Hlavní obsah

Čepro vypočítalo, že se nákup sítě čerpacích stanic vrátí za osm let

Čepro kupuje čerpací stanice Robin Oil. Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Čepro kupuje síť čerpacích stanic Robin Oil. Akvizice bude podle Čepra výhodná jak pro rozvoj společnosti, tak pro stát. Na dividendách odvede více.

Článek

Státní podnik Čepro kupuje síť čerpacích stanic Robin Oil. Firma informovala o převzetí 75 benzinek tento týden v pondělí. Bude tak celkem provozovat 285 stanic, neboť již vlastní síť 210 čerpacích stanic EuroOil.

Podle informací deníku E15 zaplatí za čerpací stanice 4,5 miliardy korun, které by mělo Čepro vyrovnat ve třech splátkách. Vedení Čepra na páteční tiskové konferenci odmítlo cenu komentovat.

„Plánujeme do budoucna použít prostředky, které jsou ve firmě uloženy. Zároveň jsme hodnotili možnosti externího financování,“ uvedl ředitel společnosti Čepro Jan Duspěva. Čepro také požádalo akcionáře, kterém je Ministerstvo financí, o využití dividendy k financování, s čímž akcionář souhlasil.

Ocenění společnosti proběhlo loni. „To potvrdilo, že má koupě společnosti smysl,“ uvedl Duspěva. „Síť není jakýmkoli způsobem podfinancovaná,“ dodal. Ocenění provedly poradenské společnosti, mezi nimiž byli i poradci z KPMG.

Akvizice bude podle Čepra výhodná jak pro společnost, tak pro stát. Koupě přispěje k rozvoji společnosti, což rozšíří její odbyt a navýší zisk. „Čepro bude platit vyšší dividendy. Pro rozpočet jde o investici s přínosem,“ uvedl Duspěva.

Ministerstvo financí převzetí prezentovalo jako posílení energetické bezpečnosti státu. Skladovací a produktovodní systém Čepra je totiž využíván při haváriích a odstávkách rafinerních kapacit. Podle Duspěvy je při případném zhoršení situace se zásobováním palivy výhodnější mít v rukou síť benzinek než situaci řešit přes komerční subjekty.

Čepro si půjčí od Robin Oil

Čepro bude Robin Oil financovat z více zdrojů. „Část jsme financovali z vlastních zdrojů. Plánujeme do budoucna využít finanční prostředky, které jsou ve firmě, kterou kupujeme. S péčí řádného hospodáře nevidíme žádný důvod k nevyužití prostředků, které jsou někde uložené,“ uvedl Duspěva.

Součástí dohody o převzetí benzinek je smlouva o úvěru, která zavazuje společnost Robin Oil k poskytnutí půjčky ve výši dvou miliard korun na uhrazení části kupní ceny za společnost Robin Oil. Jde o vnitroskupinovou transakci.

„Pak jsme si půjčili střednědobý úvěr na půl miliardy,“ dodal Duspěva. Stát Čepru také odpustil vyplacení dividendy ze zisku za rok 2022, který činil 1,6 miliardy korun. Akvizice by se měla podle Duspěvy vrátit do 8,5 roku.

Čerpací stanice byly na prodej delší dobu. „Hlavním důvodem načasování transakce byla osobní situace prodávajících,“ uvedl Duspěva.

Do sítě Robin Oil bude Čepro dále investovat. Údržba se bude pohybovat kolem 300 000 korun ročně na čerpací stanici. „V tuto chvíli nepredikujeme, že by byly vyšší než máme v EuroOilu. Určitě půjdeme do produktového složení, chceme prodávat naše pohonné hmoty. Chceme propojit sítě jedním řídicím systémem,“ říká Duspěva. To bude stát asi 20 až 30 milionů korun.

Dále Čepro plánuje rozvíjet alternativní paliva v síti Robin Oil včetně dobíjecích stanic pro elektromobily. „Zřejmě to nebude naše investice. Hledáme na to partnery,“ říká Duspěva. Potenciál vidí hlavně v bio LNG, ale dodává, že kamionů na LNG je poměrně málo.

Reklama

Doporučované