Hlavní obsah

Letenky, alkohol i dárky. Zkrachovalý Mička podle správce vysával své firmy

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Podnikatel Michal Mička.

Reklama

Podnikatel Michal Mička, po němž zůstal miliardový dluh, z firemních účtů hradil své rozsáhlé soukromé výdaje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Oděvní skupina C2H Michala Mičky zkrachovala před rokem. Insolvenční kancelář Jana Maška AZAM Insolvence nyní upozornila na to, jak se bývalý majitel módních značek Kara či Pietro Filipi ve svých firmách choval.

Podle přihlášené pohledávky, kterou má SZ Byznys k dispozici, používal Mička své firmy jako osobní peněženku. Najdeme v ní výdaje za letenky, alkohol, dárkové poukazy, ale třeba i pokuty. Tyto výdaje dohromady činí 8,86 milionu korun.

„Do insolvenčního řízení pana Mičky jsme přihlásili pohledávky koncernových společností C2H z titulu náhrady škody v případech, kdy jsme měli za to, že náklady byly vynaloženy čistě na osobní spotřebu pana Mičky,“ uvedl pro SZ Byznys Jan Mašek, společník AZAM Insolvence.

Podle Maška byly pohledávky ze strany insolvenční správkyně uznány, ale Michal Mička je popírá.

Jde o soubor čtyř pohledávek za firmou C2H Support, nad níž měl Mička jako jediný jednatel výhradní kontrolu. Tato firma se nyní nachází v konkurzu a stejně jako ostatní Mičkovy firmy nevlastní prakticky žádný majetek, který by měl nějakou hodnotu.

Nechám to bez komentáře.
Michal Mička

První pohledávka představuje 1,3 milionu korun, které si Mička nechal vyplatit z firmy jako zápůjčku. Další tři pak jdou přímo na vrub osobních výdajů. „Dlužník (Michal Mička) využíval peněžní prostředky společnosti C2H Support pro svou osobní spotřebu, a to minimálně v období od 31. října 2018 do 31. prosince 2020,“ stojí ve zdůvodnění druhé pohledávky, kterou přihlásila Maškova kancelář.

V příloze je pak zhruba 250 konkrétních položek nákupů. Podle informací SZ Byznys jsou to hojně nákupy v online potravinách Rohlík.cz, elektronika v obchodě Alza, hotelové pobyty nebo například letenka do New Yorku poslední den v roce první třídou. Dále účty z restaurací, pojištění či množství pokut.

Mička si je účtoval jako výdaje na reprezentaci. V dalších dvou pohledávkách jsou shrnuty platby kartou (cca 480 položek) a platby za pokuty či pojištění automobilu.

Michal Mička (34)

  • Pochází ze Žďáru nad Sázavou.
  • Vystudoval pražský Bankovní institut.
  • Začínal jako finanční poradce ve firmě Ekvilibrium, která prodávala pojistky a finanční produkty; jeho zprostředkovatelskou firmu FinFin ovládla brněnská skupina DRFG.
  • V roce 2016 založil svou skupinu Incoming Ventures, z níž se později stala C2H.

Insolvenční správce v přihlášce pohledávky tvrdí, že se Mička nechoval s péčí řádného hospodáře, a tyto prostředky bude vymáhat, aby jimi uspokojil Mičkovy věřitele.

Samotný Mička se k tomu nechtěl vyjadřovat. „Nechám to bez komentáře,“ řekl na dotaz SZ Byznys.

Zvýhodněný Mička

Insolvenční kancelář AZAM Insolvence podala na Mičku na začátku května rovněž samostatnou žalobu. Podle ní si Mička vyplácel ze své firmy C2H Equity splátky půjček, které dříve firmě poskytl, v celkové výši 17,4 milionu korun. Podle žaloby však už v té době musel vědět, že firma je fakticky v úpadku, takže zvýhodňoval jednoho z věřitelů (sám sebe) na úkor ostatních.

Ani k této žalobě se Mička nechtěl vyjadřovat.

Firmy skupiny C2H ovládané Mičkou i Mička jako fyzická osoba si dohromady napůjčovali přes miliardu korun, převážně dluhopisovými emisemi, ale také osobními směnkami. Samotný Mička jako fyzická osoba dluží nejméně 120 milionů korun. U dalších dluhů své firmy C2H Equity ve výši 280 milionů korun pak figuruje jako směnečný ručitel.

Mezi jeho věřitele patří pražský realitní podnikatel Martin Hes či Vlastislav Bříza, syn a jmenovec majitele českobudějovické tužkárny Koh-i-noor Hardtmuth. Pohledávku v obdobné výši uplatňuje vůči Mičkově firmě C2H Equity majitel skupiny Livesport a další z tuzemských miliardářů Martin Hájek.

Letos v lednu schválil Mičkovi Městský soud v Praze oddlužení, což znamená, že by mohl být za pět let zbaven svých dluhů. Proti Mičkovi a jeho firmám se však chystají – nebo už padly – žaloby ve výši přes 100 milionů korun. Takže samotným oddlužením by Mičkovy problémy skončit nemusely.

Co patřilo do skupiny C2H

Pietro Filipi

  • Zakladatel Petr Hendrych se v roce 1993 rozhodl založit značku, která bude vytvářet kvalitní českou módu.
  • Obrat Pietro Filipi dosáhl podle návrhu na insolvenci za loňský rok 227,5 milionu korun; o rok dříve činil 434 milionů korun.

Kara Trutnov

  • Kara je česká značka, která působí na českém a slovenském trhu několik desítek let a věnuje se prodeji koženého a kožešinového zboží a galanterie.
  • V roce 2019 dosáhla společnost tržeb ve výši 385 milionů korun.
  • Dnes ji znovu ovládá původní majitel Zdeněk Rinth.

Etam

  • V roce 2019 se C2H stala výhradním distributorem francouzské značky spodního prádla Etam pro Česko a Slovensko.
  • V Česku C2H provozovala devět obchodů, na Slovensku dva.
  • Za rok 2019 dosáhla distribuční společnost obratu 28 milionů korun.

Reklama

Doporučované