Hlavní obsah

Přehledně: Kdo musí platit silniční daň a jak je to s daňovým přiznáním

Foto: Michal Šula

Přiznání za rok 2021 je nutné podat znovu do konce ledna, loňské prodloužení termínu se nekoná. Ilustrační foto.

Reklama

Používáte auto k podnikání? V tom případě nezapomeňte na silniční daň. Daňové přiznání je nutné podat už do konce ledna.

Článek

Hned dvě daňová přiznání musí Češi odevzdat ještě do konce ledna. Kromě přiznání k dani z nemovitých věcí musí myslet také na silniční daň. Týká se konkrétně lidí, kteří vozidlo využívají k podnikání. Výjimku tvoří vozidla, jež váží více než 3,5 tuny – za ta je nutné odvést daň vždy.

Daň podle typu vozidla

Silniční dani podléhají silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla registrovaná a provozovaná v České republice, která pro svou výdělečnou činnost používají podnikatelé (fyzické i právnické osoby).

Pokud používáte vozidlo ke své podnikatelské činnosti, platí povinnost tuto skutečnost nahlásit na finančním úřadu. Konkrétně v momentě, kdy začnete auto ke své výdělečné činnosti využívat.

Výše samotné daně pak závisí na tom, jak velký objem má motor vašeho osobního vozidla.

Sazba silniční daně na osobní automobil
Objem motoru (v cm3)Sazba daně
do 8001 200 Kč
nad 800 do 1 2501 800 Kč
nad 1 250 do 1 5002 400 Kč
nad 1 500 do 2 0003 000 Kč
nad 2 000 do 3 0003 600 Kč
nad 3 0004 200 Kč

Jinak to je u nákladních automobilů. U nich záleží na počtu náprav a především na jejich hmotnosti. Konkrétní čísla najdete na stránkách Finanční správy.

Koho se silniční daň netýká

Výjimku tvoří podnikatelé, kteří vozidlo používají k činnosti veřejně prospěšného poplatníka, pokud příjmy z této jeho činnosti nejsou předmětem daně z příjmů. Jako veřejně prospěšného poplatníka pak podle zákona o silniční dani počítáme média veřejné služby nebo zdravotní pojišťovny.

Osvobozeni od daně jsou také podnikatelé, kteří vlastní vozidlo kategorie L (motorová vozidla zpravidla s méně než čtyřmi koly, jako jsou motocykly či mopedy), auta diplomatických a konzulárních úřadů či vozidla zabezpečující linkovou osobní vnitrostátní přepravu (pro tento účel musí za rok ujet alespoň 80 procent celkově najetých kilometrů).

Výjimku mají také vozy do 12 tun, které jezdí na elektřinu, LPG či CNG, nebo hybridy.

Daň platí provozovatel vozidla zapsaný v technickém průkazu. Daň může v určitých případech platit také zaměstnavatel, který platí cestovní náklady svému zaměstnavateli. Konkrétní případy stanovuje zákon.

Sleva na dani

I u silniční daně můžete využít slevu. Jde pouze o to, kdy bylo vozidlo poprvé registrované (jak v Česku, tak v zahraničí). Slevu je možné uplatnit i devět let po první registraci vozidla.

Sleva na silniční dani
Uplynulá doba od první registraceSleva na dani
0–36 měsíců48 %
37–72 měsíců40 %
73–108 měsíců25 %

Pokud naopak využíváte k podnikání vozidlo registrované před 31. prosincem 1989, sazba se o 25 procent zvyšuje.

Termíny důležité pro silniční daň

Daňové přiznání k silniční dani je nutné podat nejpozději 31. ledna 2022Do stejného dne také musíte daň uhradit. Následně musí podnikatelé odvádět pravidelné čtvrtletní zálohy na daň. Zálohy jsou splatné postupně 15. dubna, července, října a prosince.

Formuláře a podání přiznání

Možnosti, jak přiznání podat, jsou dvě. Buď osobně na úřadu, nebo elektronicky. Lidé a firmy, které mají zřízenou datovou schránku, musí přiznání podat elektronicky. Finanční správa vyzývá, aby poplatníci využili pro podání primárně elektronické podání.

Papírový formulář včetně přílohy doručte na finanční úřad osobně nebo poštou. Všechny ostatní dokumenty, včetně přihlášení se k dani a zrušení registrace, najdete zde.

Pokud zvolíte elektronické podání a nemáte datovou schránku, můžete na portálu MOJE daně využít například přístup přes bankovní identitu. Kromě online finančního úřadu je k dispozici také aplikace pro elektronická podání EPO. Finanční správa také nabízí průvodce online podáním.

Reklama

Související témata:

Doporučované