Hlavní obsah

Ve vatě speciál: Jak na energie? Dotace a podpora, o kterou můžete žádat

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Hostem speciálu podcastu Ve vatě je šéf Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Reklama

Článek

Zateplení domu nebo instalace fotovoltaiky mohou být nákladné investice. Se snižováním energetické náročnosti ale pomůže stát. Vše potřebné o státních dotacích vysvětluje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí.

Pořízení fotovoltaiky, zateplení nebo nákup nového čerpadla – investice do snížení energetické náročnosti mohou být velice nákladné. S přechodem na ekologičtější zdroje ale pomůže stát. O dotacích se ve speciální sérii podcastu Ve vatě bavíme s ředitelem Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Petrem Valdmanem.

Dotace na úspory v oblasti energií poskytuje stát především přes program Nová zelená úsporám. „Podpora na opatření je různorodá. Kromě podpor novostaveb se bavíme zejména o podporách zateplení, fotovoltaických systémů, tepelných čerpadel a pak lahůdky typu rekuperace, dešťovka a podobně,“ vysvětluje rozsah státní podpory Valdman.

Poslechněte si druhý díl speciálu Jak na energie

O dotace z programu Nová zelená úsporám si podle ředitele SFŽP zažádalo již bezmála 70 tisíc domácností. Že by na někoho nezbylo, se prý lidé bát nemusí – na pomoc je na několik dalších let připraveno 55 miliard korun. Největší zájem je o rychlá opatření, která pomohou již s aktuální krizí.

„Žádostem naprosto dominuje fotovoltaika. To je rozumné řešení u domu, který má nějaký energetický standard. Není zde ale žádné omezení, fotovoltaiku si může pořídit každý. Zde bych ale opravdu doporučil realizovat opatření komplexněji, s ohledem na celý dům,“ říká Valdman. Na mysli má hlavně to, že by lidé při instalaci fotovoltaiky neměli zapomínat například na současné zateplení domu.

SPECIÁL: Jak zvládnout krizi

Vše na jednom místě: Máme pro vás kalkulačky, přehledné návody, energetickou poradnu, přehled všech dotací a odpovědi na další otázky, které vám pomohou snížit dopady zdražování.

Velkým tématem bude podle ředitele v blízké budoucnosti také takzvaná komunitní energetika. Ta umožňuje sdílení vyráběné energie například mezi společenstvím sousedů.

Podle Valdmana je už připravena vyhláška, která usnadní rozpočet nákladů na energie na jednotlivé domácnosti v bytových domech a u rodinných domů zase například dovolí vypomáhat vyráběnou energií sousedům.

O tom, jak může komunitní energetika pomoci snížit sumy na fakturách nebo jaké dotace na jednotlivá opatření může domácnost získat, si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě – Jak na energie

Speciální série podcastu Ve vatě o tom, jak ušetřit za energie a připravit se na budoucnost. Moderuje Zuzana Kubátová, energetická expertka SZ Byznys.

Poslouchejte na Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované