Hlavní obsah

Šéf Fedu Powell: Cesta k inflačnímu cíli bude ještě dlouhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Předseda americké centrální banky Jerome Powell.

Reklama

aktualizováno •

Americká centrální banka (Fed) na závěr svého dvoudenního zasedání trhům překvapení nepřinesla. Podle očekávání totiž posunula hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 5,25 až 5,50 procenta.

Článek

Očekávané červencové zasedání amerického Fedu je u konce. Centrální banka USA přistoupila k dalšímu zvýšení hlavní úrokové sazby, která je nyní na nejvyšších úrovních za posledních 22 let. Na předchozím červnovém zasedání přitom sazby ponechala beze změny, čímž si utvořila větší časový prostor pro vyhodnocení klíčových příchozích makroekonomických dat.

Další utažení měnové politiky ve Spojených státech přichází v situaci, kdy je inflace zjevně na sestupu. V červnu meziročně zpomalila na tři procenta z květnových čtyř. Klesla již dvanáctý měsíc za sebou na nejnižší úrovně od března 2021, přesto se nadále drží nad dvouprocentním cílem Fedu.

Důvodem pro aktuální zvýšení sazeb je podle analytiků zejména přetrvávající napětí na americkém trhu práce, ale také oživující se realitní trh. Takové prostředí může i nadále vytvářet riziko, že předčasný ústup centrální banky z boje s inflací přispěje k opětovnému roztáčení cen.

„Ač tady riziko potřeby dalšího utažení měnové politiky Fedu stále je, myslíme si, že po červencovém zvýšení již sazby dále neporostou. Podobně to vidí i finanční trh. Ten dává zářijovému růstu sazeb pravděpodobnost pouze zhruba 20 procent,“ uvedl ekonom Martin Gürtler z Komerční banky. První snížení sazeb očekává v prvním čtvrtletí příštího roku.

Podle analytiků Patria Finance je však otázkou, zda sazby již dále neporostou. „Náznaky jedním, či druhým směrem mají slušný potenciál hýbat s cenami akcií či kurzy. Tržní hráči jsou totiž nejednotní v názoru na budoucí politiku Fedu. Rychlý pokles inflace by měl být u konce, v dalších měsících je možné i mírné zrychlení cen a odpískat budoucí utahování politiky by tak bylo předčasné,“ uvedli analytici.

Vzhledem k tomu, že trhy se středečním zvýšením sazeb dopředu počítaly, bylo pro ně daleko důležitější, co v následném projevu zazní z úst šéfa centrální banky Jeroma Powella. Ten na úvod svého vystoupení řekl, že ekonomika Spojených států plné účinky utahování měnové politiky stále ještě nepocítila.

„Pořád máme napjatý pracovní trh a tempo růstu pracovních míst je vysoké,“ prohlásil Powell před novináři. Zopakoval také svá předchozí vyjádření, že centrální banka bude o dalších krocích ohledně úrokových sazeb rozhodovat v závislosti na nově příchozích ekonomických datech.

„Budeme to vyhodnocovat jednání od jednání. Návrat k našemu inflačnímu cíli má však před sebou ještě dlouhou cestu,“ zmínil mimo jiné šéf centrální banky. Akciové trhy ve Spojených státech během tiskové konference zamířily mírně vzhůru, v závěru obchodování ale část zisků odmazaly.

Úrokové sazby jsou hlavním nástrojem měnové politiky centrálních bank. Zvyšování úroků podle ekonomických pouček pomáhá zpravidla brzdit inflaci, má však zase negativní vliv na hospodářský růst. Šéf Fedu Jerome Powell už dříve varoval, že současná měnová politika centrální banky, nutná k potlačení vysoké inflace, bude přísná a pocítí to nejspíš jak podniky, tak domácnosti.

Aktualizace: Doplnili jsme text o výroky šéfa Fedu Jeroma Powella.

Reklama

Doporučované