Hlavní obsah

Chceš práci? Naočkuj se. V pětině firem uchazeči bez vakcíny neprojdou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Porosteme? Kéž by, ale pandemie ještě neskončila a je to nejisté…

Tuzemské firmy očekávají rychlý růst. Výrobní firmy se však na takovéto vyhlídky dívají spíše skepticky.

Článek

Tuzemské firmy se dívají na začátek příštího roku optimisticky. Ačkoliv se koronavirus stále šíří a vznikají nakažlivější mutace, větší část společností hodlá nabírat nové zaměstnance než stávající propouštět. Vyplývá to z jejich náborových plánů, které zjišťovala poradenská společnost ManpowerGroup ČR.

Z průzkumu, kterého se zúčastnilo 505 zaměstnavatelů v Česku různých velikostí, oborů a umístění v regionu, vyplývá, že 36 procent zaměstnavatelů očekává nárůst počtu zaměstnanců, 23 procent předpovídá jejich snížení, 35 procent nepředpokládá žádné změny a zbytek neví.

Čistý index práce, jenž ukazuje rozdíl mezi podílem firem, které hodlají nabrat nové zaměstnance, a těmi, jež hodlají propouštět, tak skončil pro první čtvrtletí roku 2022 velmi optimisticky – ve výši 13 procent.

Foto: ManpowerGroup

Čistý index práce vychází na první čtvrtletí 2022 na 13 %.

Ačkoliv jsou tato očekávání dobrým předpokladem budoucího růstu ekonomiky, šéfka ManpowerGroup ČR upozorňuje, že do této euforie hází varovný stín zpracovatelský průmysl.

„I přes další vlnu pandemie a její nejasný konec optimismus na trhu práce nadále převládá. Zvyšují se ale extrémy jak v porovnání mezi sektory, tak i mezi jednotlivými firmami stejného oboru. Předchozí desetiletí relativního klidu a stability napříč všemi trhy vystřídalo období velkých turbulencí. Mnoho oborů plánuje nabírat nové pracovníky, nicméně nejvýznamnější sektor z hlediska zaměstnanosti – zpracovatelský průmysl – svá očekávání prudce přehodnotil na mírný pesimismus,“ varuje Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka náborové a poradenské skupiny.

Pandemie podle ní zásadně proměnila jak tržní prostředí, tak i způsob práce, nábory a řízení zaměstnanců.

Foto: ManpowerGroup Česká republika

Devět oborů vidí budoucnost růžově, dva ne.

Nejvíce se chystají nabírat zaměstnavatelé v sektoru bankovnictví, finance, pojišťovnictví a nemovitosti s Čistým indexem trhu práce ve výši 50 procent (64 % chystá nábor, 14 % propouštění). Povzbudivé plány hlásí sektor IT, telekomunikace a média, společně se sektorem velkoobchodu a maloobchodu, a to ve výši 25 procent.

Pozitivní zůstávají i ostatní služby s indexem 19 procent. Zpracovatelský průmysl však svá očekávání zchladil a hodlá jako celek mírně propouštět. Čistý index práce u něj činí –2 procenta. Nejpesimističtější je ohledně dalšího vývoje neziskový sektor, kde se hodlá zaměstnanců zbavovat 42 procent firma a nabírat jen necelá pětina (index vychází na –25 %).

Z hlediska velikosti očekávají nabírání všechny kategorie firem. Nejsilnější náborové plány hlásí střední organizace s 50 až 250 zaměstnanci s indexem 19 procent, velké organizace vykazují index 14 procent, mikro organizace 13 procent a malé organizace sedm procent. Optimisticky vycházejí další plány rozvoje i z hlediska regionů. Nejrůžověji se na další vývoj dívají společnosti v hlavním městě s indexem 23 procent. Index na Moravě a ve Slezsku dosahuje hodnoty 13 procent a v Čechách tři procenta.

Foto: ManpowerGroup

Zahraniční firmy jedou proti českým ve svých očekáváních na euforii.

V globálním porovnání však vycházejí očekávání českých firem mnohem hůře než u ostatních 40 sledovaných zemí.

Nejsilnější náborové plány na příští tři měsíce jsou hlášeny v Brazílii, Peru, Indii, Irsku a Nizozemsku s indexem blížícím se 50 procentům. Naopak nejslabší náborové plány vykazuje Japonsko, Singapur, Tchaj-wan, ale i Česká republika (index 14 % je očištěný, v ČR se využívá neočištěný). V meziročním srovnání posiluje index ve 38 zemích a oblastech a oslabuje ve dvou (Singapur a Tchaj-wan).

A jak hodlají české podniky vést svůj byznys v dalším období tak, aby byly co nejúspěšnější?

Anketa

Je pro vás benefit motivací k očkování?
Ano, ale očkovat bych se nechal/a i bez něj.
11 %
Ano, může pomoci v rozhodování, když člověk váhá.
1,4 %
Ne, očkovat se nenechám a žádný benefit to neovlivní.
87,6 %
Celkem hlasovalo 24097 čtenářů.

Více než čtvrtina zaměstnavatelů plánuje, že bude v interní komunikaci zdůrazňovat výhody očkování, ale nebude zavádět jeho povinnost. Zároveň téměř čtvrtina firem uvádí, že bude vyžadovat u některých profesí doklad o plném očkování. To však u všech pozic zavede jako podmínku pětina zaměstnavatelů.

Doklad o přeočkování plánuje kontrolovat 15 procent zaměstnavatelů. Stejný počet zaměstnavatelů nebude zavádět žádná opatření a ponechá rozhodnutí na jednotlivcích. Jedenáct procent plánuje pozitivně motivovat své zaměstnance k očkování například formou benefitů nebo bonusů.

A do jaké míry umožní firmy lidem pracovat z domova? Patnáct procent zaměstnavatelů povolí plný home office, téměř čtvrtina firem dá k dispozici tři a více dní v týdnu a stejný podíl společností umožní pracovat z domova maximálně dva dny v týdnu. Skoro třetina zaměstnavatelů však bude trvat na plné přítomnosti na pracovišti.

Foto: ManpowerGroup Česká republika

Pětina společností v ČR chce jen očkované pracovníky.

Doporučované