Hlavní obsah

Zdražování potravin zvedlo cenu daňově nejvýhodnější stravenky na 180 korun

Ilustrační foto.

Reklama

Cena daňově nejvýhodnější stravenky pro zaměstnance i zaměstnavatele od soboty kvůli vysoké inflaci vzroste o 30 korun na 180 korun.

Článek

Běžně Ministerstvo práce a sociální věcí (MPSV) upravuje hodnotu stravného na pracovních cestách, od které se výše nejvýhodnější stravenky odvozuje, jednou ročně, a to od ledna.

Letos na začátku roku cena meziročně stoupla o 13 korun na 150 korun. Šlo o největší meziroční skok za posledních deset let.

Od soboty ale kvůli vysoké inflaci cena daňově nejvýhodnější stravenky pro zaměstnance i zaměstnavatele vzroste o 30 korun na 180 korun. O změně vyhlášky dnes v tiskové zprávě informovala společnost Sodexo Benefity.

Zákoník práce Ministerstvu práce ukládá, aby stravné upravilo v mimořádném termínu, jakmile se podle údajů Českého statistického úřadu ceny ve veřejném stravování zvýší či sníží alespoň o pětinu proti dni účinnosti poslední vyhlášky. V červnu ceny ve veřejném stravování podle Sodexo Benefity stouply o 20,19 procenta.

Horní hodnota stravného na pracovních cestách bude od soboty místo 118 korun nově 142 korun. Hranice pro tzv. stravovací paušál, který je od ledna loňského roku alternativou ke stravenkám, se zvedne o 16,8 Kč na 99,4 koruny.

Z ceny stravenky si podniky mohou podle zákona o dani z příjmu odečíst nejvýše 55 procent, zbývající část si většinou doplácejí zaměstnanci. „Firmy ale pochopitelně mohou svým lidem uhradit i vyšší částku, ovšem už bez slevy na dani na straně zaměstnavatele. Zaměstnanec ale ze stravenek žádné daně ani pojistné neodvádí,“ uvedla personální ředitelka Sodexo Benefity Martina Machová. Dodala, že zaměstnavatelé však plného potenciálu stravenky nevyužívají. Z březnového průzkumu společnosti vyplynulo, že 64 procent lidí dostává na stravování 109 a méně korun na den.

Průměrná cena jídla v restauraci letos podle společnosti Dotykačka, která je poskytovatelem pokladních systémů, činí 161 korun. Před třemi lety lidé za některé z nejprodávanějších jídel, jako je guláš, rajská omáčka nebo smažený sýr, zaplatili v průměru 128 korun, uvedl zhruba před měsícem za firmu Vladimír Sirotek.

Česká republika se potýká s vysokou inflací. V červenci podle dat Českého statistického úřadu spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 17,5 procenta a zůstaly na nejvyšší hodnotě od prosince 1993. Do cen jídel v restauracích se podle Machové nejvíce promítají drahé potraviny a energie. Ceny potravin a nealkoholických nápojů v sedmém měsíci stouply na 19,3 procenta z červnových 18 procent. Elektřina zdražila o 33,6 procenta, plyn o 59,8 procenta.

Reklama

Doporučované