Hlavní obsah

Společně proti dolaru. Brazílie a Argentina jednají o nové jihoamerické měně

Foto: Profimedia.cz

Argentinská hlava státu Alberto Fernandez a brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva.

Reklama

Prezidenti Argentiny a Brazílie jednají o společné měně pro jihoamerický region. Ta by měla posílit tamní ekonomiku a především vymanit země z vlivu amerického dolaru.

Článek

Argentina a Brazílie začínají vést diskuze o vytvoření společné měny, která by posílila vzájemnou integraci. Není to poprvé, co podobný návrh země latinské Ameriky probírají. Hlavním cílem je oprostit se od vlivu amerického dolaru v regionu.

Jedním z motivů pro tuto myšlenku je nestabilita měn obou zemí, naopak překážkou je politika. Za reálný úspěch ale lze podle agentury Bloomberg považovat už jen setkání hlav obou zemí.

V předvečer pondělního setkání v Buenos Aires brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva a argentinská hlava státu Alberto Fernandez napsali společné prohlášení do místního deníku Perfil, v němž uvedli, že sdílení měn by mohlo pomoci podpořit regionální obchod.

Diskuze jsou ale podle zdroje Bloombergu v rané fázi a žádný termín realizace země ještě nestanovily.

„Máme v úmyslu prolomit bariéry pro naše burzy, zjednodušit a modernizovat pravidla a podpořit používání místních měn. Také jsme se rozhodli pokročit v diskuzi o společné jihoamerické měně, kterou lze používat pro finanční a obchodní transakce, čímž se sníží provozní náklady a naše vnější zranitelnost,“ uvádí Bloomberg z prohlášení.

„Šlo by o emancipaci celého regionu, který by tak měl větší příležitost na světovém trhu, jelikož by jednotná měna upevnila svou pozici a byla stabilnější,“ míní hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Podle něj totiž právě Argentina patří mezi země Jižní Ameriky s nejvyšší inflací za poslední tři dekády a navíc vratkou měnou, která znehodnocuje tamní ekonomiku.

Argentina ale není jediným státem, kterému by společná jihoamerická měna poskytla větší nezávislost na americkém dolaru. Nápad se objevil už v roce 2004, kdy prezidenti zemí Jižní Ameriky podepsali prohlášení o budoucím vytvoření Unie jihoamerických národů – UNASUR. Tehdy se plánovala nejenom společná měna, ale také i jednotný trh a společný parlament.

Jižní Amerika se totiž už dlouho pokouší o vytvoření pevnějšího spojení po vzoru EU a  doufá, že by tak byla schopná konkurovat Spojeným státům. Je tu ale jeden podstatný rozdíl, ekonomiky tvořící „eurozónu“ byly mnohem ustálenější a silnější. V Jižní Americe vysoce rozvinuté nejsou, a proto je myšlenka mnohem riskantnější, hodnotí tyto snahy Bloomberg.

Reklama

Doporučované