Hlavní obsah

Volba guvernéra jde do finále. Z těchto jmen bude vybírat prezident Zeman

Foto: Shutterstock.com

Prezident České republiky Miloš Zeman vybírá nového šéfa České národní banky.

Reklama

V nejužším výběru na guvernéra České národní banky se ocitli čtyři kandidáti, ze kterých bude vybírat prezident. Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký, radní Aleš Michl a viceguvernér Marek Mora.

Článek

Rozhodování o nejmocnější finanční pozici v zemi se dostalo do finále. Prezident Miloš Zeman se v těchto dnech rozhoduje ze čtyř kandidátů na guvernéra České národní banky. Seznam Zprávy to zjistily průzkumem mezi tuzemskými finančníky a lidmi blízkými jednáním s prezidentem Zemanem.

Nový guvernér, který se ujme šéfování ČNB od začátku července, nastoupí do turbulentní doby, kdy je inflace na nejvyšších úrovních od 90. let kvůli dvouleté covidové éře a současné válečné invazi Ruska na Ukrajinu.

Současný guvernér Jiří Rusnok jako svého hlavního kandidáta prosazuje Tomáše Nidetzkého s poukazem na to, že je v ČNB nutná kontinuita. Nidetzkého do bankovní rady přivedl právě Rusnok v červenci 2016, od prosince 2018 se pak posunul na viceguvernéra ČNB. Nidetzký má velkou zkušenost z privátní sféry, dlouho pracoval v bankovnictví a pojišťovnictví. Kritici mu nicméně vytýkají nedostatek hlubších znalostí měnové politiky, což však není doména ani současného guvernéra Rusnoka.

Nidetzký představuje kontinuitu i v tom smyslu, že patří do skupiny pěti radních centrální banky, která v rámci boje proti inflaci od podzimu hlasovala pro vyšší úrokové sazby. Připomeňme, že v současnosti je základní dvoutýdenní repo sazba ČNB na pěti procentech.

Nenaplněná ambice

Prezident Zeman nicméně pořád lavíruje i mezi dalšími kandidáty. Je to hlavně Vladimír Dlouhý, někdejší ministr průmyslu a obchodu z 90. let, který v současnosti vede Hospodářskou komoru České republiky. Dlouhý se v minulosti ucházel o významnější funkce v tuzemsku i zahraničí, naposledy neúspěšně kandidoval na šéfa Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Bankéřská komunita hodnotí Dlouhého pozitivně. Je to uměřený středopravicový ekonom, který však na rozdíl od klausovské pravice hájil i deficitní financování státního rozpočtu. V oblasti měnové politiky patří spíše do tábora Jiřího Rusnoka, který podporuje jako hlavní prostředek boje proti inflaci ve vyšších úrokových sazbách, i přes zpožděný dopad do reálné ekonomiky. Naopak zdrženlivě se staví ke kurzovým intervencím.

Zeman chtěl mít podle informací Seznam Zpráv na seznamu kandidátů i člena bankovní rady Aleše Michla, který však nemá podporu současného guvernéra Rusnoka. Michl spolu s dalším členem bankovní rady Oldřichem Dědkem oponuje ostatním pěti členům rady, kteří podporují boj s inflací cestou zvyšování úrokových sazeb. Zemanovi má být Michl sympatický i svým „neotřelým“ a provokativním vystupováním ve veřejném prostoru.

Michl se staví dlouhodobě proti zvedání úrokových sazeb a chce pracovat spíše s formováním inflačních očekávání. Jeho postoj považuje – s ohledem na rekordně vysokou inflaci – většina ekonomů za neudržitelný.

Černý kůň

Překvapit by mohl ještě kandidát, o kterém se moc nemluví a zůstává spíše v „záloze“ jako kompromisní kandidát. Současný viceguvernér Marek Mora, jehož Rusnok navrhoval prezidentu Zemanovi jako dvojku za Nidetzkým. Rusnokovi jde o zachování kontinuity současné bankovní rady, stejně jako se tak dělo v minulosti při jmenování nových guvernérů.

Případná volba Vladimíra Dlouhého guvernérem by byla v dosavadní historii prvním případem, kdy by na nejvyšší post v bankovní radě přišel odborník bez předchozí zkušenosti z ČNB.

Reklama

Doporučované