Hlavní obsah

Diamanty za 4 miliony dolarů zmizely. Aukční síň je zřejmě dala cizí osobě

Foto: Klenota.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ve slavné aukční síni Sotheby's si měl někdo vyzvednout diamanty za čtyři miliony dolarů. Nyní jsou ale cennosti nezvěstné. Případem se zabývá soud a podle něj aukční síň drahokamy předala nesprávné osobě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Aukční síň Sotheby's může být zodpovědná za zmizelé diamanty v hodnotě čtyř milionů dolarů. Údajně je totiž vydala „cizí osobě“. Tento měsíc o tom rozhodl odvolací soud.

Žalobu podala společnost M&L Financial, která tvrdí, že diamanty předala v dubnu 2019 aukční síni Sotheby's k ocenění. O několik měsíců později společnost M&L tvrdila, že Sotheby's diamanty předala zástupci společnosti, jenž kameny dal do zástavy firmy M&L jako záruku za úvěr. Od té doby jsou podle serveru CNN diamanty nezvěstné.

Diamanty byly majetkem společnosti Jadelle Jewelry and Diamonds z Beverly Hills, kterou vlastnil Jona Rechnitz, politický fundraiser známý v kruzích newyorských a hollywoodských celebrit. Společnost Jadelle oblékala několik celebrit včetně Kim Kardashian, která byla často fotografována, jak nosí její šperky. Rechnitz údajně dal kameny společnosti M&L, protože u ní měl „značný dluh“.

Zatímco měla diamanty v držení Sotheby's, tak se někdo vydával za agenta Jadelle Jewelry a v Sotheby's si šperky vyzvedl. Stalo se tak poté, co Rechnitz upozornil dražebníka, že si agent pro drahokamy přijde.

Případ se táhne už od roku 2020, kdy M&L aukční síň zažalovala. Tvrdila, že drahokamy neměly být agentovi společnosti Jadelle Jewelry nikdy vydány.

Podle rozsudku se vše odvíjí od znění smlouvy. Americký odvolací soud však upozornil na „drobné písmo“ na zadní straně dokumentu, kde bylo uvedeno, že „společnost M&L předala diamanty společnosti Sotheby's a ponechala je aukční síni k ocenění v očekávání konsignačního prodeje“.

O žádné dohodě o dražbě drahokamů pro společnost M&L ale smlouva nehovořila, i když byla smyslem zapojení síně Sotheby's do celého případu. Aukční síň však dohodu porušila tím, že diamanty předala cizí osobě.

Mluvčí Sotheby's se proti tomuto nařčení ohradil a pro CNN Business uvedl: „Osoba, která majetek získala, byla zplnomocněným zástupcem Jadelle Jewelry. Odesílatelé pravidelně dávají společnosti Sotheby's pokyn k vydání zmocněnci a v tomto případě zmocněnec při vyzvednutí předložil potřebnou identifikaci, jak bylo požadováno.“

Společnost Sotheby's ve svém prohlášení rovněž uvedla, že stížnost považuje za nepodloženou a plnou nepravd a zkreslení. „Budeme se i nadále důrazně bránit u soudu,“ uvedla aukční síň.

Vyjádření dalších aktérů se CNN Business nepodařilo získat. Telefonní číslo společnosti Jadelle Jewelry bylo odpojeno a její internetové stránky již neexistují. Rechnitze se nepodařilo zastihnout, stejně tak společnost M&L.

Reklama

Doporučované