Hlavní obsah

Babiš torpéduje změny důchodů, se kterými na Hradě ANO souhlasilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš

Reklama

aktualizováno •

Podle Hradu se zvýšením důchodového věku souhlasili i zástupci ANO. Ti dnes tvrdí, že byl jejich postoj špatně interpretován.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš napadl dohodu o parametrech důchodové reformy, k níž minulý týden dospěli na schůzce u prezidenta Pavla zástupci koalice a opozičního ANO.

V krátkém videu, které ve středu zveřejnil na sociálních sítích, Babiš odmítl zejména možnost zvýšení věku odchodu do důchodu, což má přitom být jedním z hlavních principů chystané penzijní reformy.

„Pan premiér sliboval, že nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu. A teď přichází nejhorší ministr práce a sociálních věcí, který je proti důchodcům. Okradl je o valorizaci a navrhuje prodloužení věku odchodu do důchodu. My jsme zásadně proti,“ uvedl Babiš.

Ve čtvrtek se u prezidenta Petra Pavla sešel ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL s Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem z hnutí ANO. Spolu s prezidentovými poradci a několika ministerskými úředníky debatovali o parametrech důchodové reformy.

Na následné tiskové konferenci prezident Pavel oznámil, že na zvýšení věkové hranice pro odchod do penze se účastníci shodli.

„Shodli jsme se i na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnosti prodlužovat, to je naprosto nezbytný parametr. Debatu povedeme nadále o tom, jakým způsobem se bude vypočítávat věk odchodu do důchodu a jakým způsobem se bude schvalovat,“ prohlásil prezident.

S tím ale nesouhlasí Alena Schillerová. „Už na tiskové konferenci po jednání jsem novinářům odpovídala, že to skutečně není tak, že bychom se zvyšováním věku odchodu do důchodu souhlasili. Na jednaní nic takového od nás nezaznělo,“ uvedla.

Podle jejího stranického kolegy Karla Havlíčka oba svůj nesouhlas jasně vyjádřili už v průběhu debaty. „Dali jsme to i do zápisu. Zvýšení věku pro odchodu do důchodu odmítáme, náš postoj byl špatně interpretován,“ řekl SZ Byznys Havlíček s tím, že nesouhlas hnutí ANO dali najevo i v následných vyjádřeních pro média.

Hrad: ANO souhlasilo

Podle šéfa tiskového odboru prezidentské kanceláře Víta Koláře však nikdo z účastníků schůzky nesouhlas s jejími závěry nevyjádřil.

„Když se podíváte na záznam tiskové konference, kde prezident shrnul závěry schůzky, je patrné, že paní Schillerová ani pan Havlíček jeho slova nevyvraceli,“ řekl Kovář. „Popřít lze něco, co se stalo mezi čtyřma očima, ale ne v přítomnosti patnácti lidí,“ dodal.

Koaliční vláda Petra Fialy připravuje důchodovou reformu kvůli snaze snižovat deficit veřejných financí. Plánuje hlavně zvýšení důchodového věku nad 65 let v závislosti na době dožití a další změny, například nižší výměr nově vyplácených důchodů či zavedení minimální penze.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření Aleny Schillerové.

Reklama

Doporučované