Hlavní obsah

Fiala se setká s „Buldozerem“, dědicem impéria stvořeného z malé opravny aut

Foto: Profimedia.cz

Dvaapadesátiletý miliardář Eui-sun Chung.

Reklama

Premiér Petr Fiala se ve čtvrtek setká s třináctým nejbohatším Korejcem Eui-sun Chungem. Předseda automobilové společnosti Hyundai Motor Group je považovaný za budoucího dědice impéria Hyundai.

Článek

Dvaapadesátiletý miliardář Eui-sun Chung se ve čtvrtek ve Strakově akademii setká s premiérem Fialou. Chung je podle magazínu Forbes třináctým nejbohatším člověkem v Jižní Koreji a také jediným zřejmým dědicem Hyundai Motors Group (HMG).

Chung do Česka dorazil v rámci otevírání nové budovy Velvyslanectví Korejské republiky v Pelléově ulici. Společnost Hyundai je pro Českou republiku podstatná především kvůli své automobilce v Nošovicích na Frýdeckomístecku. Ta je vůbec prvním výrobním závodem Hyundai v Evropě. Ročně vyrobí 385 tisíc automobilů a zaměstnává 3 134 lidí.

Kdo je tedy Eui-sun Chung?

Zatím nejdůležitější roli získal Chung teprve před dvěma lety. V březnu 2020 převzal pozici předsedy Hyundai Motor Group z rukou svého otce Chung Mong-koo, který patří mezi 700 nejbohatších lidí na světě. Buldozer, jak se mu někdy pro jeho razantní styl jednání přezdívá, vedl největší jihokorejskou automobilku přes dvacet let. Nyní je jejím čestným předsedou.

Eui-sun Chung tak pokračuje v tradici rodinného konglomerátu, který jeho dědeček vybudoval z malé opravny aut a udělal tak z původně chudé zemědělské rodiny Chung sedmnáctou nejbohatší rodinu v Asii.

Eui-sun Chung (52)

Eui-sun Chung vystudoval byznys a management na soukromé korejské univerzitě, poté se přesunul do USA, kde v roce 1997 získal MBA na University of San Francisco.

Po dokončení studia se rozhodl ve Spojených státech chvíli zůstat a několik let pracoval v New Yorské pobočce japonské obchodní společnosti Itochu.

Poté se přidal k rodinnému podniku a od začátku devadesátých let vystřídal v rámci společností Hyundai a Kia více než 10 různých pozic.

V současnosti žije s Soulu s manželkou a dvěma dětmi.

V současné době zastává Eui-sun Chung nejen pozici výkonného ředitele v Hyundai Motor Group, ale je také prezidentem Kia Motors a spolupředsedou Hyundai Mobis, společnosti na výrobu autodílů. Předpokládá se, že zdědí také podíl, který ve společnosti vlastní jeho otec.

Vize pro budoucnost

Pod Eu-sun Chungovým vedením hledá HMG nové možnosti pro automobilový průmysl. Letos na jaře by Chung dokonce jmenován vizionářem roku v soutěži Newsweek's World's Greatest Auto Disruptors Award, a to především právě pro svůj inovativní přístup k budoucnosti výroby automobilů.

Pod jeho vedením se začala testovat například vozidla poháněná vodíkovými palivovými články a nově se společnost soustředí také na robotiku. V současnosti má Hyundai vodíkové modely dva, ix35 Fuell Cell a NEXO, které je v Česku dostupné od letošního léta.

Jako inovátor se Chung ukázal už v roce 2020, kdy ve svém inauguračním projevu za své iniciativy pro budoucnost označil autonomní řízení a mimo jiné také létající auta.

Reklama

Doporučované