Hlavní obsah

Další zvýšení sazeb ČNB je ve hře, tvrdí experti

ČNB dále zvýší sazby, odhadují experti. Ilustrační foto.

Reklama

Inflace se v České republice v únoru dostala na dvoucifernou úroveň, čímž překonala drtivou většinu očekávání. Další zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou je tím pádem podle ekonomů ve hře.

Článek

Tuzemské ceny dále rostou a v únoru meziročně vyskočily o 11,1 procenta. Inflace v Česku je tak nejvyšší od roku 1998, a navíc v ní není započítána válka na Ukrajině, jak poznamenávají někteří experti. Rusko-ukrajinská válka může březnovou inflaci klidně vyhnat ještě výš.

„I když inflace trhá rekordy, nejspíše ještě neřekla své poslední slovo. Ostatně každý vidí, jak se každým dnem zvyšují ceny pohonných hmot, které březnovou inflaci dotlačí až k 12 procentům,“ tvrdí Petr Dufek, hlavní ekonom banky Creditas.

„Únorová inflace překonala prognózu ČNB o 1,4 procentního bodu, takže centrální banka na svém březnovém zasedání nejspíš opět zvýší svoji základní úrokovou sazbu. Jako vcelku pravděpodobné se zdá navýšení o 50 základních bodů na pět procent,“ odhaduje Dufek.

„Pro ČNB představuje čtvrteční číslo další proinflační riziko a spíše potvrzuje scénář, že ČNB ještě mírně zvýší sazby k pětiprocentní úrovni,“ tvrdí také hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

„Včerejší vyjádření guvernéra Rusnoka bylo sice ve směru, že zatím nemůže další růst sazeb v březnu potvrdit, trh je však v tuto chvíli na základě vývoje tržních sazeb přesvědčen, že sazby v březnu vzrostou na pět procent a poté by mohly jít i mírně nad tuto hranici,“ dodává Seidler.

Podle Tomáše Volfa ze společnosti Citfin není vyloučeno, že další utažení měnových podmínek přijde. „Centrální bankéři však dobře vědí, že aktuální ceny rostou z důvodů, se kterými ČNB nic neudělá, proto intervenují ve prospěch české koruny a zabránili jí spadnout nad 26 korun za euro. Silná domácí měna působí jako silný protiinflační faktor, což je cílem i ČNB,“ tvrdí analytik.

Rostoucí inflace byla už před válkou podle ekonomů stěžejním důvodem, proč Česká národní banka v posledních měsících zpřísňuje svoji měnovou politiku prakticky nejagresivněji v ekonomicky vyspělém světě.

„Cyklus zpřísňování měnové politiky však podle všeho pomalu končí. Měl by kulminovat letos na jaře, na úrovni základní sazby nejvýše 5,5 procenta, byť i kvůli válce otázkou zůstává, jak dlouho se základní sazba ČNB na svém maximu udrží,“ tvrdí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Jak to bude s dalším nastavením úrokových sazeb, se dozvíme 31. března, kdy se uskuteční zasedání České národní banky.

Reklama

Doporučované