Hlavní obsah

Česká oděvní značka Blažek se zachránila. Opět vydělává a splácí dluhy

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Zakladatel oděvní značky Ladislav Blažek.

Reklama

Kamenné obchody byly loni až do května zavřené, přesto se módní značka Blažek, jež bojovala o život, vrátila k zisku. Věřitelům pošle 12 milionů korun, polovinu z dluhu, který má splatit do tří let.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Známá česká oděvní firma Blažek Praha plní schválený reorganizační plán. Stručný zápis insolvenčního správce ve zprávě zveřejněné ve středu v insolvenčním rejstříku znamená, že výrobci obleků i neformální módy po roce, kdy dostal druhou šanci, nehrozí konkurz.

Do existenčních problémů se společnost dostala v roce 2020, kdy ji na kolena srazila pandemie koronaviru. Z celkového dluhu ve výši kolem 90 milionů korun počítá schválený reorganizační plán s úhradou jen 24 milionů korun do tří let.

„Máme kladný hospodářský výsledek. Na posledním věřitelském výboru jsme rozhodli, že se budeme snažit tříleté období plánu zkrátit na dva roky. Dnes jsme z dluhu 24 milionů poslali 12 milionů korun na účet insolvenčního správce,“ řekl Seznam Zprávám Blažek.

Po uvolnění restrikcí v květnu už se módní byznys rozběhl. Podařilo se nám rozprodat část zásob a naučili jsme se víc fungovat v prostředí onlinu.
Ladislav Blažek, majitel Blažek Praha

Období reorganizace, kdy si věřitelé přísně hlídají hospodaření firmy i její rozvojové a investiční akce, by se tím mohlo zkrátit ze tří na dva roky. Největším věřitelem je Komerční banka, které Blažek dlužil 45 milionů korun.

Firma se loni dostala do zisku přibližně 10 milionů korun. Na splátku dluhu přidává další dva miliony korun z nerozděleného zisku z minulých let.

Loni byly kamenné obchody téměř pět měsíců zavřené. „Po uvolnění restrikcí v květnu už se módní byznys rozběhl. Podařilo se nám rozprodat část zásob a naučili jsme se víc fungovat v prostředí onlinu,“ popsal majitel. Lepší než očekávané prodeje byly i v segmentu formální módy. „Prodávala se dobře i v létě, zřejmě s ohledem na odložené svatby a další společenské akce. Teď s příchodem omikronu trochu poptávka klesá. Nejsou akce a lidé se vracejí na home office,“ dodal.

Firma nabírá. Zatím jen „dohodáře“

Podmínkou schválení reorganizace bylo zefektivnit fungování byznysu. Blažek tak zavřel pět z 25 kamenných prodejen. Skončily všechny outletové obchody v nákupních centrech v pražské Fashion Areně, v Premium Outlet Prague Airport u ruzyňského letiště i v ostravské Outlet Arena Moravia. Podle Blažka se posezonní výprodeje daří efektivněji realizovat na internetu.

Trvale se uzavřely také kamenné obchody v Pardubicích a na pražském Václavském náměstí, kde dvě třetiny tržeb generovali zahraniční turisté.

Blažek Praha

Módní značka vznikla v roce 1992.

V roce 2019 obrat dosáhl 455,4 milionu korun.

Firma má 142 zaměstnanců, 20 prodejen v České republice, další na Slovensku.

Z 90 procent ji ovládá její zakladatel Ladislav Blažek.

Hospodářské výsledky

2021: tržby 175,8 milionu Kč, neauditovaný zisk 10 milionů Kč.

2020: tržby 229,2 milionu Kč, ztráta 73 milionu Kč.

Zásadní podle Blažka byla úspěšná dohoda na snížení nájmů v obchodních centrech. Firma se také neobešla bez propouštění. Počet kmenových zaměstnanců snížila ze 115 na 98. Celkový počet pracovníků se ale za rok navýšil o deset na 142, protože firma přijala přes dvacet lidí na dohodu.

Strategií firmy, kterou nastartovaly problémy v době koronaviru, je také větší orientace od „obleků a kravat“ směrem k volnočasové a ležérní módě, jako jsou džíny, roláky a polokošile. Letos na jaře už bude mít v nabídce 60 procent neformální módy a 40 procent formální. Před pandemií byl poměr opačný.

Tuzemskou konkurencí Blažka je například oděvní podnik Koutný z Prostějova. Jeho byznys se z velké části opírá o státní zakázky uniforem, například pro Policii ČR, Lesy ČR, Celní správu ČR nebo Armádu ČR. Dalšími odběrateli jsou České aerolinie nebo Česká pošta.

„Zvládáme to relativně dobře díky státním zakázkám na uniformy, které tvoří více než 85 procent našeho obratu,“ řekl loni v rozhovoru pro Seznam Zprávy ředitel Pavel Koutný. V té době už cítil, že i stát začne šetřit, ale projeví se to až se zpožděním.

Česká oděvní značka Pietro Filipi naopak koronavirovou dobu neustála. Loni skončila v konkurzu s dluhy přes půl miliardy korun. Městský soud v Praze v pondělí povolil oddlužení majitele Michala Mičky, který osobně dluží přes 120 milionů korun. Za třemi jeho společnostmi, které mají v názvu C2H, věřitelé uplatňují pohledávky ve výši 1,7 miliardy korun.

Věřitelé obviňují Mičku, že při zadlužování firmy jednal nepoctivě. Soud to ale nepotvrdil. Jeho další společnost, trutnovská módní značka Kara, jež vyrábí kožené oděvy a doplňky, prochází taktéž reorganizací, během které ji podle plánů ovládne skupina Natland.

Reklama

Doporučované