Hlavní obsah

ČNB brání korunu před oslabením. Už za to utratila přes 600 miliard korun

Foto: Shutterstock.com

ČNB dále rozprodává devizové rezervy na podporu domácí měny. Ilustrační foto.

Reklama

Aktuální zveřejněná statistika devizových rezerv a devizových obchodů potvrzuje, že Česká národní banka (ČNB) i nadále brání korunu před prudším oslabením.

Článek

Česká národní banka podle úterních statistik zůstává na devizovém trhu i nadále aktivní a nedovoluje koruně oslabit na takové úrovně, které by zvýšily náklady na dovoz zboží (zejména energií) do Česka.

Rozprodejem svých zásob zahraničních měn, tedy devizových rezerv, za které na trhu nakupuje korunu, a tím jí dělá atraktivnější pro obchodníky, posiluje centrální banka korunu a snižuje inflaci. Tím, že je česká měna poměrně silná, totiž zlevňuje dovoz, především pak energie, které se obchodují v eurech či dolarech. Slabá koruna by totiž prodražovala dovážené zboží, kam patří například ropa či zemní plyn.

Devizové rezervy ČNB ke konci října meziročně klesly zhruba o 16,7 miliardy eur (přibližně 406 miliard Kč) na 131,6 miliardy eur. Meziměsíčně tak byly nižší asi o 4,4 miliardy eur. Ve srovnání se zářím a loňským říjnem se snížily také v korunách a dolarech. Vyplývá to z předběžných údajů, které v úterý na svém webu zveřejnila ČNB.

V korunách činily devizové rezervy na konci října přibližně 3,22 bilionu korun. Meziročně byly nižší zhruba o 590,6 miliardy korun a meziměsíčně o 116,3 miliardy. V dolarech rezervy meziročně klesly o 42,3 miliardy na 130,5 miliardy. Proti září se snížily o 2,1 miliardy dolarů.

Oproti období květen až červenec se objem intervencí na podporu koruny snížil a v září činil „pouze“ 2,566 miliardy eur, jak ukazuje přehled devizových obchodů za září.

„Zdá se, že intervence ČNB se stabilizují kolem 2,5 miliardy eur měsíčně, protože podobné číslo jsme viděli i v srpnu. Z vývoje devizových rezerv a z dekádní bilance ČNB vyplývá, že intervence probíhaly i v říjnu, a to opět kolem 2,5 miliardy eur. Na přesné číslo si však budeme muset počkat na začátek prosince,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Stav devizových rezerv ČNB

Ke dniv mld. USDv mld. Kčv mld. EUR
31. října 2022130,5013222,986131,631
30. září 2022132,6123339,313136,021
31. října 2021172,7903812,604148,379

Zdroj: ČNB

ČNB bude podle něj podporovat korunu i v příštím roce „Minimálně pro první polovinu příštího roku očekávám, že ČNB bude muset zůstat intervenčně aktivní a není pravděpodobné, že by došlo k definitivnímu ukončení intervencí,“ odhaduje.

Pravděpodobnější je podle něj spíše omezení intervencí, respektive intervence v nižších objemech s tím, že centrální banka dovolí koruně mírně oslabit nad hladinu 25 Kč/EUR. „V tomto směru však budeme moudřejší až na začátku příštího roku,“ dodal Novák.

„Za období od května do září již ČNB za obranu koruny proti oslabování vynaložila 25,5 miliardy eur, což odpovídá 15,9 procenta celkových devizových rezerv z jejich maxima v dubnu 2022,“ uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Rozdělení devizových rezerv podle investičního nástroje

Druh investicePodíl
Dluhopisy66,6 %
Instrumenty peněžního trhu16,6 %
Akcie16,4 %
Ostatní0,4 %

Zdroj: ČNB

„Současná bankovní rada preferuje intervence na podporu koruny před zvyšováním úrokových sazeb. Vzhledem k dostatečné výši devizových rezerv předpokládáme, že v této strategii bude pokračovat i zhruba do poloviny příštího roku,“ dodal.

Otázkou podle něj je, co by způsobilo výraznější zvyšování sazeb ze strany americké centrální banky či Evropské centrální banky, kdy by došlo ke znatelnějšímu zhoršování úrokového diferenciálu (rozdíl mezi úrokovou mírou v tuzemsku a zahraničí).

Tím se totiž může koruna stát pro investory méně atraktivnější. Investoři se totiž raději zbaví koruny a coby bezpečný přístav zvolí americký dolar, i když na tom třeba tolik nevydělají. Taková situace může tuzemskou měnu oslabit.

Měnová alokace devizových rezerv

MěnaPodíl
EUR44,9 %
USD33,3 %
CAD8,4 %
AUD4,3 %
GBP3,5 %
Ostatní5,6 %

Zdroj: ČNB

Reklama

Doporučované