Hlavní obsah

Problémy se Sberbank. Do insolvence zasáhly sankce, hrozí i blokace majetku

Foto: Jaroslav Brož

Insolvenční správce Jaroslav Brož již ve svých případech řešil bankroty, jejichž průběh ovlivnily sankce.

Reklama

V kauze Sberbank nelze kvůli sankcím vyloučit zablokování účtů. Bude na správkyni, aby si vyjednala co největší manévrovací prostor, řekl v rozhovoru Jaroslav Brož, insolvenční správce se zvláštním povolením řešit velké krachy.

Článek

Likvidátorka české části ruského bankovního kolosu Sberbank Jiřina Lužová poslala banku do insolvenčního řízení. Závazky banky vůči desítkám tisíc věřitelů ve výši 62 miliard korun totiž převyšují hodnotu majetku banky. Z hlediska velikosti tak Česko čeká konkurz, který v tuzemsku z hlediska velikosti už dlouho nebyl k vidění.

Důležitým činitelem v kauze Sberbank budou protiruské sankce. Českou Sberbank ovládá přes pobočku ve Vídni ruská matka, kterou vlastní stát. Sberbank se proto po ruském vpádu na Ukrajinu ocitla na sankčních seznamech.

V Česku to nebude první insolvenční řízení, jehož průběh ovlivnily protiruské sankce. Zkušenost se sankcemi již učinili protagonisté konkurzu plzeňských firem Pilsen Steel a Pilsen Estates, které patřily do portfolia jiné ruské státní banky - VEB.RF. Insolvenční správce těchto společností Jaroslav Brož v rozhovoru pro SZ Byznys popisuje, co lze nyní z hlediska sankcí v kauze Sberbank očekávat.

Bezprostředně po vypuknutí války na Ukrajině 24. února začali lidé houfně ze Sberbank vybírat peníze. Sberbank je totiž největší ruskou bankou, kterou právě navíc ovládá stát. Den poté banka uzavřela pobočky a už je neotevřela. Následně peněžní dům přišel o bankovní licenci.

Drobní klienti banky s vklady do 2,5 milionu korun již mohli požádat o výplatu peněz z Garančního systému finančního trhu. Větší klienti se o své peníze musejí přihlásit v rámci insolvenčního řízení.

Co pro průběh insolvenčního řízení s českou Sberbank bude znamenat fakt, že konečný ruský vlastník banky je vystaven protiruským sankcím?

Smyslem a účelem protiruských sankcí nikdy nebylo a není bránit českým insolvenčním řízením, kde je úpadek dlužníka řešen konkursem. Sankce jsou obvykle přijímány pod časovým tlakem, jsou definovány extrémně široce a samozřejmě nezahrnují výjimky typu, že nedopadají na insolvenční řízení. Je třeba jít až do smyslu a účelu právních norem a komunikovat to s příslušnými regulátory, což je u nás Finanční analytický úřad.

Je to poprvé, co se v Česku bude řešit insolvence firmy ovládané ruským vlastníkem ze sankčních seznamů?

V tomto směru je vhodné zmínit, že obdobný případ se již mezi insolvenčním správcem a FAÚ řešil, a to když došlo k zařazení Vněšekonombanky (ruská státní banka známá též pod zkratkou VEB.RF – pozn. red.) na sankční seznamy EU. Bylo třeba řešit v podstatě identickou situaci, tedy jak postupovat, aby nedošlo k zablokování insolvenčních řízení na české subjekty (společnosti Pilsen Steel a Pilsen Estates – pozn. red.), které byly touto bankou vlastněny, a současně aby byly plně respektovány protiruské sankce EU.

Přetržený vliv

Jak tedy sankce ovlivní průběh insolvence se Sberbank?

Může dojít například k blokaci majetku ze strany FAÚ. V takovém případě bude na insolvenčním správci, aby s úřadem vykomunikoval jeho odblokování. Při konkurzu a ustanovením insolvenčního správce se totiž vliv ruské Sberbank na její dceřinou společnost ještě více přetrhne.

