Hlavní obsah

Reálná mzda opět klesla. Do plusu se dostaneme za pár měsíců, říká analytik

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Reálná mzda klesla posedmé v řadě. Vlivem inflace si tak Češi koupí méně, i když nominální mzda vyskočila na 43 193 Kč. Postupně by se ale její růst měl podle analytiků dostat do kladných čísel.

Článek

Ve druhém čtvrtletí 2023 vzrostla meziročně průměrná hrubá měsíční nominální mzda o 7,7 procenta na 43 193 Kč. Reálně však klesla o 3,1 procenta. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Reálná mzda klesla posedmé za sebou. Ve druhém čtvrtletí 2023 vzrostla sice nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců proti stejnému období minulého roku o 7,7 procenta na 43 193 Kč, ale po započtení vlivu inflace se reálně snížila o 3,1 procenta,“ komentuje Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ.

Výsledek mírně zaostal oproti předpokladu trhu a České národní banky (ČNB). „Okamžitá reakce na finančních trzích byla jen vlažná v podobě oslabení koruny o několik haléřů, kdy slabší růst mezd představuje argument pro množnou uvolněnější měnovou politiku ČNB,“ říká analytik Raiffeisenbank Vratislav Zámiš.

Reálný růst mezd se odvíjí od růstu spotřebitelských cen. Vzhledem k růstu inflace ve druhém kvartále o 11,1 procenta však mzda reálně klesla, a Češi si tak za své výdělky koupí méně. „Naposledy byla kupní síla průměrné mzdy takto slabá v roce 2018,“ říká hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Inflaci porazily jen mzdy zaměstnanců v odvětví energetiky, výroby elektrických zařízení a motorových vozidel.

Raiffeisenbank předpokládala 10procentní růst nominálních mezd pro celý rok 2023, ale současný výsledek se k této hodnotě neblíží. „Dnešní čísla potvrzují, že čeští zaměstnanci nedokážou naplno kapitalizovat napjatou situaci na trhu práce ve svůj prospěch a růst mezd zůstává pomalejší, než jsme očekávali v našem dlouhodobém odhadu,“ říká Zámiš.

Pozitivněji už podle něj vypadá srovnání poměru mezd vůči inflaci prvního a druhého kvartálu, kdy už růst mezd překonal inflaci. „Ve druhém kvartále už neplatí, že jsme zchudli. Akorát v meziročním srovnání je vidět inflační šok,“ popisuje Hradil.

V každém dalším čtvrtletí by se měl rozdíl snižovat a reálný růst by se měl postupně dostat do kladných čísel. „Růst cen už nebude vyšší než růst mezd a budeme každý další kvartál bohatnout. V meziročním srovnání to ale tak dobře vypadat nebude, myslím, že třetí čtvrtletí bude ještě s minusem. V příštím roce se dostaneme do plusu nejen v mezičtvrtletních srovnáních, ale i v meziročních,“ říká Hradil.

Čtyři z pěti zaměstnanců pobírali mzdu mezi 19 320 Kč a 70 247 Kč. Medián mezd se podle ČSÚ dostal na 36 816 Kč. Oproti loňsku vzrostl o 7,8 procenta. Rozdíl mezi ohodnocením mužů a žen je stále patrný – u mužů medián dosáhl 39 847 Kč, u žen činil 33 862 Kč. Objem mezd se zvýšil o 8,3 %, počet zaměstnanců vzrostl o 0,6 %. Oproti předchozímu čtvrtletí činil růst průměrné mzdy ve druhém kvartále 2023 po očištění od sezonních vlivů 1,5 procenta.

Průměrná mzda za první pololetí dosáhla 42 249 Kč. Oproti loňsku se zvýšila o 3198 Kč (8,2 procenta). Inflace však za první pololetí vzrostla o 13,7 procenta, reálně tak mzdy klesly o 4,8 procenta.

Reklama

Doporučované