Hlavní obsah

Energetická krize se prohlubuje, plynaři vyhlásili firmám stop stav

Foto: Shutterstock.com/Ambiento

Změnit dodavatele plynu je pro podniky v současnosti takřka nemožné. Ilustrační foto.

Reklama

Ze změny dodavatele plynu, a ještě s fixovanou cenou, se stala pro firmy prakticky nemožná záležitost. Část obchodníků nové klienty nepřijímá, případně nabízejí jen nefixované tržní ceny nebo krátkodobé kontrakty.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dodavatelé plynu přestali přijímat nové klienty z řad firem. Nejsou teď kvůli bouřlivému vývoji cen plynu na trzích schopni nakoupit komoditu za fixní ceny. Někteří obchodníci navíc tlačí na stávající korporátní odběratele, aby se dočasně smířili s přechodem na spotové ceny, které kopírují vývoj na burze. Firemní klienti přitom nemají na výběr – za stávající situace nemohou přejít jinam.

„V současné době máme bohužel pro firemní klienty, tedy velkoodběratele, stop stav. Jen ve výjimečných případech, kdy našemu stávajícímu klientovi nyní končí smluvně zajištěná dodávka, vycházíme vstříc a vypracujeme pro něj nabídku na další období,“ řekla regionální mluvčí Innogy Česká republika Linda Filuszová.

Podobně jsou na tom také další hráči na trhu. „Aktuálně po přechodnou dobu nové firemní klienty nepřijímáme,“ sdělil mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. „Pro rok 2022 nové velkoodběry vůbec nenabíráme a podle našich informací je to momentálně stejné i u ostatních dodavatelů,“ uvedl manažer skupiny NWT Jaroslav Vychodil.

Společnost E.ON sice nové firemní klienty přijímá, ale jen selektivně. Primárně jsou to společnosti, kterým hrozí, že zůstanou bez dodavatele. Navíc se musí smířit s tím, že zatím budou mít smlouvu jen na krátkou dobu.

„Kvůli složité a bezprecedentní situaci na trhu, který je teď i v evropském kontextu ovlivněn mnoha negativními faktory, přistupujeme aktuálně u nových smluv ke krátkodobým kontraktům, obvykle do konce druhého kvartálu tohoto roku. Přijde nám to fér i vůči klientům. Nechceme je „zamknout“ na extrémně vysokých cenách. V případě, že se trh uklidní, začneme opět nabízet i dlouhodobější kontrakty,“ sdělil Jaromír Skřipský, vedoucí oddělení pro firemní zákazníky v E.ONu.

Podepište, nebo konec

Innogy v současnosti korporátním odběratelům s končící smlouvou nabízí pokračování kontraktu jen s přechodem na burzovní ceny.

„V současné době to pro velké zákazníky ani jinak není možné. V segmentu domácností a maloodběratelů nabízíme vesměs tříleté kontrakty, ve kterých se vysoká cena roku 2022 vyvažuje levnějšími roky v budoucnu,“ doplnila zástupkyně Innogy.

Dodavatel z holdingu NWT se obrátil na velké zákazníky s tím, aby podepsali smluvní dodatek, který umožní od 1. dubna po přechodnou dobu prodávat plyn firmám za tržní spotové ceny. Kdo nebude souhlasit, tomu firma poslední březnový den ukončí smlouvu a zavře kohoutky. Zároveň však společnost dává podnikovým odběratelům ve smluvním dodatku možnost z kontraktu rychle vystoupit, pokud se situace zase uklidní.

„Současná bezprecedentní situace je tak velkým zásahem do našeho smluvního závazku, že se jedná o okolnost vyšší moci, která nás zbavuje případné odpovědnosti za neplnění smlouvy,“ napsala firma odběratelům v dopisu, který má redakce SZ Byznys k dispozici. Svůj postoj dodavatel opírá o posudek nejmenované advokátní kanceláře.

Podle Energetického regulačního úřadu je nutné posuzovat oprávněnost takového postupu v každém případě zvlášť. Smlouvy totiž například můžou obsahovat výluku, která takovou změnu umožní.

V současné době máme bohužel pro firemní klienty, tedy velkoodběratele, stop stav.
Linda Filuszová, regionální mluvčí Innogy ČR

„Setkáváme se však také s případy, kdy jsou odběratelé převáděni na spotové ceny bez toho, aniž by k tomu dodavatele smlouva opravňovala. Zákazníkovi změnu pouze oznámí a postaví ho před rozhodnutí, zda na změnu kývne nebo od smlouvy odstoupí. Takový postup v pořádku není, o tyto případy se zajímají naše kontroly,“ sdělil mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Ceny plynu létají v poslední období jako na houpačce nahoru a dolů. Ruská invaze na Ukrajinu zahájená 24. února rozkolísala trh ještě více. V první polovině března se velkoobchodní cena ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility v Nizozemsku dostala až na 345 eur za megawatthodinu. Do konce tohoto pracovního týdne se však stačila propadnout na 102 eur za megawatthodinu.

Kvůli situaci v plynárenství se pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a šéf Pražské plynárenské Martin Pacovský obrátili na premiéra Petra Fialu (ODS). Tržní mechanismy při obchodování s plynem podle představitelů metropole kolabují, v blízké době hrozí pád dalších obchodníků s plynem, mimo ohrožení nejsou ani velcí dodavatelé. Vláda by proto měla rychle přijmout soubor opatření, který plynovou krizi odvrátí.

„Obracíme se na Vás se znepokojením ohledně mimořádné situace na trhu s plynem, kdy v jednotkách dnů hrozí ztráta možnosti dodávat plyn u vícero obchodníků s plynem,“ stojí v úvodu dopisu, který má redakce SZ Byznys rovněž k dispozici. Ministerstvo průmyslu a obchodu reagovalo s tím, že situaci už několik týdnů řeší a se zástupci plynárenského sektoru se kvůli tomu potkává nejméně dvakrát za týden.

Reklama

Doporučované