Hlavní obsah

Účty české Sberbank nepodléhají sankcím, rozhodl úřad

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Sberbank CZ zkrachovala v únoru po reakci lidí na ruský vpád na Ukrajinu.

Reklama

aktualizováno •

Finanční analytický úřad vyhověl žádosti likvidátorky Sberbank CZ a rozhodl, že se mezinárodní sankce uplatňované na ruskou banku nevztahují na účty její české části. Zkrachovalá banka dluží 62 miliard korun.

Článek

Hrozba vážné komplikace pro insolvenční řízení s českou částí ruské bankovní skupiny Sberbank v podobě zmrazení účtů kvůli sankcím je z velké části zažehnána.

Finanční analytický úřad (FAÚ) rozhodl, že mezinárodní sankce se na majetek Sberbank CZ nevztahují. Samotná ruská Sberbank přitom na sankčních seznamech je. Rozhodnutí zveřejnila banka na svých stránkách. Verdikt dosud není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

FAÚ se plně ztotožnil s argumentací likvidátorky a nyní již předběžné insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřiny Lužové. Požádala FAÚ, aby buď bance udělil výjimku ze sankcí, nebo aby rozhodl, že se na finanční ústav sankce nevztahují.

Lužová mimo jiné argumentovala tím, že tuzemská Sberbank je od vlivu svých vlastníků již odstřižená. „Tyto entity nemají (a nebudou mít) žádnou materiální schopnost jakkoli ovlivňovat chod Sberbank CZ či z nich získat jakýkoli benefit,“ citoval FAÚ z žádosti likvidátorky.

Hrozba uvalení sankcí také na českou Sberbank přitom nebyla jen teoretická. „Ke zmrazení finančních prostředků Sberbank může dojít na základě zákona proti praní špinavých peněz,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys insolvenční správce Jaroslav Brož.

Ze zákona je podezřelá každá transakce, pokud se týká osoby, vůči níž Česká republika uplatňuje mezinárodní sankce. „Jen proto, že pak takový subjekt začne svítit na sankčním seznamu, dojde ze strany bankovního domu k automatickému zmrazení jeho účtů,“ dodal advokát a správce Brož.

Bezprostředně po vypuknutí války na Ukrajině 24. února začali lidé houfně ze Sberbank vybírat peníze. Sberbank je totiž největší ruskou bankou, kterou navíc ovládá stát. Den poté banka uzavřela pobočky a už je neotevřela. Následně peněžní dům přišel o bankovní licenci.

Drobní klienti banky s vklady do 2,5 milionu korun již mohli požádat o výplatu peněz z Garančního systému finančního trhu. Ostatní klienti musejí čekat na výplatu svých pohledávek až v rámci insolvenčního řízení. Pohledávky věřitelů, které vyplývají z účetnictví Sberbank, jsou do řízení přihlášené ze zákona automaticky. Desítkám tisíc klientů včetně obcí a krajů dluží banka 62 miliard korun.

Doplnili jsme informaci o automatickém přihlášení pohledávek klientů Sberbank do insolvenčního řízení v případě, že je má banka v účetnictví.

Reklama

Doporučované