Hlavní obsah

Svět kryptoměn se otřásl. Stačil na to jeden tweet o potížích velké burzy

Foto: Shutterstock.com

Kryptoměny prudce oslabují. Investory vyděsila zpráva kolem kryptoměnové burzy FTX. Ilustrační foto.

Reklama

Sektor kryptoměn zasáhl silný propad. Investory totiž zneklidňují zprávy o finanční situaci kryptoměnové burzy FTX.

Článek

Kryptoměnová burza FTX je v závažných finančních problémech, informují zahraniční média. Podle jejího zakladatele Sama Bankmana-Frieda jsou ale zprávy, které se kolem FTX objevily, pouze nepravdivé fámy. Burza je v pořádku, tvrdí.

Ještě v úterý však přišla zpráva, že největší kryptoměnová burza Binance chce většinu byznysu FTX převzít, aby jí pomohla z těžkostí. To ovšem nic nemění na tom, že nepříznivá situace se negativně propisuje do celého sektoru kryptoměn.

Nejznámější kryptoměna bitcoin ztrácela podle údajů specializovaného webu CoinDesk od úterního večera středoevropského času více než 15 procent na 17 430 dolarů (přibližně 423 tisíc Kč). Propad zasáhl i druhou největší kryptoměnu dle tržní kapitalizace. Ethereum za stejné období odepisovalo dokonce téměř čtvrtinu hodnoty na 1 200 dolarů (asi 29 tisíc Kč).

„Dnes (v úterý) odpoledne nás FTX požádala o pomoc. Dochází k výraznému omezení likvidity,“ napsal na Twitteru generální ředitel konkurenční burzy Binance Changpeng Zhao. S výrokem ale přišel poté, co v neděli sám svým tweetem rozséval pochybnosti o hotovostních rezervách FTX.

Kryptoměnová burza FTX se totiž dostala pod tlak, když Zhao v neděli uvedl, že jeho firma prodá své mince FTX. Zdůvodnil to blíže neupřesněným „nedávným odhalením“.

Podle amerických médií chtěli za uplynulých 72 hodin klienti z této kryptoměnové burzy vybrat prostředky v přepočtu v hodnotě šesti miliard dolarů. Zaměstnancům to podle nich měl sdělit sám šéf FTX Sam Bankman-Fried.

Reklama

Doporučované