Hlavní obsah

Vakcíny jedou a Pfizer také. Loni vydělal skoro půl bilionu korun

Foto: Shutterstock.com

Pfizer zvýšil zisk i tržby. (Ilustrační snímek).

Reklama

Americká farmaceutická společnost Pfizer loni zvýšila tržby o 95 procent, čistý zisk pak o 140 procent. Pozitivní výsledky jsou zejména díky vakcíně proti covidu-19.

Článek

Společnost Pfizer učinila v roce 2020 skvělé rozhodnutí, když se spojila s německou biotechnologickou společností BioNTech na vývoji vakcíny proti covidu-19. Tato vakcína byla první, která získala povolení pro nouzové použití (EUA) od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv.

Vakcína založená na technologii mRNA se používá ve více než 160 zemích včetně Spojených států. Pfizer má v plánu letos vyrobit přes čtyři miliardy dávek vakcíny. V loňském roce vyprodukoval asi tři miliardy dávek.

Společnost se sídlem v New Yorku, která je jednou z největších farmaceutických firem na světě, loni zvýšila tržby o 95 procent na 81,3 miliardy dolarů, tedy přibližně na 1,7 bilionu korun. K pozitivním výsledkům přispěly zejména právě vakcíny proti covidu-19. Firma to dnes uvedla ve zprávě o výsledcích hospodaření.

Za rok 2021 zvýšila společnost také čistý zisk, a to o 140 procent bezmála na 22 miliard dolarů, tedy zhruba na 467,1 miliardy korun. Další masivní růst firma očekává letos, jen z prodeje covidové vakcíny a nového léku na covid čeká tržby kolem 54 miliard dolarů. Za rok 2020, tedy než Pfizer začal naplno těžit z prodeje své vakcíny, tržby za celý podnik činily zhruba 41,7 miliardy dolarů.

Firma také upřesnila, že z prodeje vakcíny na covid-19 letos čeká tržby kolem 32 miliard dolarů, dalších 22 miliard USD z prodeje antivirového přípravku paxlovid.

Spokojeni mohou být rovněž investoři, kteří se loni rozhodli nakoupit akcie Pfizeru. Ačkoliv za letošní rok akcie farmaceutické společnosti ztrácí téměř deset procent, tak od loňského února rostou o více než 52 procent.

Reklama

Doporučované