Hlavní obsah

Ceny benzinu a nafty lámou rekordy, lidé vykupují kanystry

Foto: Shutterstock.com

Paliva zdražují a Češi si dělají zásoby. Ilustrační foto.

Reklama

Pohonné hmoty v České republice nadále výrazně zdražují, průměrná cena za litr už minulý týden překročila 40 korun a pořád roste. Češi tankují paliva do zásoby a z hobbymarketů tak ve velkém mizí kanystry.

Článek

Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic nadále rostou. Litr Naturalu 95 stojí průměrně 42,77 koruny, litr nafty 44,15 Kč. Nafta zdražuje rychleji, v porovnání s pátkem jsou její ceny vyšší o 1,83 koruny, benzin zdražil za stejnou dobu o 1,19 Kč. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která průměrné ceny paliv sleduje od začátku roku 2005.

Na prudké zdražování pohonných hmot již začali Češi reagovat. Ve velkém z hobbymarketů vykupují kanystry. Obyvatelé příhraničních oblastí zase stále častěji jezdí tankovat do zahraničí, kde jsou paliva levnější – i když i tam už ceny stoupají. V Polsku zároveň stále platí snížené DPH na pohonné hmoty.

V Česku je nyní nejdražší benzin podle dat CCS v Libereckém kraji, kde stojí litr průměrně 43,20 koruny. O devět haléřů levnější je ve Středočeském kraji. Jsou to jediné dva kraje, kde průměrná cena Naturalu 95 překročila hranici 43 korun.

Nejdražší nafta je na Vysočině, kde litr stojí průměrně 44,52 koruny. Jen o haléř levnější je nafta na Liberecku. Průměrně přes 44 korun pořídí litr nafty motoristé také ve Středočeském, Jihočeském, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Z hobbymarketů mizí kanystry

Růst cen pohonných hmot se již začíná projevovat na extrémně zvýšené poptávce po kanystrech, ze kterých se stalo nedostatkové zboží. Češi se totiž chtějí předzásobit palivy za aktuální cenu a předejít tak dalšímu prudkému zdražení.

Vyprodané kanystry na všech pobočkách v Česku hlásí například Hornbach, jak pro SZ Byznys potvrdili jeho zástupci. Kanystry lze momentálně objednat pouze online s dodáním do jednoho až dvou dnů.

S velmi zvýšenou poptávkou po kanystrech se aktuálně potýká také Bauhaus. Podle vyjádření tohoto prodejce je to „pobočka od pobočky“, nicméně enormní zájem způsobil, že někde v jeho síti kanystry zkrátka nejsou. I v tomto případě to však lze vyřešit přes e-shop.

Prudké zdražování pohonných hmot podle odhadu analytiků nejspíše nekončí, cena benzinu a nafty může klidně během pár dní zdražit až k 50 korunám za litr.

Drahá ropa

Ceny ropy jsou kvůli možnému zákazu dovozu z Ruska do Evropy a Spojených států poblíž maxima z roku 2008.

„Americká sněmovna pracuje na dalších legislativních možnostech, jak izolovat Rusko od světové ekonomiky, a jednou z variant je i zákaz dovozu ropy a energetických produktů z Ruska do USA,“ uvedla v neděli šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

„Náš návrh zákona zakáže dovoz ruské ropy a energetických produktů do Spojených států, zruší normální obchodní vztahy s Ruskem a Běloruskem a učiní první krok k tomu, aby byl Rusku odepřen přístup do Světové obchodní organizace (WTO),“ napsala Pelosiová v dopise adresovaném demokratům.

Cenu žene nahoru také možné zpoždění návratu íránské ropy na globální trhy, které podnítilo obavy z nedostatku dodávek.

Globální ceny ropy od začátku roku 2022 spolu s dalšími komoditami vzrostly o 67 procent. To vyvolává obavy o světový hospodářský růst. Čína, která je druhou největší světovou ekonomikou, už snížila letošní výhled hospodářského růstu.

Reklama

Doporučované