Hlavní obsah

Koruna je silná a pozici si zatím drží. I bez „injekcí“ od ČNB

Foto: Shutterstock.com

Koruna se vůči euru pohybuje na silnějších úrovních. Ilustrační foto.

Reklama

ČNB už asi měsíc nevstoupila na devizové trhy, aby prodejem svých devizových rezerv podpořila korunu. I přes tuto „neaktivitu“ centrální banky se ale česká měna drží na poměrně silné úrovni.

Článek

Česká koruna se v posledních týdnech drží i bez zásahu České národní banky (ČNB) na poměrně silné úrovni kolem 24,30 Kč/euro. Přitom od letošního května centrální banka intervenuje nebo je připravena rychle intervenovat tak, aby stabilizaci kurzu koruny podpořila. Posílení koruny obecně znamená, že na nákup eura je potřeba méně korun než dříve.

Rozprodejem svých zásob zahraničních měn, tedy devizových rezerv, za které na trhu nakupuje korunu, a tím ji dělá atraktivnější pro obchodníky, posiluje centrální banka korunu a snižuje inflaci. Tím, že je česká měna poměrně silná, totiž zlevňuje dovoz, především pak energie, které se obchodují v eurech či dolarech. Slabá koruna by prodražovala dovážené zboží, kam patří například ropa či zemní plyn.

Už měsíc ale není umělá podpora koruny ze strany ČNB potřeba, centrální banka tedy v současnosti své devizové rezervy na trhu téměř neprodává, uvedl v diskuzi pořádané společností SAB Finance Oldřich Dědek, člen bankovní rady ČNB. Potvrzují to i ve středu zveřejněné údaje o stavu devizových rezerv.

„Podle zveřejněných dat ČNB, nemusela centrální banka v říjnu ve prospěch koruny v podstatě téměř vůbec intervenovat. Objem uzavřených obchodů ČNB nedosáhl ani 80 milionů eur, takže koruně se dařilo i bez přímé pomoci centrální banky. I když nemusela v podstatě korunu na trhu usměrňovat, její potenciální přítomnost působí jako stabilizační faktor. Odrazuje spekulanty, kteří by si proti koruně chtěli už po několikáté vsadit a doposud se jim to nedařilo,“ uvedl Petr Dufek, hlavní ekonom banky Creditas.

Prodej devizových rezerv v posledních měsících nahrazoval jiný krok, tedy kontinuální zvyšování úrokových sazeb, jež se zastavilo na sedmi procentech. Na otázku týkající se dalšího vývoje úrokových sazeb však Dědek reagoval velmi opatrně.

V krajním případě sice bankéř nevyloučil ani možnost případného zvýšení, ale podle většiny členů současné bankovní rady jsou úrokové sazby už dostatečně vysoké a další růst by byl spíše kontraproduktivní, jelikož by firmám zdražil investice, tedy půjčky.

„Jsme opatrní, myslíme, že inflace by mohla vrcholit a my budeme velmi obezřetní ve snižování sazeb, neboť jsme si vědomi silných proinflačních rizik,“ uvedl Oldřich Dědek.

Co jsou devizové intervence

  • Devizové intervence jsou obchody na devizovém trhu, kterými centrální banka ovlivňuje měnový kurz domácí měny
  • Pokud domácí měnu prodává a nakupuje například eura, tak intervenuje za slabou domácí měnu
  • Pokud naopak domácí měnu nakupuje a prodává své devizové rezervy, tak domácí měnu posiluje

Zdroj: ČNB

Člen bankovní rady v rámci debaty připomněl, že centrální banky mohou intervenovat nejen přímo na trhu, ale také prostřednictvím slovních intervencí, jelikož pomyslnou zbraní je i slovo. Česká národní banka si tak nyní vystačí pouze se slovem, tedy s verbálním ujištěním, že vstoupí na trh, kdykoli podle ní bude třeba. A to tak, aby českou měnu držela na relativně silné kurzové úrovni vůči euru.

Negativní nálada odezněla

„ČNB od května intervenuje na devizovém trhu, aby zabránila výraznějšímu oslabení české koruny. Tento nástroj použila ze dvou důvodů. Oznámila konec zvyšování úrokových sazeb a chtěla podpořit boj s inflací prostřednictvím devizového kanálu,“ sdělil redakci SZ Byznys Friedrich Mostboeck, hlavní analytik rakouské Erste Group Bank.

