Hlavní obsah

Tisíce počítačů na jednom místě. Seznam postaví nové datové centrum

Foto: Seznam.cz

Ilustrační foto z datového centra Kokura, které společnost provozuje v pražských Horních Počernicích.

Reklama

Seznam zahájil výstavbu nového datového centra v Benátkách nad Jizerou. Kapacita se vyrovná několika tisícům stolních počítačů v plném provozu.

Článek

Technologická společnost Seznam v letošním roce vybuduje už druhé datové centrum, tentokrát v Benátkách nad Jizerou. Celková investice se vyšplhá na stovky milionů korun. Podle Pavla Zimy, místopředsedy představenstva společnosti Seznam.cz, ale budou výsledné náklady vynaložené na vlastní datová centra v porovnání s využíváním služeb externího poskytovatele výrazně nižší.

„Vlastní datová centra jsou pro Seznam naprosto logický krok. Jsou klíčová pro náš byznys a při naší velikosti by prostor pro naše data musel externí partner postavit na klíč. Vlastní datové centrum je tak pro nás zároveň levnější variantou,“ říká Pavel Zima.

Japonská data-trojice

Centrum bude dokončeno už na přelomu roku 2022 a 2023 a bude stát na ploše o 1200 metrech čtverečních. Samotná stavba začne počátkem letošního března. Nové datové centrum přezdívané Nagoja po jednom z největších měst v Japonsku zcela nahradí současný prostor datového centra Nagano, které si Seznam dosud pronajímal od společnosti O2. Nagoja tak společně s datovým centrem Kokura utvoří dvojici čistě ve vlastnictví a správě firmy. K ní se přidá ještě datové centrum Ósaka, které je v současnosti v pronájmu od společnosti O2.

Výhodou vlastního datového centra je, že si ho můžeme postavit podle vlastních požadavků.
Pavel Berounský, manažer datových center

„Výhodou vlastního datového centra je, že si ho můžeme postavit podle vlastních požadavků. Zásadní je pro nás určení vlastních podmínek, které nám umožňují řídit provoz podle vlastních rozhodnutí, to u externího poskytovatele nemůžeme,“ doplnil Zimu Pavel Berounský, manažer datových center.

Foto: Seznam

Tak bude vypadat nové datové centrum od společnosti Seznam.cz

Tisíce počítačů na jednom místě

IT odborníci ze Seznamu odhadují kapacitu nového datového centra na celkem 3 megawatty. Pro představu by se tento výkon dal přirovnat k běžné práci patnácti tisíc stolních počítačů.

„Řádově bude kapacita několiktisíckrát větší, protože stolní počítač má při běžné práci výkon přibližně 200 wattů, centrum, které začneme stavět, bude o kapacitě až 3 miliony wattů,“ přirovnává technický ředitel Vlastimil Pečínka.

Podle jeho slov jednu z největších položek v databázích Seznamu tvoří e-maily. „Jsou to ale i data s behaviorálním cílem, která pomáhají vylepšovat naše algoritmy a tak podobně,“ dodal Pečínka.

S novým datacentrem přijdou kromě vysoké kapacity také další novinky, které v prvním objektu Kokura nebyly ještě standardem. Velkou změnou bude posun v rámci automatizace.

„Dlouhodobě se snažíme o čím dál tím větší automatizaci, což je cílem i budoucího datového centra Nagoja, to má být dokonce bezobslužné, což neznamená, že tam nebude dohled, ale zaměstnanci budou spíše pracovat vzdáleně. Pomáhá nám infrastruktura a algoritmy v tom, abychom dnes už nemuseli dělat některé věci ručně a rutinně, teď to za nás dělají stroje,“ vysvětlil technický ředitel Seznam.cz.

A protože nové datové centrum s kapacitou výkonu o tisících počítačích na jednom místě hřeje, firma myslela i na systém ochlazování objektu. K tomu bude využívat dešťovou vodu vedenou z podzemní nádrže, která bude mimo budovu.

„V maximální míře využijeme přímo venkovní vzduch prohnaný přes filtry a případně upravený na požadovanou vlhkost, naopak zcela vynecháme strojové chlazení, které nebudeme osazovat a investovat do něj,“ dodal Pavel Berounský, manažer datových center.

Společnost Seznam je vydavatelem Seznam Zpráv.

Reklama

Související témata:

Doporučované