Hlavní obsah

CzechTrade už má náhradu za Moskvu a Petrohrad

Rozhovor s Radomilem Doležalem, generálním ředitelem agentury CzechTrade.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Státní agentura CzechTrade otevírá hned několik nových kanceláří. Po Tbilisi, jež má na starosti Gruzii a Arménii, začne v nejbližších dnech fungovat zastoupení v Kataru. Poslední novinkou bude Austin v americkém Texasu.

Článek

Válka na Ukrajině změnila směr části českého exportu. V důsledku invaze ruských vojsk do země a následných sankcí západních států zavřela agentura CzechTrade pobočky v Moskvě, Petrohradě a Kyjevě.

„Máme plnohodnotnou náhradu,“ oznámil generální ředitel státní agentury Radomil Doležal v rozhovoru pro SZ Byznys. Nová kancelář už funguje v gruzínském Tbilisi, působnost má však širší, kromě Gruzie obslouží i sousední Arménii. Další volba pak padla na Katar a druhou největší ekonomiku USA, texaský Austin.

„V Kataru čekáme na technické předpoklady, kancelář bude fungovat dohromady s českou ambasádou, jejíž otevření se připravuje v těchto dnech,“ uvedl Doležal. Detaily dojednala česká delegace s katarskou stranou při nedávné cestě do emirátu ležícího v jihozápadní části Perského zálivu.

V nejbližších dnech by pak dveře českému exportu měla otevírat další kancelář v USA. „Česká strana už americké straně oznámila tento zájem oficiální nótou. Je to místo, od kterého si slibujeme úspěch pro české firmy,“ popsal šéf CzechTrade.

Kromě toho ještě do konce roku otevřou další exportní inkubátory. Vedle Indie a Chicaga budou působit v Brazílii a Spojených arabských emirátech. Fungují na jiném principu než klasická zastoupení: firmám umožní na několik měsíců působit přímo v regionu včetně kancelářského zázemí. Lokální adresa pak má podnikatelům usnadnit vstup na daný trh.

Přesto šéf CzechTrade přiznává, že čeští exportéři jsou teď ve velmi složité situaci, možná nejsložitější za 25 let fungování agentury.

„Poslední čísla nenaznačují úplnou katastrofu, pokud jde o export a pohyb zboží. Na druhou stranu ten trend je naprosto jasný, tedy že se zhoršuje exportní výkonnost českých firem. Pokud se nám podaří využít kladné saldo z prvního pololetí roku, aby nám export neklesl do minusu, tak to bude velký úspěch českého exportu, českých exportérů, s ohledem na podmínky, v jakých nyní pracují,“ uzavírá Radomil Doležal.

Podpořit tuzemské firmy by měl na podzim také velký investiční summit. Zaměří se na nejbližších 12 měsíců a bezprostřední situaci, která české exportéry může čekat.

Celý rozhovor s generálním ředitelem agentury Radomilem Doležalem najdete ve videu nahoře.

Reklama

Související témata:
Radomil Doležal

Doporučované