Zhruba v posledním měsíci však podle něj byly pro všechny měny střední a východní Evropy včetně koruny příznivé i globální faktory. Tím myslí například pozitivnější údaje o inflaci v USA. Mostboeck také říká, že negativní nálada na trzích si už „sáhla na dno,“ což naznačuje, že recese zejména v Německu a eurozóně obecně nemusí být tak hluboká, jak se původně očekávalo.

Rakouská Erste Group Bank ve své nové prognóze počítá dokonce s mírným posílením koruny. „Očekáváme, že se ekonomická nálada v průběhu roku zlepší a ekonomiky se začnou zotavovat po zimní recesi. Klíčový význam budou mít i nadále globální faktory. Na druhou stranu uvolnění měnové politiky ČNB ve druhé polovině roku 2023 bude zmírňovat tendence koruny k posílení,“ dodal analytik.

„V listopadu ČNB intervenovat nemusela. Koruně pomohl příliv krátkodobého kapitálu díky pozitivnímu tržnímu sentimentu spojenému s poklesem cen energií a sázkami na pomalejší růst úrokových sazeb v USA. Tento optimismus se však může ukázat jako dočasný – ceny plynu a elektřiny v Evropě v posledních dnech znovu rostou a ekonomika Spojených států neukazuje známky slábnutí. ‚Horké peníze‘ krátkodobých investorů tak mohou rázem změnit směr a odtékat z Česka ve velkém objemu, což by tlačilo kurz koruny na slabší úrovně,“ vysvětluje pro SZ Byznys investor Ondřej Hartman ze společnosti FXstreet.cz.

Připomíná, že nová bankovní rada se drží svého slibu a udržuje úrokové sazby stabilní. Jenže problémem pro českou korunu je podle něj zvyšování úroků v zahraničí, zejména pak v eurozóně a ve Spojených státech.

„Fundament koruny slábne, úrokový diferenciál se ztenčuje a polštář, který by měl českou měnu bránit proti spekulativnímu útoku, se vyčerpává. Rezervy ČNB slábnou i kvůli propadu hodnoty jejího akciového portfolia,“ upozorňuje Hartman.

Pokud se úrokový diferenciál mezi korunou a eurem dále utáhne, může podle něj přijít opravdový spekulativní útok a ČNB již EUR/CZK pod 24,50 nebude schopná bránit. „Kolaps české měny v tureckém nebo maďarském stylu by nastat neměl, protože ČNB by zřejmě reagovala vynuceným zvýšením úrokových sazeb, oslabení nad 26 korun za euro je však možné,“ doplňuje.

Úrokový diferenciál je rozdíl mezi úrokovou mírou v tuzemsku a zahraničí. Pokud jsou tuzemské úroky vyšší než u porovnávané centrální banky, jde o kladný diferenciál. To nyní platí u ČNB a například u Evropské centrální banky (ECB), protože hlavní sazba tuzemské centrální banky je vyšší než u ECB. Pro obchodníky je tak nyní výhodnější držet koruny než eura. Tento rozdíl se však zmenšuje, neboť Evropská centrální banka zvyšuje sazby aktuálně rychleji než ČNB.

Firmy se zajišťují

Potenciální výkyvy kurzu koruny a její nestabilita každopádně mohou dělat vrásky tuzemským firmám. Dovozci i vývozci se však proti tomuto případu mohou bránit zajištěním, takzvaným měnovým forwardem. O tuto službu je tak mezi tuzemskými firmami rostoucí zájem.

Co je měnový forward

  • Měnový forward umožňuje investorovi prodat nebo koupit vybranou měnu za předem dohodnutý kurz k předem stanovenému datu.
  • Forward je založen na nákupu nebo prodeji měny za jinou měnu za kurz dohodnutý předem s tím, že vypořádání obchodu se uskuteční v budoucnu. Běžně se forward uzavírá na šest měsíců, je však možné jej kdykoliv během této doby ukončit.
  • Výhodou je možnost kurz cizí měny zajistit na aktuální úrovni, při sjednání forwardu tak není investor ohrožen dopady pohybu měnového kurzu.
  • Zbavením se rizika ztráty se zároveň firma či investor ale připravuje o možnost případného zisku z měnového pohybu, což je nevýhoda forwardů.

Zdroj: Patria Finance

Společnost SAB Finance tak například uvedla, že od roku 2020 vzrostl počet obchodů s měnovým zajištěním o více jak 115 procent. Objem transakcí zaznamenal růst dokonce přes 130 procent. Povědomí o forwardu a jeho využívání tedy stoupá. Firmy z řad exportérů se nejčastěji zajišťují na jeden a půl roku, zatímco dovozci volí šest měsíců.

Reklama

Doporučované