Hlavní obsah

Hutě Liberty mají záchranný plán. O práci by přišly tisíce lidí, říká odborář

Foto: Michaela Špůrová, Seznam Zprávy

Předseda odborového svazu KOVO Roman Ďurčo nesouhlasí s představeným restrukturalizačním plánem.

Reklama

Zadlužené hutě Liberty Ostrava představily svým věřitelům restrukturalizační plán, který počítá se snížením výroby o 60 procent. Podle předsedy odborů KOVO Romana Ďurča je ale plán nepřijatelný, o práci by přišly tisíce lidí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hutě Liberty Ostrava se už od konce minulého roku potýkají se zásadními ekonomickými potížemi. Společnost dlouhodobě nezvládá platit své závazky vůči věřitelům a partnerským firmám – zejména pak společnosti Tameh, která do ocelářského podniku dodávala energie.

Liberty nyní představilo plán na obnovu provozu ocelárny, jehož konkrétní podobu zveřejnily v pondělí Hospodářské noviny. Návrh počítá se snížením výroby o 60 %, tedy z 200 tisíc tun oceli na pouhých 80. Výsledkem tohoto poklesu by byla úspora 200 milionů eur.

Restrukturalizační plán ale čelí kritice z řad odborářů, kteří se situací dlouhodobě zabývají. Roman Ďurčo o něm v úterý na sociální síti X napsal: „Počet zaměstnanců by se snížil o více než tři tisíce a další tisíce lidí by přišly o práci v dodavatelských firmách. To není záchrana, ale totální destrukce ocelového srdce naší země!“

Pro SZ Byznys Ďurčo dodal, že by majitel firmy měl přijít s propracovanějším a udržitelným plánem, který umožní návrat do práce všem šesti tisícům zaměstnancům společnosti. Dále zdůraznil, že před oznámením konkrétních kroků odborů se nejdříve musí vyčkat na vyjádření soudu ke zmíněnému plánu.

„Celá situace nevrhá dobré světlo na Liberty a jejího majitele. Nevinné zaměstnance drží jako rukojmí, ale není schopná představit plán, kterým je navrátí do provozu. Když se podíváte na všechny firmy ve skupině Liberty v Evropě, tak téměř žádná z nich neprovozuje, problém tedy vidím zejména na straně majitele,“ okomentoval Ďurčo situaci.

Společnost Liberty Ostrava se proti těmto tvrzení ohrazuje a vylučuje umělé snižování počtu zaměstnanců. ČTK to sdělila tisková mluvčí společnosti Kateřina Zajíčková. „Takováto informace v rámci restrukturalizačního plánu není. Liberty Ostrava neplánuje žádnou redukci zaměstnanců, kromě přirozených odchodů, jako jsou například odchody do důchodu,“ řekla.

Podle Hospodářských novin spolu firmy Liberty Ostrava a Tameh diskutují o další spolupráci. Liberty dokonce měla navrhnout, že by převzala kontrolu nad svým dosavadním dodavatelem energií. Podle ní by to přineslo možnost životaschopnosti obou společností.

Reklama

Doporučované