Hlavní obsah

Trhy reagují na odvetný útok Izraele. Zlato navyšuje svá maxima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Finanční trhy zareagovaly na zprávy o izraelském útoku na Írán nejprve prudkými výkyvy, později se ale situace uklidnila. Zlato posunulo své historické maximum, akcie míří dolů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V pátečních ranních hodinách našeho času izraelský útok na Írán podle listu The New York Times zasáhl leteckou základnu poblíž středoíránského města Isfahán. Íránská média informovala o explozích v důsledku práce protivzdušné obrany. Rozsah škod zatím není znám, ale blízkovýchodní země v některých oblastech dočasně pozastavily provoz letišť.

Izrael zaútočil na Írán několik dní poté, co Írán provedl odvetný útok dronem na Izrael za útok na svůj konzulát v Damašku.

Na zprávu o odvetném útoku Izraele zareagovaly také finanční trhy, nejprve prudkými pohyby, později se ale nervozita zmírnila, protože o útoku se ví stále velice málo a íránský představitel agentuře Reuters řekl, že k žádnému raketovému útoku vůbec nedošlo.

Zlato nahoru, akcie dolů

Na nová historická maxima 2418 dolarů (zhruba 57 tisíc Kč) za troyskou unci (31,1 gramu) se ale už brzy ráno posunula cena zlata, které je považováno za stabilní investici v dobách nejistoty. Později ale část růstu zkorigovala a kolem 10. hodiny se obchoduje kolem hranice 2400 dolarů za unci.

Ceny ropy přidaly více než tři procenta a futures kontrakty na severomořskou ropu Brent překonaly hranici 90 dolarů za barel. Posléze ale také oslabily na úroveň kolem 88 dolarů.

Dolů zamířily akciové indexy v Evropě, které po otevření burz odepisovaly kolem jednoho procenta. Akciové indexy v Japonsku, Hongkongu a v Jižní Koreji po zprávě z Íránu pak ztrácely kolem dvou procent.

„Je zcela zřejmé, že trh je nervózní,“ uvedl analytik Moh Siong Sim z banky Bank of Singapore. „Myslím, že trhy jsou v této fázi v režimu útěku k bezpečí… Právě teď jsme stále v situaci, kdy víme, že se něco stalo. Musíme však pochopit míru odvetných opatření,“ dodal.

Populární kryptoměna bitcoin se v noci na pátek propadla o více než pět procent a krátce se dostala pod úroveň 60 tisíc dolarů (1,4 milionu Kč). Později ale největší světová kryptoměna dle tržní kapitalizace ztráty dokázala odmazat a kolem 10. hodiny bitcoin přidával přes pět procent na 64 500 dolarů.

Reklama

Doporučované