Hlavní obsah

Inflace v USA přibrzdila, Fed však vsadí na jistotu a půjde s úroky nahoru

Foto: Shutterstock.com

Inflace v USA zpomalila. Ilustrační foto

Reklama

V USA v posledních měsících dochází k postupnému zpomalení inflace. Podle středečních údajů ministerstva práce ceny meziročně vzrostly o pět procent. Inflace ve Spojených státech je tak nejníže od května 2021.

Článek

Inflace v USA znovu poklesla, její meziroční růst v březnu zpomalil na pět procent z únorových šesti procent. Inflace se tak postupně vrací ke dvouprocentnímu cíli americké centrální banky (Fed), která ovšem na příštím květnovém zasedání sazby nejspíš ještě zvýší. Ve srovnání s předchozím měsícem ceny vzrostly o 0,1 procenta.

Loni v červnu inflace v USA vzrostla až na 9,1 procenta, nejvýše od listopadu 1981, od té doby však zpomaluje. Stejně jako v případě dalších států hraje ve prospěch vysoká srovnávací základna z loňského března, kdy kvůli válce na Ukrajině došlo ke skokovému růstu, zejména u cen pohonných hmot a energií.

Finanční trhy se zaměřily také na takzvanou jádrovou inflaci, která nezahrnuje kolísavé ceny energií a potravin a na kterou centrální bankéři USA kladou větší důraz. Ta meziročně podle očekávání vzrostla o 5,6 procenta. Proti únoru se zvedla o 0,4 procentního bodu.

Navzdory zpomalující inflaci se očekává, že centrální banka USA sazby ještě minimálně jednou zvýší. Trhy nyní předpokládají, že Fed tak učiní znovu na svém květnovém zasedání, kdy by měla hlavní sazba stoupnout opět o čtvrt procentního bodu. Trhy však zároveň věří, že centrální banka ještě v letošním roce začne úroky snižovat.

Americký dolar v reakci na nečekaně nízkou březnovou inflaci v USA výrazně oslabil. Euro si vůči dolaru kolem 15:40 SELČ připisovalo 0,67 procenta na 1,0985 EUR/USD. Americká měna ztrácela i proti koruně, když proti ní ve stejnou dobu oslabovala o 0,8 procenta na 21,30 USD/CZK.

Směrem nahoru naopak zamířily akcie v zámoří. Hlavní akciový index S&P 500 krátce po zahájení obchodování rostl o 0,6 procenta, podobně jako ostatní indexy v USA.

Americká centrální banka ve středu ve večerních hodinách středoevropského času zároveň zveřejní zápis ze svého březnového zasedání, který by měl poodhalit klíčové detaily očekávaných dopadů březnového dění v americkém bankovním sektoru s ohledem na výhled sazeb.

Přestože se poslední komentáře představitelů Fedu shodovaly na potřebě dalšího zvýšení sazeb, centrální banka už se nemusí chovat agresivně a sleduje dopady předchozího utahování na ekonomiku.

Reklama

Doporučované