Hlavní obsah

Fotovoltaiky vyrábějí i v zimě. Chlad jim svědčí, na ometání sněhu pozor

Foto: Pixabay.com

Fotovoltaika může vyrábět i pod sněhem.

Reklama

Od prosince do února vyrobí solární elektrárny nejméně energie. Méně slunečních paprsků a sněhová pokrývka hrají v jejich neprospěch. I když je výroba pod sněhem nižší, nebo dokonce žádná, odborníci doporučují počkat na tání.

Článek

V Česku loni přibyly tisíce fotovoltaických elektráren. Některé z nich se tuto zimu poprvé setkávají se sněhovou pokrývkou, která snižuje jejich efektivitu. Jedním z rozšířených mýtů o fotovoltaice je ale ten, že v zimě nevyrábí žádnou elektřinu. Opak je pravdou. Sluneční svit je v zimě oproti zbytku roku odlišný, jeho doba je kratší a sluneční paprsky na panely dopadají pod nižším úhlem, což snižuje výrobu. Přesto ale i v lednu mohou generovat elektřinu.

„Obecně se dá říci, že v zimě fotovoltaika vyrobí zhruba 20 procent toho, co v létě. Když se podíváme na referenční fotovoltaiku o výkonu 5,5 kWp, v prosincových slunečných dnech vyrobila například čtyři až 15 kWh za den,“ říká produktový manažer Columbus Energy Lukáš Vaverka.

Přestože slunečního světla v zimě není tolik, chlad fotovoltaice spíš svědčí. „Zvyšuje účinnost fotovoltaických panelů v zimě až o 20 procent oproti horkým letním měsícům,“ popisuje Lukáš Papež, vedoucí fotovoltaických instalací společnosti Woltair.

Proti tomu však hraje méně světla. Fotovoltaika tak podle Papeže od prosince do únoru vyrobí nejméně elektřiny. „Zároveň v této době obvykle trávíme více času doma, více svítíme a máme vyšší spotřebu elektřiny. Fotovoltaika tak v tomto období pokryje přibližně 20 procent energetické potřeby domácnosti,“ dodává.

Mohou však nastat okamžiky, kdy fotovoltaika nevyrábí vůbec ani během dne, a to když panely zcela pokryje sníh. „Pokud jsou jím panely zcela zakryté, tak nevyrábí. Nicméně jakmile na ně zasvítí slunce a jen část panelu se odkryje, začne vyrábět elektřinu a zahřeje se,“ říká Vaverka. Zbytek sněhu pak z panelů postupně spadne.

Protože elektrárny bývají obvykle na klasických šikmých střechách, sníh z nich buď sám sklouzne, nebo postupně roztaje. Odborníci však nedoporučují sníh ometat, ani když se na panelech drží několik dní. A pokud ano, tak opatrně.

Doporučujeme odstraňovat sníh z panelů pouze tehdy, pokud je k nim bezpečný přístup a hrozil by jinak například pád sněhu ze střechy, kdy by mohlo dojít ke zranění.
Lukáš Vaverka, produktový manažer Columbus Energy

„Pokud budou lidé ometat sníh z panelů, musí tak provádět opatrně, aby nedošlo k poškození instalace, a především si musí dát pozor, aby nedošlo k úrazu. Rozhodně nedoporučujeme v zimě ometat sníh z panelů umístěných na šikmých střechách,“ popisuje Vaverka. „Doporučujeme odstraňovat sníh z panelů pouze tehdy, pokud je k nim bezpečný přístup a hrozil by jinak například pád sněhu ze střechy, kdy by mohlo dojít ke zranění,“ dodává.

Sluneční záření však může pronikat i skrz tenčí sněhovou přikrývku. „Panely se přitom zahřívají, což podporuje odtávání sněhu a námrazy. V některých případech může sníh dokonce zvýšit výkon panelů tím, že odrazí sluneční svit na povrch panelů,“ říká Papež.

Ani podle ČEZ není vhodné sníh z fotovoltaiky ometat, pokud by její majitel měl panely poškodit nebo riskovat úraz. „Podobně jako se lidé starají o auto, vyžaduje pravidelnou péči i fotovoltaika, aby ji lidé mohli využívat na maximum. Kvalitní údržba, čištění panelů nebo odmetání sněhu a využívání předpovědi počasí pomáhají optimalizovat výkon fotovoltaiky i v zimních měsících,“ říká ředitel ČEZ Prodej pro nekomoditní služby Petr Ouška.

Pokud chce majitel sníh z panelů odstranit, měl by použít tlakovou myčku nebo speciální stěrku. Stejné pravidlo platí také pro ometání pylu, prachu a jiných nečistot. Obecně však fotovoltaické elektrárny vydrží hodně. Většinou jsou projektované tak, aby přežily i vyšší zátěž. Podle Papeže dokážou unést až čtyřmetrovou vrstvu mokrého sněhu.

Reklama

Doporučované