Hlavní obsah

Žen v armádě bylo méně než mužů, ale braly více. Kralovaly úřadům, říkají data

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Data o pracovním trhu ukazují, v jakých profesích pracovalo v minulosti více žen a kde zase více mužů. Vyplývá z nich také, kde si průměrná žena vydělala víc než její kolega.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Data Českého statistického úřadu z roku 2022 detailně popisují situaci na českém pracovním trhu. Například ženy podle ČSÚ výrazně převládaly na úřadech – ze všech úředníků tvořily více než tři čtvrtiny. Mužů bylo zase výrazně více mezi řemeslníky a opraváři nebo v ozbrojených silách (Armáda ČR, Vojenská kancelář prezidenta republiky a Hradní stráž).

při interpretaci dat je třeba brát v úvahu, že k 31.12. bylo v Česku 5 519 000 žen a 5 309 000 mužů. Data navíc ukazují i trendy v čase. Například že pracující ženy přibývají rychleji než muži. A že se genderové rozdíly v jednotlivých oborech často pomalu smazávají. Například mezi zmíněnými úředníky tak poměrně oproti roku 1993 přibylo více mužů, mezi zákonodárci a řídicími pracovníky se zase objevují čím dál častěji ženy.

Mezi jednotlivými lety si můžete překlikávat v nabídce v horní části grafiky.

Stále ale platí, že mezi oběma pohlavími je rozdíl v tom, jak vysoké odměny měsíčně dostanou. Konkrétně šlo o zhruba 5,5 tisíce korun hrubého ve prospěch mužů, opět je ale dobré se na data podívat podrobněji.

V kategorii zákonodárců a řídicích pracovníků byl rozdíl mediánů necelých 28 tisíc, mezi specialisty pak muži brali více o necelých 18 tisíc měsíčně. Existuje však i obor, kde ženy pay-gap porazily. V oblasti, kde jich je poměrově nejméně – v ozbrojených silách. Měsíčně si zde průměrně vydělaly o necelé dva tisíce více než jejich kolegové.

U dosaženého vzdělání nepřekvapí, že čím je vyšší, tím má člověk více peněz. Mezi oběma pohlavími existují pomyslné nůžky, které se rozevírají, čím je titul vyšší. Oproti začátku milénia se ale ženám do roku 2022 mediánová mzda ztrojnásobila, mužům stoupla „jen“ 2,7krát. Zde je ale třeba pamatovat na to, že muži začínali na vyšší částce.

Při plném úvazku strávili v práci muži více času než ženy. Při zkrácených byl poměr mírně opačný. Na tato data ale není možné koukat bez uvedení kontextu – ženy zaměstnané na zkrácený úvazek totiž často obstarávají další povinnosti, jako je péče o domácnost či děti. To může bránit v možnostech přesčasů a podobně. Často zmiňovaný faktor, který se do statistiky zpravidla nedostane.

Vývoj v čase pak ukazuje, že týdně jsme v práci čím dál méně.

Na pracovním trhu je pak možné sledovat i rozdíly v zaměstnanosti podle věku a vzdělání. Muži jednoznačně vedli v kategorii 25–39 let. Ve věku, kdy ženy často stojí před rozhodnutím, jestli si zvolit kariéru, nebo potomka. Více než mužů jich pak bylo v kategorii od 45 do 59 let.

Na trhu jsme také našli oproti ženám výrazně více mužů, kteří mají střední školu bez maturity, zatímco maturantky a vysokoškolačky převažují.

Reklama

Doporučované