Hlavní obsah

Zemanovo veto dopadlo na nejzranitelnější

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

„Důvodem mého veta je skutečnost, že příjmová stránka rozpočtu je nižší, než by mohla být,“ prohlásil prezident Miloš Zeman.

Reklama

Veto prezidenta Miloše Zemana pozdrželo vyplácení sociálních dávek, především pak těch pro nejchudší občany. Zpožděné dávky se začaly vyplácet teprve na začátku tohoto týdne.

Článek

Na sociální dávky tento měsíc čekají lidé výjimečně dlouho. Prezident Miloš Zeman totiž na začátku listopadu vetoval novelu zákona o státním rozpočtu, na které uvolnění peněz vyhrazených na dávky záviselo. Peníze je totiž možné uvolnit až po schválení novely a jejím zapsání do Sbírky zákonů.

„Důvodem mého veta je skutečnost, že příjmová stránka rozpočtu je nižší, než by mohla být, pokud by předložené novele zákona o státním rozpočtu na rok 2022 předcházela novela zákona o daních z příjmů,“ zdůvodnil Miloš Zeman své rozhodnutí novelu vetovat v dopise předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové.

Zdržely se především dávky pomoci v hmotné nouzi, které čerpají lidé, jejichž příjmy nestačí na uspokojení základních životních potřeb. Do této kategorie spadá například příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení nebo mimořádná hmotná pomoc. Na tu má kvůli zvýšení životního minima od letošního jara nárok o něco více lidí.

„Pan prezident neschválil rozpočet, a tím pádem se dávky nevyplácí a téměř všechny stojí v účetním oddělení,“ uvádí se například v jedné reakci úřadu práce, kterou na twitteru zveřejnil poslanec Patrik Nacher (nestraník za hnutí ANO 2011).

A potvrdila to také mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. „Zpoždění souvisí s vetem prezidenta uplatněným vůči novele zákona o státním rozpočtu,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Prezidenta přehlasovala Sněmovna

Prezidentovo veto v půlce listopadu přehlasovala Poslanecká sněmovna. Novela státního rozpočtu se schodkem 375 miliard korun je tedy nyní schválená a Úřad práce ČR už má na výplatu dávek zajištěné prostředky.

„Úřad práce ČR začal peníze vyplácet na začátku tohoto týdne, aby v jeho průběhu byly vyplaceny všechny dávky, na které klienti Úřadu práce ČR čekají,“ uvedla Beránková.

Bez dávek nemají někteří ani na jídlo

Zpoždění výplaty dávek ovšem mnoho lidí uvrhlo do nejistoty, zda si budou moci dovolit úplně základní potřeby, jako je zaplacení nájmu či nákup potravin. Mnoho lidí totiž žije od dávky k dávce a spoléhá se na jejich včasnou výplatu. Ta však letos už několikrát selhala.

Do tíživé situace se kvůli zpoždění výplaty dostala například žena z Nového Bohumína, jejíž zkušenost redakci popsala její dcera. Obě si přejí zůstat v anonymitě.

Když čtenářka v pondělí ráno volala na oddělení hmotné nouze ostravského úřadu práce, aby zjistila, kdy jí dávky budou vyplaceny, nebyl jí nikdo schopen odpovědět. „To Vám nemohu říct a nemohu vyloučit, že se to nebude opakovat, a nevím, jak to bude pokračovat dál,“ sdělila jí úřednice s tím, že peníze na vyplácení dávek začínají proudit teprve tento týden.

Bez dávek ale nemá čtenářka na zaplacení nájmu, potravin a nemůže si dovolit ani své léky. Dcera sama jí pomoci nemůže.

Kolika osob se zpoždění výplaty dávek týká, zatím není jasné.

Reklama

Doporučované