Hlavní obsah

Automobilový trh klopýtá. Toyota přesto v Česku hlásí rekord

Foto: Toyota

20 466 smluv na nová auta připadá na značku Toyota, 842 si připsal Lexus (ilustrační foto).

Reklama

Automobilový trh loni čelil vysokým cenám, nedostatku aut a covidové pandemii. Značky Toyota a Lexus přesto hlásí rekordní prodeje.

Článek

Prodejci aut letos obecně dobrý rok nemají. České zastoupení značek Toyota a Lexus přesto v loňském roce zdvojnásobilo počet uzavřených smluv na nová auta na celkových 21 308. A hlásí tak nový rekord.

20 466 nových smluv připadá na značku Toyota, 842 si připsal Lexus. Některé vozy si zatím noví majitelé ještě nepřevzali, i tak se ale počet registrovaných vozů Toyota dostal zhruba na 11 tisíc, což je o devět procent víc než rok předtím.

Důležitým krokem pro značku Toyota bylo také převzetí kolínského závodu Toyota Motor Manufacturing Czech Republic.
Martin Peleška, generální ředitel Toyota a Lexus ČR

„Loňský rok byl pro Toyotu i Lexus nejúspěšnější v historii. Podařilo se nám překonat počet objednávek proti původnímu plánu zhruba o 8 000 a máme slibně nakročeno i na začátku letošního roku. Nedílnou součástí pozitivního výsledku je také silná a kvalitní síť autorizovaných partnerů, která i v loňském roce výrazně posílila. Další expanzi plánujeme i pro rok 2022. Důležitým krokem pro značku Toyota bylo také převzetí kolínského závodu Toyota Motor Manufacturing Czech Republic, jehož výrobní program se na podzim rozšířil o klíčový model Yaris a v letošním roce zde bude zahájena výroba nového modelu Aygo X,“ říká generální ředitel Toyota a Lexus ČR Martin Peleška.

Takzvané hybridy, tedy vozy s hybridní technologií, se na prodejích Toyoty podílely ve třech čtvrtinách. U Lexusu bylo s tímto pohonem prodáno celkem 90 procent aut.

Nejprodávanějšími modely byly Yaris, Corolla a RAV4.

Celý český automobilový trh klopýtá. Například v říjnu registrace nových automobilů na českém trhu spadly o bezmála čtvrtinu na 12 670 vozů. Takhle málo automobilů bylo za říjen v Česku naposledy registrováno v roce 2007.

Prodej nových osobních aut v celém minulém roce vzrostl meziročně o 1,9 procenta na 206 876 vozů. Proti předcovidovému roku 2019 byl prodej o 17,2 procenta nižší. Prodeje loni omezoval zejména nedostatek vozů kvůli chybějícím čipům, uvedl Svaz dovozců automobilů.

Prodeje nových aut ale klesají v celé Evropě, a to už pět měsíců v řadě.

Reklama

Doporučované