Hlavní obsah

Češi dostanou nové občanky

Foto: IQ Structures

Nové občanské průkazy by měli první držitelé získat v roce 2023. Jejich ochranné prvky se vyrábí na přísně střežených linkách v Řeži.

Reklama

Tendr na ochranu nových občanských průkazů, který vypsala Státní tiskárna cenin, vyhrála tuzemská společnost IQ Structures. Ta patří ke světové špičce v bezpečnostních nanotechnologiích.

Článek

Tuzemské občanky dostanou novou holografickou ochranu a budou lépe zabezpečené proti padělání. První kusy speciálních hologramů se právě v těchto dnech vyrábějí v Řeži, na speciálních linkách společnosti IQ Structures.

„Bezpečnostní prvky českého ID jsou ve výrobě a v nejbližším období se budou testovat ve Státní tiskárně cenin,“ říká ředitel firmy Petr Franc.

Nový průkaz bude obsahovat běžným zrakem viditelný hologram s vizuálními efekty. Ve skutečnosti však jde o nanostruktury vytvořené pomocí speciálních matematických algoritmů.

„Díky speciální struktuře je nemožné vyjmout ochrannou vrstvu z dokladu nebo v ní provádět jakékoliv změny. Při každém takovém pokusu se bezpečnostní prvek rozpadne na tisíce miniaturních částí,“ popisuje Petr Franc s tím, že speciální technologie dokáže pokrýt a tedy i chránit celou plochu dokladu.

„A v neposlední řadě například policista snadno rozliší originál od případného padělku,“ dodává pro SZ Byznys.

Foto: IQ Structures, Seznam Zprávy

Ukázka nanotechnologie, která bude chránit české občanské průkazy.

„V současné chvíli probíhají závěrečné testy kvality produktu společnosti IQ Structures. V případě, že závěr testů bude kladný, mohly by se eObčanské průkazy (občanské průkazy vybavené čipem - pozn. red.) s novým holografickým prvkem začít vydávat v průběhu druhého čtvrtletí roku 2023,“ uvedla Gabriela Krušinová z Oddělení vnějších vztahů a komunikace Ministerstva financí.

Vzhledem k obrovskému zájmu zákazníků z celého světa výrazně rozšiřujeme výrobu.
Petr Franc, ředitel IQ Structures

Co je ale podstatné, stávající doklady zůstávají v platnosti. Ministerstvo financí počítá s tím, že budou průběžně nahrazovány po skončení expirace dokladů.

Nové ochranné prvky budou vyrábět v Řeži nedaleko Prahy, kde mají vlastní střežené výrobní linky. Stejná řešení, jako to pro české občanky, nyní dodávají do dalších jedenácti mezinárodních projektů.

České občanky by se tak pro padělatele měly stát nedotknutelné, a to přesto, že už nyní je podle Ministerstva financí zabezpečení dokladů dostatečné.

IQ Structures

  • Založena roku 2012.
  • Od roku 2020 je součástí holdingové skupiny IQS Group, která se zaměřuje na výzkum a výrobu v rámci nanotechnologického inženýrství.
  • Zhruba polovinu společnosti vlastní zakladatelé a manažeři, druhou polovinu investoři (Solotron, Miton, PICEES, Agor Tech, SSG Spezialglass).

„Změna holografického prvku na eObčanských průkazech (eOP) není realizována z důvodu potřeby zvýšit aktuální úroveň zabezpečení eOP, která je v současnosti vysoká a dostačující. V tomto případě se jedná o obměnu holografického prvku na základě požadavku Ministerstva vnitra ČR jako zadavatele specifikace dokladu,“ uvedla pro SZ Byznys Gabriela Krušinová z Ministerstva financí.

V IQ Structures počítají s roční kapacitou pro Česko 1,5 milionu kusů.

„Naše kapacity jsou mnohonásobně větší. V současné době máme objednávky jen do konce roku na 20 milionů kusů ID a pasů. Vzhledem k obrovskému zájmu zákazníků z celého světa výrazně rozšiřujeme výrobu, protože na příští rok máme objednávky na více než 45 milionů kusů,“ uzavírá Petr Franc.

Reklama

Doporučované