U Sberbank je situace komplikovanější, neboť jsou ve hře i americké či britské sankce, které jsou odlišné od sankcí EU. Americké sankce například zakazují americkým subjektům obchodovat s entitou, která je na sankčních seznamech.

Jak insolvenci české části Sberbank ovlivní americké sankce?

V případě Sberbank likvidátorka řeší zásadní problém amerických licencí na software, který banka využívá. Z insolvenčního návrhu lze dovodit, že likvidátorka intenzivně komunikuje s americkým ekvivalentem FAÚ, kdy se jí podařilo prodloužit výjimku z protiruských sankcí do 12. prosince 2022. Prohlášením konkurzu na majetek Sberbank se pozice likvidátorky posílí, neboť bude komunikovat s tímto úřadem ze silnější pozice zvláštní insolvenční správkyně Sberbank.

Po prohlášení konkurzu bude na insolvenční správkyni, aby si s institucemi typu FAÚ zajistila co nejširší manévrovací prostor. Tedy nezablokování, případně odblokování majetku Sberbank ze strany FAÚ. To samé bude potřeba získat od stejného úřadu v USA a ve Velké Británii.

Neporušovat sankce

Nakolik to bude významné pro průběh insolvence?

Správkyně musí postupovat tak, aby její kroky nemohly zmiňované instituce vnímat jako porušení sankcí. Vyjednání výjimky vůči americkému úřadu lze považovat za velmi významné, jak pro užívání softwaru banky, který insolvenční správkyně v insolvenčním návrhu zmiňuje, tak i pro následné zpeněžování aktiv banky. Z amerického trhu se mohou rekrutovat významní zájemci o koupi úvěrového portfolia.

Činnost insolvenční správkyně bude koncentrována do vysvětlení relevantním institucím, že její role je naplnit smysl a účel insolvenčního řízení. Že směřuje k uspokojení věřitelů, a nejedná se tedy o podporu podnikání ruského subjektu na sankčních seznamech. Tato činnost insolvenčního správce tedy materiálně není v žádném rozporu s účelem protiruských sankcí.

Proč to podle vás není v rozporu se sankcemi?

Smysl a účel protiruských sankcí je sankcionovat Ruskou federaci. Smysl a účel likvidačních a insolvenčních řízení je úplně odlišný. V insolvenčních řízeních dochází ke zpeněžení majetku dlužníka a k poměrnému uspokojení všech jeho věřitelů.

Pak ale nerozumím tomu, proč vůbec hrozí zablokování majetku české Sberbank.

Ke zmrazení finančních prostředků Sberbank může dojít na základě zákona proti praní špinavých peněz. Avšak na základě žádosti likvidátorky, případně budoucí insolvenční správkyně, dojde na základě komunikace s FAÚ k jejich odblokování.

Automatické podezření

Proč ale vůbec v takovýchto případech dojde k zablokování českých účtů firem s ruskými majiteli, když nad jejich majetkem už má stejně dispoziční právo insolvenční správce?

V zákonu proti praní špinavých peněz je ustanovení, že transakce je podezřelá vždy, pokud klientem nebo jeho představitelem je osoba, vůči níž Česká republika uplatňuje mezinárodní sankce. Jen proto, že pak takový subjekt začne svítit na sankčním seznamu, dojde ze strany bankovního domu k automatickému zmrazení jeho účtů.

Co když bude mít konečný ruský vlastník vůči české Sberbank nějaké pohledávky? Pošle pak správce peníze do Ruska?

Pokud by mělo být finančně plněno vůči ruské Sberbank či jinému subjektu na protiruských sankcích, tak se na toto dílčí plnění z insolvenčního řízení sankce uplatní v plném rozsahu. Současné evropské sankce majetek hlavně zmrazují, tedy nevyvlastňují. Jinými slovy řečeno nároky subjektů vystavených protiruským sankcím stále existují, pouze jim je insolvenční správce či likvidátor nesmí vyplatit.

Reklama

Doporučované