Hlavní obsah

Bitva o zábavního giganta graduje. Šéf Disney hledá podporu u menších investorů

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Americkému zábavnímu gigantu, společnosti Walt Disney, hrozí, že bude důležitými akcionáři v čele s firmou Trian dotlačen do velkých změn vnitřního fungování.

Článek

Disney proto obzvlášť přivítal příslib několika menších investorů, že na letošním výročním shromáždění podpoří kandidáty na členy správní rady, které se současným vedením zřejmě projednali.

Bouřlivá jednání, kdy na jedné straně stojí staronový ředitel Disney Bob Iger a na druhé miliardář Nelson Peltz a jeho Trian, se vedou v době, kdy se největší zábavní společnost na světě snaží zlepšit své finanční výsledky a představit novou vizi firmy.

Iger byl pod tlakem Trianu už od svého návratu do funkce generálního ředitele na konci roku 2022. V té době společnost Disney ztrácela miliardy korun na svých streamovacích službách a měla za sebou řadu neúspěšných filmů. Iger se zavázal snížit náklady o v přepočtu zhruba 170 miliard korun a zrušil 8000 pracovních míst.

Společnost Trian, která vlastní 1,8 % akcií společnosti Disney v hodnotě přibližně 68 miliard korun, má ale větší očekávání. Peltz kritizuje firmu z nedodržování plánu a sám navrhl, že by se on a bývalý finanční ředitel Disney Jay Rasulo stali členy správní rady.

Blackwells, podstatně menší a méně známý fond, souhlasí s tím, že osvěžení správní rady by mohlo pomoci, ale má námitky proti nepřátelskému přístupu kandidátů společnosti Trian. Podle agentury Reuters, která o podpoře Blackwells informovala již dříve, vlastní fond akcie Disney v hodnotě cca 113 milionů korun (tedy okolo 0,003 %).

Za současným vedení stojí také investiční fond ValueAct Capital Management. „Společnost ValueAct získala významný podíl ve společnosti Disney, ačkoli skutečná výše podílu není jasná. Iger má přinejmenším srdečné vztahy s generálním ředitelem ValueAct Masonem Morfitem,“ uvedla agentura Bloomberg.

A Iger si dobré vztahy chválí. „Společnost ValueAct Capital se osvědčila ve spolupráci se společnostmi, do kterých investuje,“ uvedl Iger ve společném prohlášení. „Vítáme přínos dlouhodobých akcionářů.“

Akcie společnosti Disney, které za posledních 12 měsíců vzrostly přibližně o dvě procenta, se ve čtvrtek ráno v New Yorku pohybovaly bez větších změn na úrovni 2060 korun.

Reklama

Doporučované