Hlavní obsah

Na nový kotel se čeká i tři čtvrtě roku. Nestíhají ani montážní firmy

Foto: Pixabay.com

Češi hledají způsob, jak ušetřit na cenách energií. Kdo může, pořizuje nový kotel, ale i klasická kamna a krby.

Reklama

Výkyvy na energetickém trhu přiměly zákazníky k rázné akci, která by jim ušetřila peníze. Termíny pro objednání nového kotle, krbu nebo fotovoltaiky na střechu jsou ale plné na měsíce dopředu.

Článek

Prudké zdražování, krach řady dodavatelů energií a nakonec ruský vpád na Ukrajinu a strach o dodávky plynu do Evropy. Energetický stres posílil zájem zákazníků nejen o úsporné zdroje energie, ale i o návrat k jistotě v podobě kotlů na pevná paliva.

„Od podzimu vzrostl zájem lidí o sto procent,“ zhodnotil situaci pro SZ Byznys Jiří Mrázek z firmy Defro CZ, která nabízí automatické kotle na tuhá paliva. „Lidé chtějí takové kotle, aby nebyli závislí na jednom druhu paliva. Topí například uhlím nebo peletami, ale kdyby chtěli, můžou i dřevem. To se od podzimu hodně změnilo,“ říká Jiří Mrázek.

„Takový zájem o montáž kotlů jsem snad ještě nezažil,“ potvrzuje brněnský živnostník Roman Janák. „Lidé jsou vystrašení z dalšího zdražování a chtěli by montáž nejlépe hned. Už teď ale domlouvám termíny při rekonstrukcích rodinných domků na dobu těsně před Vánocemi.“

Je totiž dobré připomenout, že se odběratelé na cenové úrovně z minulých let patrně nevrátí.
Lenka Kovačovská, ředitelka Českého plynárenského svazu

„Ještě jsem neslyšel, že by někdo nahradil tepelné čerpadlo kotlem na tuhá paliva. Ovšem něco jiného je, že zákazník plánoval přechod z kotle na tuhá paliva k tepelnému čerpadlu a raději volí nový kotel. To ano. Už asi rok také roste počet lidí, kteří si k tepelnému čerpadlu nebo plynovému kotli instalují kotel, krb, či krbová kamna. V novostavbách pak i teplovodní krb, či kamna,“ popisuje své zkušenosti Martin Věžník, obchodní ředitel společnosti Regulus, která dodává tepelná čerpadla.

Strach zákazníků z rostoucích cen je přitom i podle ředitelky Českého plynárenského svazu Lenky Kovačovské oprávněný. „Měli by hledat nejrůznější možnosti úspor energie. Je totiž dobré připomenout, že se odběratelé na cenové úrovně z minulých let patrně už nevrátí,“ předpokládá Lenka Kovačovská.

„Objevují se zákazníci, kteří se chtějí odpojit od plynu především z politických důvodů a neřeší ekonomiku investice. Obavy od zákazníků momentálně necítíme. Jsou před námi ale výstavy, na kterých se od lidí dozvíme více informací,“ uvedl Martin Věžník za firmu Regulus.

Například výrobce krbových kamen a krbových vložek Romotop ze Suchdola nad Odrou pak odhaduje čekání na objednávku mezi 12 až 16 týdny.

Nerostou jen ceny energií. Firmy potvrzují prudké zdražování materiálů i stavebních prací. „Instalační firmy měly plné ruce práce hlavně v druhé polovině loňského roku, kdy strmě stoupající ceny elektřiny a události jako krach Bohemia Energy probudily obrovský zájem o domácí fotovoltaiku,“ popisuje vývoj výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář.

Podle Petra Čambaly, řídicího analytika EGÚ Brno, rozhodně nelze říci, že se Česko vrací k uhlí. „Po krátkou přechodnou dobu bude možné sledovat zvýšené sympatie k tuhým palivům, ale dlouhodobě je evropská energetická politika jednoznačně nastavená k dekarbonizaci,“ říká.

Výhodou hnědého uhlí zatím je jeho současná těžba v tuzemsku a příznivá cena. Rizikem pak budoucí dostupnost. „Těžba bude snižována s útlumem uhelných elektráren. Pro české domácnosti by měla těžba tříděného uhlí skončit okolo let 2030 až 2032. Zbývající těžené uhlí bude již jen pro elektrárny,“ vysvětluje Petr Čambala. V případě zemního plynu je však situace radikálně jiná. „Zemní plyn z české energetiky jen tak nezmizí. Jeho spotřeba je v Česku vysoká a v průmyslu je zemní plyn zatím prakticky nenahraditelný,“ říká.

Reklama

Doporučované