Hlavní obsah

Český vynález radí, kde tečou peníze. Vypátrá drahé služby a „dohodí“ levnější

Kde Čechům nejvíc tečou peníze? Rozhovor se spoluzakladatelem „šetřící“ aplikace Patron GO Jiřím Patákem.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Proskenuje vám účet a označí předražené platby. Za plyn, telefon nebo nákladnou hypotéku. A nabídne služby, které jsou lacinější. Aplikace Patron GO zatím klientům ušetřila průměrně až 25 tisíc, tvrdí její spolutvůrce Jiří Paták.

Článek

Která služba vyjde ve výsledku levněji, nepozná laik vždycky na první pohled. Aplikace Patron GO proto nabízí uživatelům profesionální „diagnostiku“ rodinného hospodaření, kdy jen stačí vzít do ruky mobil.

„Když se vám něco stane na moderním autě, málokoho napadne otevřít kapotu, nasadit si rukavice začít se v tom hrabat,“ popisuje Jiří Paták, který stál u zrodu této „šetřící apky“, komplikovanost nahlédnutí do „střev“ rodinných financí. Aplikaci si ale nainstalujete do telefonu, propojíte ji se svým bankovním účtem. A pak se často nestačíte divit.

Aplikace na základě nahraných datových sad identifikuje platby, které „nejsou v pořádku.“ Buď jsou ve srovnání s dostupnou konkurencí drahé, nebo jsou nebezpečné obecně, jako třeba rychlopůjčky. Anebo jen pro klienta nejsou vhodné, a tak mu z kapsy tahají peníze úplně zbytečně. Klientovi pak apka nabídne služby od konkurence, které ho vyjdou levněji.

Za 2,5 roku fungování uspořil Patron všem svým klientům dohromady zhruba 500 milionů korun. Průměrně uživateli ušetří mezi 15 až 25 tisíci za rok, řekl v Agendě SZ Byznys Jiří Paták. „Dneska máme 250 tisíc registrovaných uživatelů, z toho 70 tisíc pravidelných uživatelů, kteří mají na aplikaci napojený bankovní účet. Dosažitelná úspora je průměrně někde mezi 15 až 25 000 Kč.“

Nejvíc podle Patáka Čechům utíkají peníze, které jen tak nechávají ležet na běžných účtech. Tam je nyní u bank v souhrnu stále přes bilion korun, které se takřka nijak nezhodnocují. „Já bych doporučoval se nejvíc orientovat na to, kam dnes ukládat rezervy, jak krátkodobé, tak dlouhodobé. Jestli byla loni inflace lehce přes 10 %, tak z každé tisícovky vám stokoruna vlastně zmizela, a to je výrazně více, než často můžete ušetřit, když třeba změníte dodavatele telekomunikace.“

I na finančních službách a na energiích lze ale dosáhnout citelné úspory. „Když se selsky podíváme na ziskovost jednotlivých sektorů v české ekonomice, jsou to finanční služby, typicky bankovnictví, 100 miliard zisků, pojišťovny, kde je to v desítkách miliard, energetické služby, kde je to v desítkách miliard. Zisky jsou indikátorem marží,“ má za to Jiří Paták, který stál i u zrodu online srovnávacího portálu ChytrýHonza.cz, který porovnává ceny finančních a pojišťovacích služeb.

Z vašeho účtu vyčteme víc, než si myslíte

Aplikace si umí spojit různá data na účtu a porovnat je mezi sebou. „V těch datech je úplně všechno. Je tam výrazně více informací o vás a o vašem hospodaření, než si sami uvědomujete. Pokud jste řidička, vidíme, kolik čerpáte pohonných hmot, tím pádem vidíme, kolik toho vlastně najezdíte a kolik platíte za pojištění. To už je dost informací na to, abychom vám dokázali říct, že ta vaše pojišťovna je třeba o 20 % dražší než nejlevnější varianta pojištění pro vás jinde,“ popisuje princip skenování účtu v Patron GO Paták.

Uživatelé si také mohou nechat nabídnout konkurenčního dodavatele energií. „Už jenom z jednoduchých nákupů typu – občas jezdím do Ikey, do Bauhausu – se dá velmi dobře vypozorovat, jak velkou domácnost ten člověk má. Vidíte, kolik za energii platí. Pak už stačí vědět, kdo je v dané lokalitě nejlevnější operátor energetických služeb a z toho jde dopočítat, kolik by mohla být úspora,“ řekl Jiří Paták v Agendě.

Za použití aplikace ani za zprostředkování služeb přitom uživatelé neplatí. Platí naopak poskytovatelé, kteří za poplatek smějí uživatelům Patron GO nadbíhat se svými službami, například mobilní operátor nebo distributor energií. „Platí jednotnou cenu za používání té platformy a je nám jedno, v jakém tričku tam běhají, jaká je to pojišťovna nebo banka nebo zprostředkovatel.“

Loni utržili milion eur

Za více než dva roky fungování na českém a slovenském trhu je Patron v černých číslech.  „Naše aplikace vygenerovala tržby kolem milionu eur za loňský rok a na českém a slovenském trhu jsme byli lehce pod nulou,“ oznámil Paták, který nástroj rozjel s Lukášem Vršeckým, který stojí za srovnávačem Rondo.

Kromě venture kapitálových fondů do projektu nalili „nemalé peníze“ sami zakladatelé: „Na české poměry je těch investovaných peněz poměrně hodně, vybrali jsme přes tři miliony eur, které jsme dominantně spotřebovali na to, abychom vytvořili naše datové modely,“ uvedl Paták.

Letos chce „apka“ dobýt polský trh a pokusí se i o Německo. „Německo je velké sousto, jsme vlastně opatrní, kdejaká česká firma se v Německu spálila. Tak velmi dobře zvažujeme tu taktiku, bude nás to stát hodně peněz.“

Kde ještě porovnat ceny služeb?

Ceny různých služeb porovnává řada internetových srovnávačů. Vedle portálu Chytrý Honza, který se zaměřuje na nabídky ve finančních a pojišťovacích službách, jde například o Rixo. Na tomto webu je možné si srovnat ceny pojištění, energií a hypoték. Porovnání cen dodavtelů plynu a elektřiny, volání, internetu i pojištění pak nabízí i Ušetřeno.cz. Ceny za volání a mobilní internet lze vzájemně porovnat také na webu Českého telekomunikačního úřadu.

Reklama

Doporučované