Hlavní obsah

Mrazy v Čechách zničily veškeré ovoce. Škody přesáhnou miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Jarní mrazy zničily téměř sto procent úrody ovocných stromů v Čechách a přibližně polovinu na Moravě. Škody přesáhnou miliardu korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle prvních odhadů se zdá, že kvůli mrazům nebude letos prakticky žádná úroda ovoce. Předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík říká, že jde o jedno z největších poškození tuzemské úrody za posledních sto let. Pěstitelé varují, že vzhledem k počasí se může situace dál zhoršit na Moravě, kde je poškozeno asi 50 procent úrody.

„Nás teď vlastně čeká rok a půl nákladů bez jakýchkoli příjmů. Opravdu je to pro nás fatální,“ řekl agronom společnosti SAD Pavel Kašpárek. Dodal, že podnikatelské riziko mají dlouhodobě ve společnosti rozložené například do pěstování různých ovocných druhů. Stromy jsou v různých lokalitách s rozmanitými nadmořskými výškami, ale letos je vlivem počasí úroda zničená plošně. Týká se to třešní, višní, jabloní i hrušní. Společnost má sady v okolí Daminěvsi na Mělnicku.

Řada ovocnářů se z nárazu ještě vzpamatovává a dopočítávají fatální škody. „Je to třetí rok po sobě, mrazy pro nás představují existenční problém,“ popsala pro SZ Byznys Alice Žertová, spolumajitelka Ovocných sadů Bříství. Rodina hospodaří na farmě s tradicí více než tři sta let. Nosným druhem pro farmu jsou jablka, a ta podle ní zmrzla z 90 procent.

Ministerstvo zemědělství spustí program s pomocí 70 až 100 milionů korun pro pěstitele ovoce, jeho výši ještě upřesní. Novinářům to v Daminěvsi řekli ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a Martin Ludvík.

Škody jsou natolik zásadní i kvůli tomu, že v předchozích týdnech bylo nadprůměrně teplé počasí a rostliny byly v květu a růstu plodů oproti běžné situaci výrazně napřed.

„My kromě přímé pomoci přes program rizik budeme hledat i cesty provozních podpor, úvěrů,“ uvedl Výborný. Kromě zajištění péče o sady potřebují ovocnáři peníze na udržení zaměstnanců, i když letos nebudou mít tržby z prodeje ovoce.

Ovoce je těžko pojistitelné

Ovocnáři mají na rozdíl od jiných podnikatelských oborů menší možnost ochránit se pojištěním pro případ poškození mrazem. Zásadní je tedy podle Ludvíka zajištění, aby podniky, včetně těch malých, vydržely do příštího roku, a to právě i s pomocí případných provozních úvěrů. „Určitě není naší ambicí, aby byly nahrazeny všechny škody,“ dodal Ludvík.

Jak je to s pojištěním? Některé pojišťovny, například Generali nebo Agra pojišťovna, nabízejí zemědělcům připojištění úrody proti živelným pohromám jako je krupobití, vichřice, povodně, a také pojištění proti škodám jarním mrazem. Malé a střední podniky mohou čerpat finanční podporu prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF).

Ovocnáři však tvrdí, že nejen v České republice, ale i v zahraničí, je v praxi většina druhů ovoce nepojistitelných. „Pojišťovny standardně pojišťují jahody. Pojistit na mrazy jablka a hrušky je sice možné, ale pouze jako doplňkové pojištění k pojištění další úrody na jiné živly, například na krupobití. Standardní pojištění není v nabídce českých pojišťoven,“ tvrdí Ludvík.

„Jediné, co jsou pojišťovny ochotny pojistit, jsou jabloně a hrušně,“ říká Pavel Kašpárek ze společnosti SAD na Mělnicku, který přišel o veškerou úrodu. „Peckoviny, tedy například třešně, višně a meruňky, jsou pro ně nepojistitelná komodita, je to pro ně příliš velké riziko,“ dodal. Stávající pojistky na ovoce jsou podle něj nevýhodné. „Před třemi lety mi umrzlo 50 procent hrušek. Za roční pojistku jsem dal dva miliony, ale pojistné plnění bylo 2,5 milionu, tak jsem to zrušil,“ řekl.

Opatření, kterými mohou ovocnáři chránit svou úrodu, jako jsou parafinové svíce, jsou poměrně drahé a při trvalejších mrazech náročné.

„Mráz je velmi silný a většina opatření, která lze dělat, v tuto chvíli selhává,“ uvedl již v pondělí pro SZ Byznys Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky. Na hodnocení následků podle něj bylo brzy. Ale už tehdy varoval, že budou ale podniky, které ovoce nebudou sklízet vůbec.

„Stromy mají ve vegetaci měsíční náskok, jsou na úrovni 20. května, ne 20. dubna. Jejich citlivost k mrazům a fatálnímu poškození je v tuto chvíli obrovská,“ vysvětlil Ludvík.

Aktualizace: do textu jsme upřesnili podmínky, za jakých lze pojistit ovoce

Reklama

Související témata:

Doporučované