Hlavní obsah

Chceš práci? Naočkuj se. V pětině firem uchazeči bez vakcíny neprojdou

Foto: Profimedia.cz

Porosteme? Kéž by, ale pandemie ještě neskončila a je to nejisté…

Reklama

Tuzemské firmy očekávají rychlý růst. Výrobní firmy se však na takovéto vyhlídky dívají spíše skepticky.

Článek

Tuzemské firmy se dívají na začátek příštího roku optimisticky. Ačkoliv se koronavirus stále šíří a vznikají nakažlivější mutace, větší část společností hodlá nabírat nové zaměstnance než stávající propouštět. Vyplývá to z jejich náborových plánů, které zjišťovala poradenská společnost ManpowerGroup ČR.

Z průzkumu, kterého se zúčastnilo 505 zaměstnavatelů v Česku různých velikostí, oborů a umístění v regionu, vyplývá, že 36 procent zaměstnavatelů očekává nárůst počtu zaměstnanců, 23 procent předpovídá jejich snížení, 35 procent nepředpokládá žádné změny a zbytek neví.

Čistý index práce, jenž ukazuje rozdíl mezi podílem firem, které hodlají nabrat nové zaměstnance, a těmi, jež hodlají propouštět, tak skončil pro první čtvrtletí roku 2022 velmi optimisticky – ve výši 13 procent.

Foto: ManpowerGroup

Čistý index práce vychází na první čtvrtletí 2022 na 13 %.

Ačkoliv jsou tato očekávání dobrým předpokladem budoucího růstu ekonomiky, šéfka ManpowerGroup ČR upozorňuje, že do této euforie hází varovný stín zpracovatelský průmysl.

„I přes další vlnu pandemie a její nejasný konec optimismus na trhu práce nadále převládá. Zvyšují se ale extrémy jak v porovnání mezi sektory, tak i mezi jednotlivými firmami stejného oboru. Předchozí desetiletí relativního klidu a stability napříč všemi trhy vystřídalo období velkých turbulencí. Mnoho oborů plánuje nabírat nové pracovníky, nicméně nejvýznamnější sektor z hlediska zaměstnanosti – zpracovatelský průmysl – svá očekávání prudce přehodnotil na mírný pesimismus,“ varuje Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka náborové a poradenské skupiny.

Pandemie podle ní zásadně proměnila jak tržní prostředí, tak i způsob práce, nábory a řízení zaměstnanců.

Foto: ManpowerGroup Česká republika

Devět oborů vidí budoucnost růžově, dva ne.

Nejvíce se chystají nabírat zaměstnavatelé v sektoru bankovnictví, finance, pojišťovnictví a nemovitosti s Čistým indexem trhu práce ve výši 50 procent (64 % chystá nábor, 14 % propouštění). Povzbudivé plány hlásí sektor IT, telekomunikace a média, společně se sektorem velkoobchodu a maloobchodu, a to ve výši 25 procent.

Pozitivní zůstávají i ostatní služby s indexem 19 procent. Zpracovatelský průmysl však svá očekávání zchladil a hodlá jako celek mírně propouštět. Čistý index práce u něj činí –2 procenta. Nejpesimističtější je ohledně dalšího vývoje neziskový sektor, kde se hodlá zaměstnanců zbavovat 42 procent firma a nabírat jen necelá pětina (index vychází na –25 %).

Z hlediska velikosti očekávají nabírání všechny kategorie firem. Nejsilnější náborové plány hlásí střední organizace s 50 až 250 zaměstnanci s indexem 19 procent, velké organizace vykazují index 14 procent, mikro organizace 13 procent a malé organizace sedm procent. Optimisticky vycházejí další plány rozvoje i z hlediska regionů. Nejrůžověji se na další vývoj dívají společnosti v hlavním městě s indexem 23 procent. Index na Moravě a ve Slezsku dosahuje hodnoty 13 procent a v Čechách tři procenta.

Foto: ManpowerGroup

Zahraniční firmy jedou proti českým ve svých očekáváních na euforii.

V globálním porovnání však vycházejí očekávání českých firem mnohem hůře než u ostatních 40 sledovaných zemí.

Nejsilnější náborové plány na příští tři měsíce jsou hlášeny v Brazílii, Peru, Indii, Irsku a Nizozemsku s indexem blížícím se 50 procentům. Naopak nejslabší náborové plány vykazuje Japonsko, Singapur, Tchaj-wan, ale i Česká republika (index 14 % je očištěný, v ČR se využívá neočištěný). V meziročním srovnání posiluje index ve 38 zemích a oblastech a oslabuje ve dvou (Singapur a Tchaj-wan).

A jak hodlají české podniky vést svůj byznys v dalším období tak, aby byly co nejúspěšnější?

Anketa

Je pro vás benefit motivací k očkování?
Ano, ale očkovat bych se nechal/a i bez něj.
11 %
Ano, může pomoci v rozhodování, když člověk váhá.
1,4 %
Ne, očkovat se nenechám a žádný benefit to neovlivní.
87,6 %
Celkem hlasovalo 24097 čtenářů.

Více než čtvrtina zaměstnavatelů plánuje, že bude v interní komunikaci zdůrazňovat výhody očkování, ale nebude zavádět jeho povinnost. Zároveň téměř čtvrtina firem uvádí, že bude vyžadovat u některých profesí doklad o plném očkování. To však u všech pozic zavede jako podmínku pětina zaměstnavatelů.

Doklad o přeočkování plánuje kontrolovat 15 procent zaměstnavatelů. Stejný počet zaměstnavatelů nebude zavádět žádná opatření a ponechá rozhodnutí na jednotlivcích. Jedenáct procent plánuje pozitivně motivovat své zaměstnance k očkování například formou benefitů nebo bonusů.

A do jaké míry umožní firmy lidem pracovat z domova? Patnáct procent zaměstnavatelů povolí plný home office, téměř čtvrtina firem dá k dispozici tři a více dní v týdnu a stejný podíl společností umožní pracovat z domova maximálně dva dny v týdnu. Skoro třetina zaměstnavatelů však bude trvat na plné přítomnosti na pracovišti.

Foto: ManpowerGroup Česká republika

Pětina společností v ČR chce jen očkované pracovníky.

Reklama

Doporučované