Hlavní obsah

Chystá se nová sociální síť. Threads přichází v pravý čas konkurovat Twitteru

Foto: Shutterstock.com

Šéf Mety Mark Zuckerberg.

Reklama

Ve čtvrtek plánuje mateřská firma Facebooku a Instagramu Meta uvést novou sociální síť – Threads. Ta má za cíl konkurovat Twitteru. A přichází v pro ni správný čas.

Článek

Technologická společnost Meta Platforms, pod kterou spadá například sociální síť Facebook a Instagram nebo komunikační služba WhatsApp, se chystá ve čtvrtek spustit novou sociální síť. Threads (česky lze přeložit jako vlákna), jak se bude nová platforma jmenovat, je podle všeho zdarma a bude fungovat jako prostor pro veřejnou konverzaci.

Síť by tedy měla operovat na podobném principu jako Twitter, a podle deníku Wall Street Journal má potenciál mu konkurovat. Některé hlasy na Twitteru ji dokonce označují za „vraha Twitteru“. Na síti trenduje hashtag #RIPTwitter (zkratka RIP v češtině znamená „odpočívej v pokoji“).

Meta totiž hodlá na Threads přilákat uživatelé svého Instagramu, kterých jsou zhruba dvě miliardy. Pro srovnání Twitter jich má asi 364 milionů. Uživatelé Threads totiž budou mít možnost sledovat stejné účty, jaké sledují také na Instagramu, a přihlásit se do aplikace pomocí svého instagramového účtu.

Správný čas

Od převzetí Twitteru miliardářem Elonem Muskem se navíc zvedla poptávka po alternativní síti, na kterou by mohli přejít ti uživatelé, kteří nejsou s Muskovým vedením sítě spokojeni nebo jim vadí chaos, který na Twitteru posledních několik měsíců panuje.

Posledním přešlapem Twitteru bylo omezení počtu tweetů, které může uživatel za den vidět. Opatření přišlo minulý víkend. Podle Muska mohou neověření uživatelé, tedy uživatelé, kteří si neplatí za ověření svého účtu, vidět šest set tweetů za den. Ověření (platící) uživatelé pak šest tisíc. Musk tvrdí, že se k omezení muselo přistoupit, aby se snížilo zatížení twitterových serverů. Načasování spuštění Threads je tedy pro Metu velice příznivé.

Co mohou Threads nabídnout?

„Threads je místo, kde se setkávají komunity a diskutují o všem, od témat, která vás zajímají dnes, až po to, co bude trendy zítra. Ať už vás zajímá cokoli, můžete sledovat své oblíbené tvůrce a další, kteří mají rádi stejné věci, a přímo se s nimi spojit. Anebo si vybudovat vlastní věrné sledující a podělit se o své nápady, názory a kreativitu se světem,“ píše se v anotaci aplikace v Apple Store.

Stejně jako další aplikace Meta, i Threads vyžadují přístup ke spoustě uživatelských informací, jako je poloha, kontakty nebo historie vyhledávání. Právě rozsáhlé čerpání osobních dat by mohlo podle Bloombergu být jedním z potenciálních kamenů úrazu, proč by novinka nemusela uspět. Meta již nyní kontroluje velký podíl sociálních sítí a lidé by nemuseli chtít, aby měla ještě větší vliv, než má.

Podle screenshotů, které kolují na sociálních sítích, se bude Threads vizuálně podobat Twitteru.

Nová síť jako pokračování rivality

Threads přichází ve chvíli, kdy se vedle technických problémů Twitteru stále stupňuje rivalita mezi majitelem Mety Markem Zuckerbergem a vlastníkem Twitteru Elonem Muskem. Ti už dlouho závodí v tom, kdo uživatelům na svých sociálních sítích nabídne lepší vychytávky a přitažlivější prostředí.

A napětí se stále stupňuje. Dvojice miliardářů dokonce v červnu souhlasila, že svou rivalitu vyřeší zápasem v kleci. Kdy a kde by se takové utkání mohlo odehrát, však není jasné. Musk na Twitteru zatím navrhnul arénu UFC v Los Angeles nebo Římské koloseum.

Soupeřit s Twitterem zkoušeli mnozí

Threads rozhodně není první sociální sítí, která se pokouší odstavit Twitter na vedlejší kolej. Již v minulosti se o to snažil například bývalý americký prezident Donald Trump, který v roce 2022 spustil sociální síť Truth Social. Reagoval tak na své vykázání z Facebooku a Twitteru. Její spuštění však Twitter nijak výrazně neohrozilo.

Další podobnou platformou je decentralizovaná sociální síť Mastodon, která se soustředí na různá témata a vlastní ji německý podnikatel Eugen Rochko. Právě na Mastodon migrovala malá část nespokojených uživatelů Twitteru poté, co bylo oficiálně oznámeno, že Elon Musk bude kupovat Twitter.

Posledních několik dní zaznamenala velký příval nových uživatelů také sociální síť Bluesky, která po víkendovém chaosu na Twitteru dokonce musela dočasně pozastavit nové registrace. Měla totiž tolik nových registrací, že začala mít problémy s provozem platformy. Žádnému z těchto soupeřů se však zatím nepodařilo Twitter reálně ohrozit.

Reklama

Doporučované