Hlavní obsah

Umělá inteligence zamotala hlavy na Wall Street

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Hlavní akciový index v USA má za sebou úspěšné pololetí, v němž už překonal průměrný cíl analytiků pro tento rok. Zatímco někteří ale očekávají další růst trhu, druhý tábor je spíše skeptický.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americké akciové trhy do první poloviny roku vstoupily opravdu vydařeně. Široce sledovaný americký index S&P 500 posílil o 16 procent, a zaznamenal tak nejlepší výkon za první pololetí od roku 2019. Vzhůru ho táhly zejména technologické tituly, které se aktuálně vezou na boomu umělé inteligence.

Analytici napříč slavné Wall Street se mezitím snaží tomuto bilionovému trhu, který stále bobtná na hodnotě, porozumět. Někteří z nich s nadsázkou hovoří o popírání zákonu gravitace, neboť první polovina roku pro mnohé z nich skončila až překvapivě silným růstem. I proto se ale stratégové nemohou shodnout, co trhy čeká v druhé polovině roku.

Například investiční analytik David Kostin z Goldman Sachs podle agentury Bloomberg očekává pokračování rostoucího trendu. I proto „jeho“ banka výrazněji upravila svůj původní cíl 4000 bodů pro letošní rok ještě výše.

„Horečka okolo umělé inteligence může dále podporovat celý index S&P 500. Pro letošní rok zvyšujeme jeho cílovou hladinu na 4500 bodů, produktivita a zisky firem využívajících technologie umělé inteligence totiž mohou růst až dvojciferným tempem. Pravděpodobnost recese americké ekonomiky tak klesá,“ uvedl důvody Kostin.

Investiční šéf Mike Wilson z Morgan Stanley už tak optimistický není a investorům radí držet se raději při zemi. Banka do konce roku očekává pokles indexu na hodnotu 3900 bodů, tedy zhruba 12 procent pod současnou úroveň.

„Medvědí trh pokračuje, zisky firem budou letos dále klesat a ceny akcií s nimi. Umělé inteligenci jako novému velkému trendu sice věříme, nicméně letošní recesi neodvrátí. Akciový trh výrazněji ožije až v následujících dvou letech,“ předpovídá Wilson.

Medvědí trh

  • Medvědí trh je termín používaný pro výrazný pokles cen na akciových trzích. Medvědím trhem lze obvykle označit situaci, kdy cenové ztráty indexu z posledního maxima překonají 20 procent. Do této fáze jsou cenové ztráty spíše považovány za korekce.
  • Fenomén medvědího trhu je pravděpodobně pojmenován podle způsobu, jímž medvěd útočí na svou kořist – švihá tlapami směrem dolů. Proto se trhům s klesajícími cenami akcií říká medvědí trhy.

Zdroj: Investopedia

Neshoda kolem dalšího vývoje akcií panuje ale i pod jednou střechou v Bank of America. Zatímco analytička Savita Subramanianová vidí další potenciál růstu, její kolega Michael Hartnett je pesimističtější. Nicméně Bank of America nakonec svůj cíl revidovala z původních 4000 na 4300 bodů, takže počítá s dalším růstem trhu.

Průměr už teď překonán

Přestože se odborníci z Wall Street na jednotném názoru neshodnou, jedno je však už nyní jisté. Index S&P 500 již překonal svůj průměrný cíl stanovený analytiky pro letošní rok.

Stratégové v současné době očekávají, že index zakončí rok 2023 těsně pod hodnotou 4100 bodů, přičemž páteční uzavírací hodnota byla na 4419,50 bodu, což je o necelých osm procent nad odhadovanou hodnotou. Bloomberg současně připomíná, že tento klíčový index se takto vysoko nad všeobecně očekávaným cílem obchodoval naposledy během koronavirové pandemie v září 2020.

Medvědi znějí chytře, ale býci vydělávají peníze.
Brian Belski, investiční stratég z BMO Capital Markets

Mnoho analytiků přesto dále věří, že se jejich odhady nakonec naplní, neboť přísnější měnová politika americké centrální banky (Fed) začíná mít zásadní vliv na trh. Vysoké úroky Fedu by totiž podle nich měly utlumit hospodářství, nebo jej dokonce poslat do recese. To se ale zatím nestalo. Tržní stratégové, kteří vidí další akciový vývoj pesimisticky, to zatím od optimistů „schytávají“.

„Medvědi znějí chytře, ale býci vydělávají peníze,“ nechal se například slyšet investiční stratég Brian Belski z BMO Capital Markets, který nedávno zvýšil svůj cíl indexu pro konec roku z 4300 na 4550 bodů. Ekonomická data podle něj naznačují, že ekonomika USA se recesi úspěšně vyhne, což trhům dodá další doping.

Na druhou stranu stratég Michael Kantrowitz z investiční banky Piper Sandler cítí napětí na trzích. Podle něj index S&P 500 do konce letošního roku klesne na 3225 bodů a svůj výhled prozatím nehodlá měnit. „Podle mého názoru se nedávné revize cílů stratégů směrem nahoru podobají honbě za růstem v letech 2000 a 2007,“ naráží na tehdejší počátky splasknutí bublin.

Na potenciální bublinu, zejména v oblasti umělé inteligence, upozorňoval také Nassim Taleb. Investiční poradce a autor bestselleru Černá labuť považuje aktuální dění v tomto segmentu za časovanou bombu.

„Ještě není možné přesně určit, které společnosti se stanou zítřejšími vítězi. Je příliš brzy na toto hodnocení. Můžete mít pravdu, pokud jde o samotnou technologii, ale můžete se splést v jejím využití. Existuje možnost, že zvolíte nesprávný nástroj, stačí si vzpomenout na začátek éry notebooků. Kdo si dnes pamatuje společnost Osborne, která byla tehdy průkopníkem? Nové technologie představují pro investory oblast s extrémními riziky,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro CNBC.

Padne historické maximum?

Hlavní tržní stratég Ryan Detrick ze společnosti Carson Group zase odkazuje na historická data od roku 1950, která naznačují, že pokud index S&P 500 v prvních šesti měsících roku posílí do pěti procent, v druhé polovině roku přidává průměrně 3,5 procenta.

Pokud pak růst dosahuje mezi pěti a 10 procenty, v druhé polovině roku následuje posílení v průměru o pět procent. A pokud akcie v první polovině roku rostou o 10 až 15 procent, v druhé polovině přidávají průměrně téměř 11 procent. Podle Detricka se doposud navíc nikdy nestalo, že by index zakončil rok záporným výkonem, pokud v prvním pololetí dosáhl růstu mezi 10 až 15 procenty.

„Brzy by mohla být dosažena nová historická maxima. Na první pohled se může zdát, že cesta ještě daleko, ale ve skutečnosti je to na dosah,“ uvedl pro CNBC. Na své historické maximum 4 818,62 bodu, kterého dosáhl index v lednu 2022, mu tak aktuálně schází devítiprocentní růst.

Reklama

Doporučované