Hlavní obsah

Top čeští youtubeři vydělávají miliony korun. Ve světě i přes miliardu

Foto: Forbes

Znáte všechny nejlépe placené české youtubery?

Reklama

Reklamy, spolupráce, propagace, product placement, ale i prodej vlastních mikin. Vydělávat na YouTube se dá mnoha způsoby a dosáhnout lze i milionových zisků. Kdo jsou čeští nejbohatší youtubeři?

Článek

Magazín Forbes ve spolupráci se společností Subscribe sestavil žebříček deseti nejlépe placených českých youtuberů. Již potřetí tak představuje nejúspěšnější české videotvůrce a ukazuje, jak se tuzemským internetovým celebritám daří.

Nejvýdělečnější youtubeři v Česku

Přehled českých youtuberů, kteří si za uplynulých 12 měsíců vydělali nejvíce, přináší magazín Forbes.

Podle Forbesu se letošní Top 10 daří o něco lépe než té předchozí. V uplynulých 12 měsících vydělala meziročně v souhrnu o 42 milionů více a téměř dvojnásobně se zvedla spodní hranice žebříčku. Ještě v loňském roce stačilo pro umístění na desáté příčce vydělávat zhruba šest milionů korun, letos to je již 11 milionů.

Komu v Česku YouTube vynáší nejvíce

Na úplný vrchol žebříčku již podruhé usedl třiadvacetiletý Filip Zima alias FIZIstyle. Zima cílí především na mladší diváky, které se snaží zaujmout bláznivým hlasem, jednoduchými vtipy a různými výzvami. Za rok si podle Forbesu přijde na 24 milionů korun, z čehož mu nejvíce vydělává jeho e-shop, kde prodává merchandise v podobě mikin, plyšáků, tenisek nebo povlečení. Právě takto si za rok vydělal zhruba 17 milionů korun. Významná je pro něj také spolupráce s Fantou.

V těsném závěsu se drží Tary, vlastním jménem Taras Povoroznyk. Třicetiletý youtuber původem z Ukrajiny si ročně vydělá zhruba 21 milionů korun, peníze mu vynáší především jeho YouTube kanál a e-shop. Pořádá také dětské tábory. Tary dříve natáčel primárně parkourová videa, ale má za sebou i několik skandálů, například kvůli nebezpečné jízdě autem. Nyní se věnuje spíš vlogům z každodenního života.

Na třetím místě se umístil Štěpán Buchta, který vystupuje pod přezdívkou Baxtrix. Ve svých 27 letech si ročně vydělá 17 milionů korun a se svou tvorbou prorazil také v zahraničí. Má tedy jak anglický, tak český kanál, na které nahrává vlogy nebo herní videa. Ze sledovanosti obou kanálů pochází většina jeho příjmů, vydělává mu ale také jeho obchod s oblečením a doplňky.

Čtvrté místo žebříčku obsadil čtyřiadvacetiletý Jan Mariánek, známý jako Jon Marianek. Ten se proslavil převážně díky spolupráci s druhým nejvýdělečnějším youtuberem na světě Jakem Paulem. Mariankův 16milionový roční výdělek proudí z YouTube, krátkodobých spoluprací se společnostmi, jako jsou tvůrci a poskytovatelé televizního obsahu Netflix nebo ESPN, ale i z platformy Herohero.

Jako pátého nejvýdělečnějšího českého youtubera s výdělkem 15 milionů za rok jmenoval Forbes Jana Macáka, kterého diváci znají pod pseudonymem MenT. Ten se na české scéně pohybuje skoro deset let a kanály provozuje hned čtyři. Ve své tvorbě se věnuje autům, hrám a jídlu a natáčí také vlogy. Spolupráci s ním navazují velké firmy, jako například KitKat, Fanta nebo Monster, v minulosti ho oslovily také některé automobilky, včetně Rolls-Royce, Porsche nebo Hyundai.

Dále se do top desítky dostali Agraelus, Xnapy, Erik Meldik, Ondřej Koběrský nebo Stejk.

Oproti předchozím ročníkům v žebříčku poprvé chybí žena. Nejvýdělečnější českou youtuberkou je Anna Šulcová, která ročně vydělá šest milionů korun. Pro porovnání, Stejk, který se v žebříčku umístil na desátém místě, za rok vydělá 11 milionů.

Youtuber si umí vydělat i miliardu

Na globálním trhu si úspěšný tvůrce obsahu na platformě YouTube přijde k mnohem tučnějšímu šeku. Někteří tvůrci ze žebříčku amerického Forbesu si vydělají dokonce i desítky milionů dolarů za rok. Nejmladší youtubové milionářce je dokonce pouhých sedm let. Nastya, jak si mladá vlogerka říká, se na mezinárodním žebříčku nejlépe placených tvůrců obsahu z roku 2022 umístila jako šestá.

Zdaleka nejúspěšnějším, alespoň co se výdělku týče, je pětadvacetiletý James Donaldson, známý jako MrBeast. Jeho roční výdělek činí 54 milionů dolarů (1,2 miliardy korun). Známý je především pro plnění různých extrémních výzev, jako je například padesátihodinová samotka nebo pohřbení zaživa. MrBeast své bohatství využívá také k pomoci lidem v nouzi, na což je zaměřený celý jeden jeho kanál.

Jako druhý se na žebříčku umístil zmíněný šestadvacetiletý Jake Paul s ročním výdělkem 45 milionů dolarů (977 milionů korun). Jeho bratr Logan se umístil na devátém místě. Okolo obou bratrů je spousta kontroverze, největším skandálem bylo video, které natočili v japonském lese, jenž je známý jako místo, kam chodí lidé ukončit svůj život. Na několika záběrech se objevilo mrtvé tělo. Bratrům na nějakou dobu YouTube zablokoval používání reklam u videí, za svůj obsah tak od sítě nedostávali zaplaceno. Jake se nyní věnuje především boxu.

Bronzovou medaili získal Markiplier, vlastním jménem Mark Fischbach (34). Za rok mu na účet přijde 38 milionů dolarů (825 milionů korun), které proudí především z prodeje merchandise, na YouTube natáčí především hry. Mimo jiné je také režisérem a hercem a část peněz věnuje na charitativní účely.

Reklama

Doporučované