Hlavní obsah

Výroba dveří do boeingů už nevynáší. Pražská továrna prodělala stamiliony

Foto: Latecoere ČR

Letňanská továrna Latecoere vyrábí dveře pro Boeing 787 nebo Airbus A320.

Reklama

Továrnu Latecoere v pražských Letňanech dostihla krize v letectví. Výrobce dveří pro Boeingy a Airbusy loni prodělal 313 milionů a propustil třetinu lidí.

Článek

Pandemie silně zasáhla globální letecký průmysl a nevyhnula se ani českému výrobci dveří a dalších leteckých komponent Latecoere Czech Republic.

Firma, která zásobuje největší světové aerolinky z areálu podniku Letov v Letňanech, loni utržila necelé dvě miliardy korun a skončila rok se ztrátou 313 milionů korun. V roce 2019 měla obrat 3,6 miliardy korun a zisk 39 milionů korun.

Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné v obchodním rejstříku. Objem zakázek pro hlavní zákazníky Airbus, Boeing a Embraer loni meziročně klesl o 50 procent. Společnost proto propustila 256 lidí ze 725 zaměstnanců, tedy více než třetinu.

Školení pracovníků v přísně hlídaném prostředí leteckého průmyslu je drahé, vyjde až na stovky tisíc korun.

Společnost předpokládá, že minimálně dalších dvanáct měsíců bude český závod žít z úvěrové pomoci od mateřské firmy Latécoère se sídlem ve francouzském Toulouse. Právě tam se některé dveře v minulosti převážely k finalizaci a montáži. Půjčka ke konci roku 2020 dosahovala 833 milionů korun.

Hlavní výrobní program továrny tvoří dveře do civilních dopravních letadel největších aerolinek. V Letňanech se například vyrábějí dveře pro Airbus A320, Embraer E170 nebo dveřní mechanismy pro Boeing 787.

V minulosti se v areálu továrny vyráběly ze zhruba šesti set dílů také dveře pro největší dopravní letoun Airbus A380, jeho výroba však z ekonomických důvodů skončila. Poslední tři kusy letadla, které může pojmout až osm set lidí, převezmou aerolinky Emirates letos v listopadu.

Ruku v ruce s půjčkami začala ve firmě restrukturalizace, jejíž součástí je také prodej a zpětný pronájem některého hmotného majetku nebo transfer montáží dveří do partnerského závodu v Bulharsku.

„Nelze vyloučit, že prodloužení současných opatření či zpřísnění uzavírek nebo jejich následný negativní dopad na ekonomické prostředí, v němž společnost působí, bude mít negativní vliv na společnost, její finanční situaci a výsledek hospodaření ve střednědobém a dlouhodobém horizontu,“ stojí ve zprávě.

Reklama

Související témata:

Doporučované