosavadní cenové maximum 69 tisíc dolarů se dostal zhruba šest měsíců před výrazným propadem v roce 2022, kdy za rok ztratil téměř dvě třetiny hodnoty.

Loňský průběh už byl zcela opačný. Cena bitcoinu se více než zdvojnásobila a ani v letošním roce se rostoucí trend prozatím nezastavil. Od začátku ledna bitcoin posílil o téměř 40 procent, k čemuž přispívá souhra více faktorů.

Americká burzovní komise v lednu svolila, aby se na burze mohlo obchodovat s fondy na spotový bitcoin. Nově schválené investiční fondy obchodované na burze (ETF) tak mohou nakupovat přímo bitcoiny a jejich cena se odvíjí od cenových pohybů této kryptoměny.

V předchozích týdnech zaznamenaly kryptoměnové fondy, včetně těch spravovaných velkými giganty jako BlackRock či Fidelity, rekordní přílivy peněz v řádech miliard dolarů.

Do růstu bitcoinu se promítá také blížící se půlení bitcoinu, takzvaný „halving“, ke kterému dojde v druhé polovině dubna. Při tomto procesu se zhruba každé čtyři roky snižuje odměna pro těžaře bitcoinů na polovinu.

Do oběhu se tak dostává méně bitcoinů, což zpravidla vede k růstu jejich ceny. Těžbou bitcoinů se rozumí proces, při kterém jsou transakce digitálně ověřovány na blockchainu.

Bitcoin je největší digitální měnou podle tržní kapitalizace, která aktuálně dosahuje téměř 1,2 bilionu dolarů. Celková tržní hodnota všech kryptoměn se mezitím podle webu CoinMarketCap nachází nad dvěma biliony dolary. Podíl bitcoinu na této tržní kapitalizaci je tedy zhruba poloviční, což značí jeho pevnou pozici mezi dalšími několika tisíci kryptoměn.

„Poté, co v USA došlo ke schválení spotového ETF na bitcoin, se otevřela snadná a pro mnoho investorů standardní cesta k investování do tohoto digitálního aktiva. Americké fondy, nabízející zmíněná ETF, zaznamenávají velký zájem o tento druh investic, a tak cenový vzestup bitcoinu je víceméně očekávanou reakcí na zvýšenou poptávku,“ říká František Vinopal, předseda České kryptoměnové asociace.

Zájem investorů o bitcoin, ale i ostatní kryptoměny, podnítila dále i zpráva softwarové firmy MicroStrategy. Ta před pár dny oznámila, že nakoupila další tři tisíce bitcoinů do svého portfolia za přibližně 155 milionů dolarů. Firma už tak drží celkem 193 tisíc bitcoinů v hodnotě 11 miliard dolarů, a je tak v současné době největším veřejně obchodovaným vlastníkem bitcoinů, poznamenal server CNBC.

Nulová hodnota

Cena bitcoinu roste navzdory varování některých významných institucí. Například Evropská centrální banka (ECB) nedávno na svém blogu tvrdě kritizovala bitcoin a označuje ho za škodlivý fenomén, který nemá žádnou skutečnou hodnotu, přestože jej USA schválily jako aktivum pro zařazení do burzovně obchodovaných fondů.

Ve zprávě Ulricha Bindseila, generálního ředitele ECB pro tržní infrastrukturu a platby, a poradce Jürgena Schaafa se opakuje jejich dlouhodobý názor, že tato digitální měna představuje riziko pro společnost i životní prostředí.

„Pro stoupence je formální schválení potvrzením, že investice do bitcoinu jsou bezpečné a předchozí růst je důkazem nezadržitelného triumfu. S oběma tvrzeními nesouhlasíme a opakujeme, že férová hodnota bitcoinu je stále nulová,“ uvedli.

Proti obsahu blogu na ECB se obratem postavil Daniel Kuhn z webu CoinDesk, který se specializuje na kryptoměny. Centrální banka podle něj buď lže o bitcoinu, anebo lže sama sobě. „Generální ředitel ECB Ulrich Bindseil a poradce Jürgen Schaaf jsou rozhodně proti bitcoinu, ale jejich důvody nedávají moc smysl,“ soudí Kuhn.

Bindseil a Schaaf už se k bitcoinu vyjadřovali na blogu ECB na konci roku 2022. Tehdy zdůvodňovali, proč se bitcoin podle jejich názoru vydal na cestu k bezvýznamnosti.

Připomněli, že v listopadu 2021 se bitcoin dostal na rekordní úroveň a že vývoj jeho kurzu o rok později nebyl předzvěstí nového růstu, ale naopak dalšího propadu. V té době se bitcoin pohyboval kolem 15 tisíc dolarů, což se později ukázalo jako dno v tehdejším cyklu.

Reklama

Související témata:

Doporučované